30 Aralık 2021 05:57

Yerli aşı Turkovac şehir hastanelerinde uygulanmaya başlandı

Sağlık Bakanı Koca'nın yaptığı açıklamanın ardından yerli aşı Turkovac şehir hastanelerinde uygulanmaya başlandı.

Fotoğraf: Yasin Aras/AA

Paylaş

Geçtiğimiz günlerde acil kullanım onayı verilen yerli Kovid-19 aşısı Turkovac'ın ülke genelindeki şehir hastanelerinde uygulanmasına başlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün hatırlatma dozu olarak yerli Kovid-19 aşısı Turkovac'ı yaptırmıştı. Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleriyle geldiği Ankara Şehir Hastanesinde aşı yaptıran Koca yaptığı açıklamada, Turkovac'ın bugünden itibaren şehir hastanelerinde uygulanacağını bildirmişti.

Bu kapsamda, randevu alan yurttaşlar aşı poliklinikleri önünde sıraya geçti.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Turkovac aşısının uygulanmaya başlamasının Türkiye için bir gurur günü olduğunu söyledi.

Turkovac'ın inaktif bir virüs aşısı olduğunu hatırlatan Yiyit, şunları kaydetti:

"Bu ne demek? Virüsün zayıflatılmış hali var içinde. Çocukluk aşılarından bugüne bildiğimiz teknolojiden bahsediyoruz. 2 ile 8 derece aralığında yani buzdolabı şartlarında saklanabilecek bir aşıdan bahsediyoruz. Bu başka bir kazanımı getirecek aslında. Şu an dünyanın birçok ülkesinde belki eksi 70 şartlarını sağlamak mümkün olmayabilir. Ama bu aşıyı çok rahat, taşıma çantalarıyla ve standart buzdolaplarıyla çok uzun süre saklayabilirsiniz, transfer edebilirsiniz" diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ VEYA DÖRDÜNCÜ DOZ DEĞİL "HATIRLATMA" DOZU

Nurettin Yiyit, Turkovac'ın hatırlatma dozu olarak da uygulanabildiğini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Hatırlatma dozlarında heterojen aşılama diye bir durum söz konusu. Aşıların hepsi 2 doz olarak planlanmıştır. Akabinde gelen dozları bazen yanlış tanımlıyoruz, üçüncü doz dördüncü doz diye. Aslında onlar hatırlatma dozları. Nasıl ki hastalık geçtikten belli bir süre sonra bağışıklığınız düşüyor ve tekrar hasta olabiliyorsanız, aşı olduktan belli bir süre sonra da aşının koruyuculuğu düşüyor. Aynı hastalıkta olduğu gibi. Sonra onu hatırlatma dozlarıyla tekrar canlandırıyorsunuz. Bu hatırlatma dozlarında aslında farklı alternatif teknolojilerle üretilmiş aşıların önünü açtık. Yani, ilk olduğunuz aşının üzerine istediğiniz teknolojideki aşıyla devam edebiliyorsunuz. Turkovac da hatırlatma dozu olarak kullanılabilecek şekilde sistemde tanımlanmış."

HATIRLATMA DOZU MUTLAKA YAPILMALI

Turkovac'ın Omicron varyantına karşı etkinliğine ilişkin değerlendirmede bulunan Yiyit, her varyantın ayrı bir dinamiği olduğunu ve her dalgada farklı aşılama şekilleriyle yol yürüdüklerini dile getirdi.

Bu dalgada artık hatırlatma dozlarının mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizen Yiyit, şunları kaydetti:

"Çok hızlı bulaşabilen ve aşılara karşı hassasiyeti biraz düşük olan bir varyanttan bahsediyoruz. O yüzden yeni dalgada önemli olan bir önceki aşıdan en az 3 ay geçmiş olan vatandaşların bir an evvel hatırlatma dozlarının olması. Aşımız SinoVac ile benzer olduğu için onun oranlarından ve faz çalışmalarından etkili olduğunu biliyoruz. Ama Omicron için ne kadar etkili, bunu konuşmak için zaman lazım. Çünkü aşımız ve Omicron daha yeni bir araya geldiler. İlerleyen zamanlarda Omicron varyantı üzerindeki etkinlik oranını yapılacak çalışmalarla söyleyeceğiz. Ama eski tecrübelerimiz ve faz çalışmaları, etkili bir aşı olduğunu gösteriyor." (AA)

ÖNCEKİ HABER

Ekonomiye güven azaldı, son 7 ayın en düşük seviyesinde

SONRAKİ HABER

Kuru yemişte kiloyla alım devri bitti, gram dönemi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...