23 Mart 2022 09:46

İstanbul Sözleşmesi'ni savundukları için yargılanan 33 kadın beraat etti

İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye’nin çekilmesi kararını protesto ettiği için gözaltına alınan 33 kadın hakkında açılan davada beraat kararı verildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto eden Ankara Kadın Platformu üyesi 33 kadının yargılandığı davanın üçüncü duruşması, Ankara Adliyesi 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Polisler tarafından darbedilerek gözaltına alınan ve haklarında dava açılan kadınların tamamı beraat etti.

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi tartışmaları ile birlikte kadınlar, yaşam haklarını savunmak ve sözleşmeye sahip çıkmak için ülke genelinde eylemler yaptı. Ankara Kadın Platformu'nun çağrısıyla yapılmak istenen eylemde ise kadınlar, polisin sert müdahalesiyle karşılaştı. Darbedilerek gözaltına alınan kadınların hakkında bir de "gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet"ten dava açıldı.

33 kadının yargılandığı davanın üçüncü duruşması Ankara Adliyesi 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kadınlar hakkında, suç unsurunun oluşmaması nedeniyle beraat kararı verildi.

"SUÇ İŞLEMEDİK, HAKLARIMIZI SAVUNDUK"

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ve birçok avukatın da müdahil olduğu davada İstanbul Sözleşmesi'nin kadınlar için önemine bir kez daha dikkat çekildi. Duruşma salonuna ilk olarak gazeteciler "görüntü ve ses kayıt alınması" yasak gerekçesiyle alınmak istenmedi. Avukatların müdahalesi ve gazetecilerin uygulamaları hatırlatması üzerine salona girildi. Salonda bulunan polis memuru, kadınların gözaltına alınırken ve sonrasında darbedilmesi ayrıca davanın diğer tarafı olduğu için avukatların talebi üzerine dışarı çıkarıldı.

Sanık olarak yargılanan kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların haklarını koruduğunu ifade ederek suç işlemediklerinin altını çizdi. Protesto haklarını kullanmak için bir araya geldiklerini belirten kadınlar, "Polisler bizi pandemi gerekçesiyle dağıtmaya çalıştı ama küçücük araçlara 6 -7 kişiyi darbederek sıkıştırdı. Eylem sırasında ve sonrasında sokak aralarında darbetmeye devam ettiler. Biz kadınlar, her gün erkekler tarafından şiddete maruz kalıyoruz ve buna karşı çıkmak için aslında haklarımız için oradaydık. Bir de polis şiddetine maruz kaldık" diye yaşadıklarını anlattı.

Mahkeme başkanı, yönelttiği tüm sorularda tüm kadınlara öncesinde dağılma anonsunun yapılıp yapılmadığını sordu. Kadınlar, "Öldürülen, katledilen kızkardeşlerimizin hakkını ve kendi yaşam haklarımızı savunmak amacıyla oradaydık. Ancak burada bize şiddet uygulayanlar değil haklarına sahip çıkan kadınlar yargılanıyor" diye cevap verdi.

"YOLDAN GEÇERKEN DARBEDİLİP GÖZALTINA ALINDIM"

Sanık olarak yargılanan Aylin Kart, "Ben o gün sadece kaldırımda eylemi izliyordum. O sırada polis bir kadını darbetti ve kadın yere düştü. Ben kadına yardım ederken polis bana da kelepçe taktı ve aldı" dedi.

Rabia adında genç bir kadın ise "Ben de kadın cinayetlerine karşı tepkimi koymak istedim. Polislerin kadınlara şiddet uyguladığını gördüm. Ben, yoldan geçen bir insan olarak bile darbedildiysem ve yargılanıyorsam demek ki İstanbul Sözleşmesi'ne gerçekten ihtiyacımız var" diye konuştu. Kadınlar, savunmalarının ardından beraatlerini talep etti.

"KADINLAR BU YARGILAMAYLA BİLE ŞİDDETE UĞRUYOR"

Avukat Çiğdem Kozan İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Danıştay Cumhuriyet Başsavcılığının da "Bir kişinin kararı ile feshedilemez" kararını hatırlatarak "Kadınların toplanıp eylem yapması kamu düzenini bozmuyor. Bu yüzden sizin kadınların dağılması için  polisin 'ihtar yaptı mı' sorusunu bu celse sormamızını beklerdim. Ankara polisi kadınları kriminalize etmeye çalışıyor ve kadınlara alenen şiddet uygulanıyor. Bu yargılama ile kadınlar yine şiddete uğruyor. Ne yazık ki 'İstanbul Sözleşmesi' yaşatır demek bile şiddet sarmalına dönüştürülüyor. Diğer yandan polis de dosyaya üzerinde değişiklik yaptığı görüntüleri vermiş. Uyğuladığı şiddet görüntülerini kesmiş. Yargılanması gereken kadınlar değil, orantısız güç kullanan polisler. Hukuk devleti gerçekten ayaklar altında. Polis istediğinde orantısız şiddet uyguluyor, gazetecilerin görüntü almasını engelliyor. Bu dosyada zaten bilirkişi raporu ile polisin şiddet uyguladığı çok net ortaya konmuştur. Eylem alanında darbedilip, dağıtılıp ve ara sokaklarda dahi gözaltına alınan ve şiddete uğrayan kadınların hayatından bahsediyoruz burada"diye konuştu. Kozan, "Kadınların derhal beraatini talep ediyoruz" dedi.

"SİSTEMATİK ŞİDDET UYGULANIYOR"

Avukat Döndü Kurşunoğlu da "Emniyet Ankara'da bir yıldır sistematik bir şekilde şiddet uyguluyor. Ters kelepçe, çıplak arama, öğrencilerin burslarının kesilmesine kadar. Burada 33 kadın değil, sistematik şiddet uygulayan emniyet güçlerinin yargılanması gerekir" diye vurguladı.

Söz alan avukatlar, kadınların toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarını kullandıklarını ve bunun bir suç olmadığının altını çizdi.

Duruşma sonunda yargılanan 33 kadın hakkında, suçun yasal unsurlarının oluşmaması gerekçesiyle beraat kararı verildi. Kararın ardından kadınlar "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır", "Yaşasın Kadın Dayanışması" sloganlarını attı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ekmek, Gül ve CİTOB istiyoruz!

SONRAKİ HABER

AYM, tutuklulara gazete verilmemesine "ifade özgürlüğü ihlali" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...