28 Ocak 2022 06:56

Abdulgaffar Dayan'ın amcası: Kimin sorumlu olduğunu tüm dünya biliyor

Babası trafik kazası geçirmiş, hastanede cerrah olmadığı için yaşamını yitirmişti. Cerrah olmak isteyen Abdulgaffar Dayan, dershaneye giderken güvenlik aracının çarpması sonucu hayatını kaybetti.

Abdulgaffar Dayan | Fotoğraf: MA

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Şırnak'ta, 24 Ocak’ta dershaneye gittiği sırada Cizre eski köprüsünde (Yafes Caddesi) Ford Ranger marka aracın çarpması sonucu ağır yaralanan 23 yaşındaki Abdulgaffar Dayan, önceki gün yoğun bakımda yaşamını yitirdi. Kayyum yönetimindeki Cizre Belediyesi, Dayan'a çarpan aracın belediye adına kayıtlı olduğunu, özel kalem ve güvenlik hizmetlerine tahsis edildiğini açıkladı. Aracı kullanan personel hakkında adli ve idari tahkikat başlatıldığı bildirildi.

Evrensel'e konuşan Amca Mehmet Sait Dayan, kardeşinin 3 yıl önce trafik kazası geçirdiğini ve hastanede cerrah olmadığı için yaşamını yitirdiğini söyledi. Yeğeni Abdulgaffar Dayan'ın bu nedenle cerrah olmak istediğini anlatan amca Dayan, "Açıklama örtbas etmek için yapıldı. Kaymakamın özel koruma aracı çarpmış. Kimin sorumlu olduğunu tüm dünya biliyor. Hukuki süreç başlattık, sokaklarımızda zırhlı araç istemiyoruz” dedi.

Cenaze dün toprağa verilen Abdulgaffar Dayan, aynı zamanda Cizre’de 2015 tarihlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasağında yaşamını yitiren ve cansız bedeni 2 gün boyunca buzdolabında tutulan 10 yaşlarındaki Cemile Çağırga’nın da kuzeni.

Olaya dair HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz ve Abdulgaffar Dayan’ın amcası Mehmet Sait Dayan Evrensel’e konuştu.

"BABASINDAN DOLAYI CERRAH OLMAK İSTİYORDU"

Amca Mehmet Sait Dayan, Abdulgaffar Dayan’ın babasının da 3 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrası kaldırıldığı hastanede cerrah olmamasından kaynaklı yaşamını yitirdiğini söyledi. Yeğeninin bu olaydan sonra cerrah olmaya karar verdiğini belirten Dayan, “Abdulgaffar, yaşamını yitirdiği kazada, görgü tanıklarının anlattıklarına göre metrelerce savrulmuş ve tekrar aracın önüne düşmüş. Hastane 5 dakika yürüme mesafesi, 45 dakika ambulans gelmemiş. Babasından dolayı cerrah olmak istiyordu, her yerde sevilen bir çocuktu. Üniversiteye hazırlanıyordu” dedi.

"KİMİN SORUMLU OLDUĞUNU TÜM DÜNYA BİLİYOR"

Kayyum yönetimindeki Cizre Belediyesinin yaptığı açıklamaya da dikkat çeken Dayan, “Açıklama örtbas etmek için yapıldı. Kaymakamın özel koruma aracı çarpmış. Kimin sorumlu olduğunu tüm dünya biliyor. AKP- MHP destekli polisler burada korku salmak istiyor. Miraç da bu şekilde katledildi. Hukuki süreç başlattık, sokaklarımızda zırhlı araç istemiyoruz” dedi.

HDP'Lİ KAÇMAZ: TEK SEBEBİ KÜRT MESELESİNDEKİ ÇÖZÜMSÜZLÜK ISRARI

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da Bölge’de zırhlı araç çarpmaları sonucu yaşanan ölümlerin iktidarın Kürt meselesindeki çözümsüzlük ısrarının sonucu olduğunu söyedi.

