05 Nisan 2022 00:16

Konya'daki ilaç skandalı SGK baskınıyla ortaya çıktı

Konya'da bir eczanenin pandemide kronik hastaların ilaca kolay ulaşmaları için uygulanan 418 uyarı kodunu kullanarak hastalardan habersiz ilaçları SGK'ya fatura ettiği iddiaları Meclis'e taşındı.

Murat Emir | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Konya Ereğli AKP eski İlçe Başkanı ve milletvekili aday adayı İbrahim Büyüktorun’un eşinin eczanesinin birçok hastanın haberi olmadan raporlarını kullandığını ve alınan ilaçların SGK’ya fatura edildiğini iddia etti. Emir’in iddiasına göre bu yolla temin edilen ilaçlar el altından piyasaya satıldı. Şikayet üzerine denetime giden SGK ekipleri, eczanede depolanan binlerce kutu ilaca el koydu.

418 KODUNU FIRSATA ÇEVİRMİŞLER

Sağlık Bakanlığı, kovid-19 pandemi süresince hastaların kronik hastalıkları için kullandıkları ilaçlarına erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla bir genelge yayınlamıştı. Genelge doğrultusunda hastalar sağlık raporları ile reçete yazdırmadan 418 uyarı kodu ile eczanelerden ilaç alabiliyordu. Bu kapsamda Konya’daki bir eczanede hastalardan habersizce ilaç fatura edildiğine yönelik SGK’ya şikayet başvurusu yapıldı. SGK ekipleri, şikayet üzerine eczaneye denetime gitti.

ÇATILARDAN İLAÇ TOPLANMIŞ

CHP’li Emir, denetim sonrası AKP’li bir ailenin 418 uyarı kodunu fırsata çevirerek devleti nasıl zarara uğrattığının ortaya çıktığını savundu: “AKP’nin eski Ereğli İlçe Başkanı ve aynı zamanda milletvekili aday adayı olan İbrahim Büyüktorun’un eşi Rabia Büyüktorun ile baldızı Bilge Melek Şen tarafından işletilen eczanede, kronik hastaların raporları kullanılarak ilaç temin edilmiş ve alınan bu ilaçlar bu yolla SGK’ya fatura edilmiş. SGK ekiplerinin denetim görüntülerinden gördüğümüz kadarıyla ilaçların eczanenin her yerinde, hatta çatıda dahi depolandığını anlıyoruz. Bu aile, Sağlık Bakanlığının kronik hastalara kolaylık amacıyla başlattığı uygulamayı fırsata çevirmiş. Hastalara günü geldikçe ilaç reçete etmişler ama bu ilaçlar hastalara teslim edilmemiş. Depolanan ilaçların yanında kanser hastalarının mamasından tutun da bebek mamasına kadar birçok ürün de bulunuyor. Ekipler, çatılardan bile ilaç toplamış.”

NEREDEN CESARET ALIYORLAR?

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Murat Emir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in şu soruları yanıtlamasını istedi: “Konya’nın küçücük bir ilçesinde bile bu sahtekarlık rahatlıkla yapılabiliyorsa, Türkiye’nin genelinde kim bilir daha neler yapılmıştır? Büyüktorun ve ailesi, eczanenin kapatılması gerektirecek bu sahtekarlığa nasıl yeltenmiştir? Nereden cesaret almışlardır? Söz konusu eczaneye nasıl bir yaptırım uygulanacaktır? Konya’daki denetim dışında 418 kodunun suiistimal edilmemesi için bugüne kadar ne gibi denetimler yapılmıştır?​” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Düzce'de kız öğrenci kendisini taciz eden servis şoförünü şikayet etti

SONRAKİ HABER

TÖK: Hacettepe yurdunda Hasan Can Çoban'ın ölüme sebep olan ihmaller açığa çıkarılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...