07 Haziran 2021 00:11

'Kadın katilleri değil İstanbul sözleşmesini savunanlar yargılanıyor'

Ankara Kadın Platformundan yargılanan kadınlar, “Kadın katillerini değil, İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlar engelleniyor, yargılanıyor. Cevabımız olsun: Siz yargılanacaksınız” dedi.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Ankara Kadın Platformunun İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme tartışmalarına karşı yaptığı eylemde 33 kadın hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görülecek. Duruşma öncesi gazetemize konuşan Ankara Kadın Platformundan yargılanan kadınlar, “Kadın katillerini değil, İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlar engelleniyor, yargılanıyor. Cevabımız olsun: Siz yargılanacaksınız” dedi.

Ankara Kadın Platformunun 12 Ağustos 2020 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme tartışmalarına karşı yaptığı eylemde 33 kadın hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün Ankara 28’inci Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek. Emniyet fezlekesinden oluşan tek paragraflık iddianamede, “2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” gerekçesiyle, kadınlar hakkında 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşma öncesi gazetemize konuşan Ankara Kadın Platformundan Aysun Gençtanır, “Yüzlerce kadın Kolej Meydanı’nda İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için sokaklardaydı. Peki neden? Hepimizin bildiği gibi yıllardır bu memleket kadın düşmanı politikalarla yönetiliyor. AKP-MHP ittifakı da rejimlerinin harcı bu düşmanlık ile inşa edildi. Son dönemlerde gördüğümüz şey de aslında devlet-sermaye-mafya ilişkileri içerisindeki bu kirli düzen kadınların bedenleri üzerinde tepiniyor. Erkek egemen bu iktidarın kurduğu bir suç ortaklığı” dedi.

"BU DAVA KADIN DÜŞMANLIĞINI GÖSTERİYOR"

Mafya düzeninin, devletin kirli işlerinin kadınların yaşam hakkını gasbetmek dışında yapacağı bir şey kalmadığını söyleyen Gençtanır,  “Bu dava da aslında polisinden, yargısına, tüm kurumlarına kadar devletin kadın düşmanlığını açığa çıkarıyor. Kadın katillerini değil, İstanbul Sözleşmesi’ni savunanlar engelleniyor, yargılanıyor. Cevabımız olsun: Siz yargılanacaksınız” diye konuştu.

Kadınlara çağrıda bulunan Gençtanır, “İstanbul Sözleşmesi’nden resmi olarak çıkılacak tarih olan 1 Temmuz’da evde, işte, okulda, sokakta hayatı durduralım. Kent meydanlarını dolduralım. Tüm kadınları İstanbul Sözleşmesi’ni savunmak için elinden gelenin en iyisini yapmaya, birbirini savunmaya, İstanbul Sözleşmesi bizim diyerek önce 7 Haziran pazartesi günü Ankara Adliyesine sonrasında her hafta bulunduğu mahallede, kentte sokaklara çağırıyoruz. Gelin kadın düşmanı, gerici, erkek egemen bu iktidarı tarihin çöplüğüne gönderelim, eşit bir yaşamı birlikte kuralım” diye konuştu.

"MÜCADELEMİZDEN BİR ADIM GERİYE GİTMEDİK"

Failler serbest bırakılırken pandemiye ve yoğun baskı ortamına rağmen sokakları terk etmeyen kadınlara dava açıldığını söyleyen Sena Bademli, “Bizler biliyoruz ki yapılan her saldırıda daha çok kalabalıklaşıyoruz, sesimiz daha gür çıkıyor. Hep bir ağızdan ‘Nadira’ya ne oldu?​’, ‘Gülistan Doku’ya ne oldu?​’ diyoruz. Geçen seneden bugüne Türkiye’de ve Ankara’da ilmek ilmek ördüğümüz mücadelemizden bir adım geriye gitmedik” dedi.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YARGILANAMAZ"

Davanın bir tarafının mafya devlet diğer tarafının ise tüm kadınlar ve LGBTİ+lar olduğunu söyleyen Buse Üçer, “Davayı açanlar faillerin tarafında olarak, fail olan bizler ise hayatta kalanlar ve hayatı yeniden kuracak olanlarız. Bu süreçte pek çok kadın öldürüldü; tacize, tecavüze uğradı. İstanbul Sözleşmesi biz kadınların öz savunmasıdır yargılanamaz. Kadınları ve LGBTİ+ları bu davayı sahiplenmeye ve 7 Haziran Pazartesi günü 09.30’da Ankara Sıhhiye Adliyesi önüne bekliyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

G7 ülkeleri, çok uluslu şirketlerin en az yüzde 15 vergi ödemesinde anlaştı

SONRAKİ HABER

El Nahda Barajı ve Afrika’da savaş tamtamları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa