Çimsataş işçisi sefalet zammını da işten atmaları da kabul etmiyor

Birleşik Metal-İş Üyesi Çimsataş işçilerinden 12’sine işten atıldıkları mesajı gönderildi. Direnişi sürdüren işçiler ek zammın yanı sıra işten atılan arkadaşlarının da işe geri alınmasını istedi.

14 Ocak 2022 07:51
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2022 20:32
Paylaş

Halil İMREK
Mersin

MESS sözleşmesindeki sefalet zammını kabul etmeyerek başta ek zam olmak üzere 7 taleple direnişe geçen ve polis zoruyla fabrika dışına çıkarılan Birleşik Metal-İş Üyesi Çimsataş işçilerinden 12’si işten atıldıklarına dair mesaj gönderildi. Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçiler, ek zammın yanı sıra işten atılan arkadaşlarının da işe geri alınmasını istedi. Çimsataş işçilerinin direnişiyle ilgili günlerdir sessiz olan Birleşik Metal-İş’ten yazılı bir açıklama yapıldı. Sözleşmenin işçilerin büyük çoğunluğunun onayını alarak imzalandığını savunan Birleşik Metal-İş, sözleşmenin sonuçlarıyla ilgili yürütülen tartışmanın metal işçileriyle Birleşik Metal-İş arasında bağı hedef aldığını iddia etti.

İŞÇİLER BEKLEYİŞLERİNİ SÜRDÜRDÜ

12 Ocak günü iş bırakarak direnişe başlayan Çimsataş işçileri, 32 saat boyunca fabrika içinde ve bahçesinde bekledi. Dün akşam çevik kuvvet polisleri TOMA ile fabrika içine girerek işçileri dışarı çıkardı. Gece geç saatlere kadar fabrikanın önünde bekleyen ve daha sonra evlerine giden işçiler sabah tekrar fabrika önüne geldi. Polisler sabah saatlerinde de fabrika bahçesinde beklerken işçiler fabrikanın bahçesine alınmadı. Bunun üzerine işçiler, fabrikanın bahçe kapısı ile D-400 yolu arasındaki beklemeye başladı.

12 İŞÇİYE İŞTEN ATILDIĞINA DAİR MESAJ GÖNDERİLDİ

Bu arada patron önceki gece 12 işçiye gönderdiği mesaj ile işçilerin işten atıldığını belirtti. İş bırakma eyleminin yasa dışı olduğunu iddia eden patron, 12 işçiyi İş Kanunu’nun 25/2 maddesini (işçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi) gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeden işten çıkardı.

"İŞTEN ATMALARI KABUL ETMEYECEĞİZ"

İşten atmalar karşı öfkeli olan işçiler bunu kabul etmeyeceklerini söyledi. İşçiler, “Taleplerimiz açık, bunları müzakere ederiz ama asla hiçbir arkadaşımızın işinden olmasına göz yummayız” dedi.

Fabrikada 32 saat kaldıklarını ifade eden bir işçi, fabrikada bir vidanın bile yerini değiştirmediklerini bir tele zarar vermediklerini, sadece ücretlerinde gerçek enflasyon oranında artış talep ettiklerini söyledi. Bir grup işçi ise başta Birleşik Metal-İş üyesi işçiler olmak üzere tüm işçilerin, Mersin’deki diğer fabrika işçilerinin, Mersin’deki sendikaların, meslek odalarının desteğinin önemli olduğunu söyledi. İşçiler Çimsataş işçilerinin yalnız bırakılmamasının önemli olduğunu söyledi.

"GENEL BAŞKANA DA TASLAĞIN YENİLENMESİNİ SÖYLEDİK"

Bir işçi şunları söyledi: “Ben greve çıkılmasına olumlu bakmayan 15 işçiden biriydim. Çünkü sendika yüzde 30’u taslağa koyup grev tehdidi ile bunu alacağını, işçiyi de buna ikna edeceğini düşünüyordu. Biz bunun farkındaydık ve asıl yapılaması gereken taslağın yenilenmesiydi. Genel Başkan Adnan Serdaroğlu geldiğinde taslağın yenilenmesi talebimiz ilettik. Biz taslaktaki yüzde 30,8’i kabul etmezken yüzde 27 zamma imza atılar. Buna da itiraz edip ek zam istemek şart oldu. Arkadaşlarımızın çoğu genç, saat ücretlerine 22 lira alıyor. Bu parayı çoğu işçi nerde çalışsam zaten asgari ücret olarak bu parayı alırım diyor.”

Bir başka işçi ise “Fabrikadaki bütün işçiler olarak karar aldık. Ek zam ve çalışma koşullarımızın düzelmesi talebi ile 7 madde belirledik. Şimdi 8. madde işçi atılmaması ve hiçbir işçiye soruşturma açılmaması. Diğer maddeleri konuşuruz ama içeri girip çalışacaksak bir işçi dahi eksilmeden bunu yapacağız” “ dedi.

İŞÇİLER KENDİ İMKANLARIYLA İHTİYAÇLARINI KARŞILIYOR

Ağırlığını genç işçilerin oluşturduğu Çimsataş işçileri fabrika önünde beklerken kendi imkanlarıyla çay demliyor. Kimi işçiler evden termosla getirdiği çayı ve börekleri diğer işçi arkadaşlarıyla paylaşıyor. İşçiler sürekli ayakta ve kendi aralarında sürecin nasıl gelişeceğini değerlendiriyor.

