04 Ekim 2021 09:47
Son Güncellenme Tarihi: 04 Ekim 2021 16:30

Türkiye, dünyanın en yüksek 8. enflasyonu ile karşı karşıya

İktidarın ekonomi politikaları Türkiye’ye hiperenflasyon yaşatıyor. ENAG verilerine göre tüketici enflasyonu yüzde 44.70 olurken; öncü göstergeler enflasyonun artacağını gösterdi.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye’de Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 44.70 olurken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 19.58 oldu.

ENAG verilerine göre Türkiye’de hiperenflasyon yaşanıyor. ENAG verilerine göre enflasyon aylık bazda yüzde 2.89 artarken, 12 aylık artış oranı yüzde 44.70 olarak gerçekleşti. Konutta aylık enflasyon yüzde 9.74 yükselirken, giyim ve ayakkabıda artış oranı yüzde 13.45 oldu. En çok azalış yaz aylarının bitişinin etkisiyle lokanta ve otellerde yaşandı. Bu kalemde enflasyon yüzde 13 azaldı.

MB ‘ÇEKİRDEK ENFLASYON’ DEDİ, O DA YÜKSELDİ

TÜİK verilerine göre eylülde enflasyon bir önceki aya göre ise yüzde 1.25 yükseldi. Tüketici enflasyonu geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 19.58 arttı.

TCMB’nin para politikası yönlendirmesinde dikkate aldığı çekirdek enflasyon ise düşüş beklentilerinin aksine yıllık bazda yüzde 16.8’den yüzde 17.0’ye yükseldi. Merkez Bankası faiz indirimi kararında çekirdek enflasyonu gerekçe göstermişti.

TÜFE-ÜFE MAKASI GENİŞ

Üretici fiyat endeksi yıllık yüzde 43.96, aylık yüzde 1.55 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) 2021 yılı eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1.55, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 30.50, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43.96 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 33.83 artış gösterdi.

TÜİK’E GÖRE BİLE ZAM YAĞDI

TÜİK verilerine göre 1 yılda gıda ürünlerine şu oranlarda zam geldi:

ENFLASYONDA DÜNYADA ZİRVEYE OYNUYOR

Türkiye gelen enflasyon verileriyle dünyada en yüksek enflasyonun yaşandığı ülkeler sıralamasında kalmaya devam etti. Dünyada en yüksek enflasyonu yaşayan ülkeler arasında derin ekonomik kriz ve siyasi bunalım içinde olan ülkeler de var, savaş halinde olan da. 

Dünyada en yüksek enflasyonun yaşandığı Venezuela’da yıllık enflasyon yüzde 3 bine yakın. Venezuela derin ekonomik kriz yaşıyor. 30 yıllık diktatörün ordu tarafından görevden alındığı Sudan’da enflasyon yüzde 388 iken, ekonomik kriz ve İsrail ile çatışma halindeki Lübnan’da enflasyon 138. Dünyanın en yüksek 4. enflasyonunu yaşayan Surinam siyasi ve ekonomik kriz içinde. Başkan yardımcısının Interpol tarafından arandığı ülkede yüzde 58.9’luk enflasyon yaşanıyor.

Uzun yıllardır savaş ve çatışma içinde olan Suriye’de yayımlanan son resmi verilere göre enflasyon yüzde 52.4. Suriye’nin ardından gelen ve dünyanın en yüksek 6. enflasyonunun yaşandığı Zimbabve’de uzun yıllardır ekonomik ve siyasi kriz yaşanıyor. Zimbabve’nin ardından gelen Arjantin de uzun yıllardır ekonomik ve finansal krizin pençesinde. 

TÜRKİYE YÜKSEK ENFLASYONDA İRAN’I GEÇTİ

ENAG verileri baz alındığında Türkiye, Arjantin’in hemen ardından yüzde 44.7 ile dünyanın en yüksek 8. enflasyonu ile karşı karşıya. Türkiye’nin hemen ardından yüzde 43.7 oranında enflasyon yaşayan ve ABD’nin yoğun ambargo ve yaptırım uyguladığı İran geliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yönetmen Didem Şahin: Kadınlar Almanya’ya gittiklerinde uyum sağlamakta çok zorlanmadı

SONRAKİ HABER

Petrol-İş Aliağa Şubesi’nin yeni yönetimi için devir teslim töreni düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...