evrensel.net
PAYLAŞ

Divriği'de maden işçilerinin direnişi kazanım getirdi

DETAYLAR
Fotoğraf: Divriği Gazetesi
AŞAĞI KAYDIR

Sivas Divriği'de uzun yıllardan sonra ilk kez ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle iş bırakan madencilerin direnişi kazanım getirdi.

Sivas Divriği’de demir madenlerinde çalışan işçilerin ücretlerinin yükseltilmesi talebiyle gerçekleştirdikleri direniş kazanım getirdi. İşçiler pazartesi günü durdurdukları üretime dün yeniden başladı.

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) iştiraki Erdemir’e ait madende üretim yapan Çiftay firması işçilere yüzde 51 zam önerdi. İşçiler ise taban ücretleri düşük olduğu için bu oranın üzerine 1000 lira seyyanen zam ve yakacak yardımı talep etti. Üç gün süren direnişin ardından işçiler yüzde 51 oranında maaş zammına ilaveten, banka maaş promosyonu, gıda ve yemek farkı ücretleri ile yakacak yardımı olarak her ay 750 TL alacak. İşçilerin seyyanen 1000 TL ek ücret talebi ise tam anlamıyla karşılanmasa da 250 TL olarak sözleşmeye girdi. Böylece madendeki en düşük ücret 5 bin 250 TL oldu. Yer altında çalışanların ücreti de 7 bin 300 liraya yükseldi.

"BİRLİKTE HAREKET EDİNCE KENDİMİZE GÜVENİMİZ GELDİ"

Bir maden işçisi süreci şöyle anlattı:

“Sosyal yardımlarla beraber bazı hakları kazandık. 13 yıldır burada çalışıyoruz, daha önce böyle bir kazanımımız olmamıştı. Bize ait yemek kartlarımız olacak. Yakacak yardımları yapılacak. Ücretler arttı. İş durdurduğumuzda buraya gelen savcı bile bize ‘Allah yardımcınız olsun’ demişti. İşler dışarıdan duyulduğu kadar kolay değil. Burası çok büyük bir maden, zor bir iş. Biz daha önce böyle bir şeyi başaramamıştık. Esnaf destek gösterdi. Herkes de yanımızda durdu. Burada biz birlikte hareket edince de kendimize güvenimiz geldi. En büyük başarımız herhalde birlik olup haklarımızı kazanmak oldu.”

"İŞVEREN, İŞÇİLERİN KARARLI DİRENİŞİ KARŞISINDA ŞAŞKINA DÖNDÜ"

Direnişin sonlanmasının ardından Divriği Gazetesi’ne konuşan bir maden işçisi de “Bu direnişin böyle kararlı bir biçimde büyüyeceğini kimse beklemiyordu. İşveren, işçilerin kararlı direnişi karşısında şaşkına uğradı. Eylemimizi sabote etmek için Divriği Belediye Başkanı ile Cumhur İttifakı bileşenlerinin temsilcilerini sahaya sürdü” diye konuştu.

Bağımsız Maden-İş Sendikası da yaptığı yazılı açıklamada “Tek bir işçinin bile atılmadığı üretim durdurma, işgal, yol kesme gibi direniş pratiklerini deneyimledik madenciler olarak. Önemli bir kazanımdır. Divriği madencileri sadece patronla mücadele etmediğini, karşısındaki düşmanları, karşısında oluşmuş olan oligarşinin kimler olduğunu kavradı" dedi.

İŞÇİLER SENDİKASIZ ÇALIŞIYOR

Divriği Demir Çelik İşletmelerinin 1997 yılında OYAK-Erdemir'e özelleşmesinin ardından işveren, işçileri sendikasız olmaya zorladı.

Daha Önce DİSK'e bağlı Yeraltı Maden İş Sendikasında örgütlü olan işçiler, Türk-İş'e yönlendirildi. İşyerinde Türk-İş'e bağlı Cevher-İş Sendikası toplu sözleşme görüşmelerinde yetkiliyken, işletme özelleştirildi. Özelleştirilen Divriği Demir Madeninde işçiler sendikasız kaldı. Sendikayı ortadan kaldıran işveren, alt taşeron Ermaden ve Çiftay aracılığı ile üretimi sürdürdü.

İşçilerin pazartesi günü başlayan eylemi sonucu Divriği demir madenlerinde yaklaşık 50 yıl aradan sonra ilk defa galeriler direniş sebebiyle boş kalmış, üretim tamamen durmuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') ORDER BY haber_tarih DESC' at line 1' in /home/evrensel/public_html/panel/require/function.php:2005 Stack trace: #0 /home/evrensel/public_html/panel/require/function.php(2005): PDO->query('SELECT haber_id...') #1 /home/evrensel/public_html/tema/evr19/etikethaber.php(286): etiket_haberleri_getir(NULL) #2 /home/evrensel/public_html/panel/require/function.php(2574): require('/home/evrensel/...') #3 /home/evrensel/public_html/panel/require/function.php(2784): load_haber() #4 /home/evrensel/public_html/tema/evr19/indexs.php(79): content() #5 /home/evrensel/public_html/index.php(11): require('/home/evrensel/...') #6 {main} thrown in /home/evrensel/public_html/panel/require/function.php on line 2005