Fabrika önünde işçilerle birlikte bekleyen Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgın ise işten atmalarla ilgili sayının net olmadığını söyledi. “Birleşik Metal-İş Genel Merkezinin bir desteği ve açıklaması var mı?” sorumuzu “Gerekli görürlerse açıklama yaparlar” şeklinde yanıtlayan Ilgın, “İşten atılmalara karşı ne yapmayı düşünüyorsunuz” sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Fabrika önünde bekliyoruz. İşçilerin işten atılmasını kabul etmeyeceğiz ve taleplerimizin karşılanmasını bekliyoruz. Burada sendika var, işçiler sendika üyesi, biz gerekeni yapıyoruz.” Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu diğer fabrikalardan Çimsataş işçisine bir desteğin olup olmayacağını sorduğumuzda “O işyerlerindeki işçiler sözleşmeyi kabul etti. İş başı yaptı. Çimsataş işçisi bu sözleşmeyi kabul etmediği için çalışmıyor” diyen Ilgın, Mersin’deki diğer sendikalara çağrılarını sorduğumuzda ise “Herkesin kendi sendikası, kendi kararı, biz kimseye bir şey demiyoruz. Onların bileceği iş” diye yanıt verdi.

BİRLEŞİK METAL-İŞ VE ÇİMSATAŞ YÖNETİMİ AÇIKLAMA YAPTI

Çimsataş işçilerinin direnişiyle ilgili günlerdir sessiz olan Birleşik Metal-İş’ten yazılı bir açıklama yapıldı. MESS grup sözleşmesiyle ücretlerde ortalama yüzde 66 oranında artış yapıldığı öne sürülen açıklamada, birinci altı ay enflasyon oranının ise yüzde 8.8 olduğu iddia edildi. Sözleşmenin işçilerin büyük çoğunluğunun onayını alarak imzalandığını savunan Birleşik Metal-İş, sözleşmenin sonuçlarıyla ilgili yürütülen tartışmanın ise metal işçileriyle Birleşik Metal-İş arasında bağı hedef aldığını iddia etti.

MESS grup sözleşmesi imzalanır imzalanmaz sefalet zammına karşı işçilerin direnişe geçtiği ÇİMSATAŞ’taki süreçle ilgili ise “Mersin ÇİMSATAŞ’ta işyeri özelinde ortaya çıkan kimi taleplerin, imza altına alınmış grup toplu iş sözleşmesini tanımayarak, adeta yeni bir toplu iş sözleşmesi talebinin gündeme getirilmesi, mevcut grup sözleşmesi düzeni ve sendikal işleyiş açısından mümkün olabilecek bir durum değildir. İşletmesel sebeplerden kaynaklanan ve üyelerimizin mağduriyetine neden olan uygulamalar sendikamızın ve ÇİMSATAŞ işçilerinin birlikte mücadelesiyle mutlaka düzeltilecektir” ifadeleri kullanıldı.

Çimsataş Genel Müdürü M. Fatih Erdoğan da yayınladığı videoda şu ifadeleri kullandı: "Üretimimize bir süreliğine ara verdik. Ancak önümüzdeki haftadan itibaren kaldığımız yerden devam etmeyi planlıyoruz. Yeni bir sayfa açıyoruz. Duruş kayıplarımızdan dolayı kimsenin mağdur edilmeyeceğini garanti altına alıyorum. Bu süreçte sizleri dinledim, mesajlarınızı aldım. Bu doğrultuda sendikamızla birlikte birbirimizi daha çok dinleyebileceğimiz bir komiteyi süratle hayata geçiriyorum. Bunun tüm yönetim kurulumuzun ortak düşüncesi olduğunu belirtmek isterim.”

BAŞARIR: İŞÇİLERİN TALEPLERİNİN UYGULANMASI GEREKİR

Süreci takip ettiğini belirten CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Şu an uzlaşma olmayacak gibi görünüyor ancak işçilerin fabrikadan polis zoruyla çıkarılması anayasaya aykırı. Grev hakkı ayaklar altında” dedi. “İşçilerin taleplerinin uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” diyen Başarır şöyle devam etti: “Biz burada faturaların, ev kiraların ne kadar olduğunu biliyoruz. İnsanların geçinemediği bir gerçek. İnsanlar niye çalışıyor? Ailesine geçindirmek, yaşayabilmek, çocuklarını doyurabilmek için. Ama asgari ücreti de biliyoruz. Asgari ücret genel ücret haline geldi. Beslenme hakkı en temel hak olmasına rağmen işçiler en temel gıdaları alamıyor. İşveren sendikası da patronlar da herkes bu konuda duyarlı olmak zorunda.”

EMEP, MERSİN İŞÇİ SINIFINI DAYANIŞMAYA ÇAĞIRDI

Emek Partisi Mersin İl Örgütü sabah 07.00’den itibaren, Kromsan, Soda, Şişecam fabrikaları önünde Çimsataş ile dayanışmada bulunmaları için işçilere bildiri dağıttı.

Emek Partisi heyeti Çimsataş önünde direnen işçileri ziyaret etti. Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, İl Başkanı Yusuf Kaya ve Emek Partisi Akdeniz Belediye Meclis Üyesi Halil Kara’nın arasında bulunduğu heyet işçilerle görüştü, dayanışma duygularını iletti. Burada işçilere seslenen EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, Mersin’deki işçileri Çimsataş’a desteğe çağırdıklarını, bilgilendirdiklerini söyledi.

Mersin emek ve demokrasi güçlerinin, sendikaların meslek odalarının da desteğe geleceğini ifade eden Başkavak, işçinin kazanımının herkesin kazanımı olacağını söyledi. Başkavak Çimsataş işçilerinin birliği ve beraberliğini bozmadığı sürece kazanacağını söyledi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Meral Akşener: Semra Güzel fezlekesi gelirse evet oyu vereceğiz

SONRAKİ HABER

"Tasarı, öğretmenler arasında hiyerarşiyi ortaya çıkaracak"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...