11 Ekim 2021 01:05

"1000 lira para alacağım 300 TL devlet tırpanlıyor"

Çok tehlikeli sınıfına giren bir işyerinde çalışan Özkan, sigortasız çalıştırılma teklifini kendisi götürüyor patrona. Çünkü ev için kredi çekmiş ve şu an iki ayrı bankaya kredi ödüyor.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Gözde MEYDAN
Kocaeli

Türkiye’nin en zenginleri arasına giren Demirören, Cengiz Holding gibi pek çok şirketin mal varlıklarını yurt dışına çıkartarak vergiden kaçındıklarına ilişkin belgeler günlerdir konuşuluyor. Bir tarafta ise yılın ilk 3 ayından itibaren vergi dilimine giren, yılın son aylarında ücretleri giderek eriyen işçiler bulunuyor.

Özkan, 33 yaşında evli ve iki çocuk babası. 14 yaşından bu yana çalıştığını söylüyor. Şu an ise otomotiv parçaları boyayan bir işyerinde çalışıyor. Özkan’ın çalıştığı işyeri çok tehlikeli sınıfına giriyor. Kimyasal malzemelerin yoğun olduğu, hiçbir güvenlik önleminin de alınmadığı bir işyerinde sigortasız çalıştırılma teklifini kendisi götürüyor patrona. Neden mi? Özkan oturdukları evi alabilmek için kredi çekmiş ve şu an iki ayrı bankaya kredi borcu var; maaşından yapılan kesintilerin onu çok bunalttığını, maaş yatar yatmaz elinde avucunda hiçbir şey kalmadığını ifade ediyor: “Maaş yatar yatmaz banka el koyuyor, elde avuçta bir şey kalmıyor. Bizim işyerinde zaten mesailerin bir kısmı elden veriliyordu, elimde kalan para o oluyor bir tek. Baktım olacak gibi değil, çıktım patrona dedim beni sigortasız çalıştır. Sigorta paramı da elden ver. Sigorta paramın tamamını da vermiş değil gerçi ya en azından dünkü gibi kesinti olmuyor. Şimdi sen bana diyorsun ya bu şirketler paralarını yurt dışına kaçırıyor. Adam vergi ödememek için kaçırmış işte. Bu halime bakarsak ben de vergi kaçırıyorum ama sor bir neden? Geçinemiyorum, ekonomik darboğazdayım ondan. Kazandığım çok bir şeymiş gibi vergi kesiyor devlet. Zaten ödediğim faturadan, her şeyden vergi kesiyorsun. Yetmiyor maaşımdan da kesiyorsun. Ben 1000 TL mesai parası alacağım, 300 TL devlet tırpanlıyor. Mesaiyi birlikte mi yaptık da benden tırpanlıyorsun? Git Cengiz’den al, Demirören’den al.”

"HASTANEYE GİDEMİYORSUN"

Böyle bir işyerinde sigortasız çalışmak tehlikeli değil mi? “Öyle de öleceğiz böyle de öleceğiz” diyor Özkan: “Sigortasız çalışmanın en kötü yanı sağlık yönü, hastaneye gidemiyorsun. Hani diyorsan ki emeklilik için prim filan; valla geçen gün baktık arkadaşla bir 7 yıl daha çalışsam primi dolduruyorum ama emekli olabilmem için 60-61 yaşına kadar beklemem lazım. Yani zaten emekli olmam için bir 29 yıl daha bekleyeceğim, beklerken mecbur çalışacağım. Onun için çok da önemli değil. Bu haliyle sigortasız çalışmak, kesintilerin olmamasının da dünden çok bir farkı yok ama dediğim gibi vergiden, banka kredisindense en azından elimize 3-5 kuruş bir şey kalıyor. Kredileri oradan buradan toplayıp kendim ödüyorum” diye cevap veriyor.

OCAKLA EYLÜL ARASINDA EN AZ 1000 TL VAR

Kordsa’da çalışan bir işçi ise ortaya çıkan belgelere ilişkin “Valla ne diyebilirim ki bizi sömürebildikleri kadar sömürüyorlar ama Cengiz dünyayı yönetiyor. Yurt dışında kendine ev alıyor, servetini kaçırıyor. Benim ocak ayında aldığım maaşla eylül ayında aldığım maaş arasında 1000 TL’den fazla fark var, çünkü vergiye kesiliyor. Ben iki hafta mesai yapsam da ocaktaki maaşımı alamıyorum çünkü ocaktaki ürün fiyatlarıyla şimdiki fiyatlar arasında neredeyse yüzde 100 artış var. Sadece Cengiz değil ki, bizim fabrikamızın da vergi borçları siliniyor. Sabancı, TÜPRAŞ, Otosan buralarda çalışan işçilerin maaşı erirken, patronların vergi borcu siliniyor. İnsanlar tepki gösterse bu vergi meselesi de pek çok mesele de çözülür bence, ses çıkarmak gerek” diyor.

{{444793}}

ÖNCEKİ HABER

"Herkes için adalet istiyoruz"

SONRAKİ HABER

Sendikalar nereye gidiyor, nasıl bir sendika istiyoruz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...