Kaçmaz, “Zırhlı araç çarpmalarının 98’inden 96’sı bu coğrafyada meydana geldi. Bu bile Kürt meselesindeki çözümsüzlük sonucu ortaya çıktığı nitelikte. Savaş makineleri dediğimiz bu zırhlı araçlar, yaşam alanı dediğimiz insanların sokaklarda caddelerde hatta evlerinde bile yaşamlarını yitirmesine neden olabiliyor. 2017’de Yıldırım kardeşler, yataklarında uyurken 16 tonluk panzerin duvarı yıkıp eve girmesiyle yaşamlarını yitirmişti. Genellikle ölümler gündeme geliyor, birçok kazada uzuvlarını kaybeden, kalıcı hasarlar alan yaralanmalar da oluyor. Bunun tek sebebi Kürt meselesindeki çözümlük ısrarıdır” dedi.

"CEZASIZLIK POLİTİKALARI BUNLARA CESARET VERİYOR"

Bölge’de yaşanan zırhlı araç çarpmalarında uygulanan cezasızlık politikasına da dikkat çeken Kaçmaz, kolluğun bu şekilde yargı eliyle korunmasının daha fazla ölümlere yol açtığını ifade etti.

Kaçmaz, “Birkaç dakika içerisinde art arda birçok zırhlı araç görebiliyorsun. Ara sokakta bile çok hızlı hareket ediyorlar. Çünkü cezasızlık politikaları da bunlara cesaret veriyor. Kendi evlerinde uyuyan çocukların ölümüne sebep olan panzer sürücüsüne bile 19 bin TL’lik para cezası verildi. O aracı ehliyetsiz, lisansız kullanması sonucunda iki çocuk katledildi, 5 tane bilirkişi raporu oluşturuldu ve hepsinde sürücü kusurlu bulundu. En sonunda yeni bir raporla suçu panzere yükleyip onu da para cezasına çevirdiler. Bu durum bile aslında iktidarın, devlet aklının kolluk güçlerine ‘Biz sizi koruruz, merak etmeyin’ demesidir. Hem sırtını sıvazlıyor hem de cesaret veriyor, bu da bu kazaların yaşanmasına neden oluyor. Yıldırım kardeşlerin davası bu durumu net bir şekilde özetliyor. Son olayda da kaymakam korumasının aracıdır, ranger tipi zırhlı araç. Zırhlı araçlar savaş makineleridir ve yaşam alanlarından derhal çıkarılmalıdır. Şırnak Barosu ve avukatlarıyla birlikte biz de bu davanın takipçisi olacağız” dedi.

BARO BAŞKANI DİLSİZ: BU PERVASIZ YAKLAŞIMIN NEDENİ CEZASIZLIK

Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz de kazayı gerçekleştiren araç zırhlı olmasa da sürücünün yine bir kolluk görevlisi olduğunun altını çizdi.

Bölge’de yaşanan zırhlı araç çarpmalarındaki ölümlerin cezasızlık politikası sonucunu olduğunu dile getiren Dilsiz, Dayan’ın ölümüne sebebiyet veren sürücü hak ettiği cezayı alana kadar davanın takipçisi olacaklarını belirtti.

Dilsin, “Zırhlı araç değil koruma aracı, Ford Ranger marka pikap, yine fark etmiyor, yine bir polis memurunun kullandığı araç. Bölge’de çok sayıda ölüm bu şekilde gerçekleşti. Yakın zamanda Mihraç Miroğlu da bu şekilde yaşamını yitirmişti. Bu pervasız yaklaşımın nedeni cezasızlık durumu. Bu olaylarda yargılamalar ve soruşturmalar sorunsuz bir şekilde yürütülmüyor. Yargılamalarda cezasızlık zırhıyla karşılanıyor, bu da kolluğu cesaretlendiriyor. Bize bir şey olmaz mantığıyla hareket ediliyor, pervasız bir şekilde daracık sokaklarda, insanların yaşam alanlarında araçlar bu şekilde kullanılıyor ve bu ölümlere sebebiyet veriliyor. Araçta ciddi bir hasar var, ortalama bir hızla çarpmış olması mümkün değil. Dosyayı inceledik, kamera görüntülerini bekliyoruz. Soruşturmanın ve yargılamanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve bu kişinin hak ettiği cezayı alabilmesi için olayın takipçisi olacağız” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

ABD'de bir mahkum 1996'da işlediği cinayetten idam edildi

SONRAKİ HABER

Kendisinden boşanmak isteyen kadını 38 yerinden bıçaklayan erkeğe 18 yıl hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa