18 Aralık 2021 11:11

Maraş Katliamı anma etkinlikleri yasaklandı Alevi örgütlerinden tepki geldi: Hesap sormak için Maraş’ta olacağız

Maraş Katliamı'nın 43’üncü yıl dönümünde yapılacak anmanın yasaklanmasına tepki gösteren Alevi örgütleri, katliamı yapanlardan hesap sormak için 25 Aralık’ta Maraş’ta olacaklarını söyledi.

Fotoğraf: Hayri Tunç

Paylaş

Maraş Katliamı’nın 43’üncü yıl dönümü nedeniyle yaşamını yitirenleri anmak için Alevi örgütlerinin Maraş’ta yapmak istediği anma etkinlikleri Maraş Valiliği tarafından yasaklandı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan ve Alevi Bektaşi Kuruluşları Birliği Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin, Maraş Katliamı döneminde yaşanılanları ve valiliğin yasaklama kararını değerlendirdi.

Maraş Katliamı’nın 19 Aralık 1978’de başladığını ve 7 gün sürdüğünü belirten PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, yaşanan olaylarda çok sayıda Alevi yurttaşın yaşamını yitirdiğini söyledi. Yapılan katliama karşı Alevilerin göstermiş olduğu direnişin görmezden gelindiğini vurgulayan Kaplan, “Maraş’ta tarihi bir direniş verildi. Yörük Selim Mahallesi’nde ciddi bir direniş oldu. Alevilere en büyük desteği veren devrimci-sol-sosyalistler oldu. Birlikte direniş ile daha büyük bir katliamın önüne geçildi. Eğer direniş olmasaydı Aleviler tarihte görülmemiş bir katliam ile karşı karşıya kalırdı” ifadelerini kullandı.

"HESAP MEYDANLARDA SORULUR"

“Yasaklamalar her yıl yapılıyor ama geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Alevi kurumları Maraş’ta olacak” diyen Kaplan, “Hiç kimse bizi şehitlerimizi anmamızdan alıkoyamaz. Alevi toplumundan temel isteğimiz lütfen anmaya kitlesel destek verin. Maraş’ın hesabını soracağız diyoruz. Milyonlarca insanı Maraş’a yığdığımız zaman Maraş’ın hesabı sorulmuş olacak. Hesap meydanlarda sorulur. Maraş Katliamı’nın 43’üncü yıl dönümünde Maraş’ta olacağız” dedi.

"KATLEDİLENLERİ ANMAK DA YASAK"

ANMALARIN yasaklamasına değinen ABF Genel Başkan Yardımcısı Müslüm Metin, “Katledilenlerimizi anmak da yasak. Valilik kentte her türlü etkinliğin yasaklandığını duyurdu. Neden her yıl tam da bu günlerde yasaklar getiriliyor? Çünkü bu topraklarda Aleviler katledilir ama onları anmak tehlikelidir” diye belirtti. Yasak kararına karşı 25 Aralık Cumartesi günü Maraş’ta olacaklarının altını çizen Metin, devamında şunları söyledi: “Hiç bir güç onları anmamıza, katilleri teşhir etmemize engel olamaz. Bu ülkede, 43 yıl önce Maraş’ta Aleviler katledildi. Bu gerçekliği kimse gizleyemez. Yasaklarla gözdağı vererek canlarımızı anmamız engellenemez. Maraş Alevi Katliamı’nı unutmadık affetmiyoruz. Katliamı yapanları bir kez daha lanetleyeceğiz. Tüm canları Maraş’ta katliamda yaşamını yitirdiğimiz canlarımızı anmak için Erenler Cemevi’ne bekliyoruz.” (Maraş/MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Eskişehir'de inşaatta asansör boşluğuna düşen işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Haftalık vaka sayıları açıklandı | Trakya’da vaka artışı; Edirne ilk sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...