28 Eylül 2021 09:20

BİK’ten Cumhuriyet, Sözcü ve Birgün’e ceza! RTÜK’ten Halk TV, Tele1, Fox ve KRT’ye ceza

BİK Cumhuriyet’e 74 günlük ilan kesme cezası, Sözcü’ye de 3 gün ceza verdi. BirGün’ün bu ayki cezası 22 gün. Evrensel 2019’dan beri cezalı konumda. RTÜK’te ise Halk TV, Tele1, Fox ve KRT’ye ceza verdi

Fotoğraf: MA

Paylaş

Basın İlan Kurumu ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun, iktidarın politikalarını eleştiren gazete ve televizyonlara verdiği cezalar bitmek tükenmek bilmiyor. BİK Cumhuriyet gazetesine 74 gün ceza verdi. Gazetenin genel yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya cezaların dünya basın tarihine geçecek rekorda olduğunu söyledi.

BİK ayrıca Sözcü gazetesine ise 4 günlük ilan ve reklam kesme cezası verdi. BirGün gazetesine ise bu ay 22 günlük ilan kesme cezası verildi. Gazetemiz Evrensel ise 2019 Eylül ayından beri ilan alamıyor. İlan ve reklam cezası bugün kaldırılsa bile gazetemiz Evrensel’in 2019’dan beri 103 günlük ilan kesme cezası bulunuyor.

"ELEŞTİREL BASINA SOPA OLARAK KULLANILIYOR"

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya Cumhuriyet’e 74 günlük resmi ilan cezası verildiğini duyurdu. Basın İlan Kurumu ise yaptığı açıklamada cezanın 74 gün değil 35 gün olduğunu iddia etti. Ancak Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya kesinleşmiş toplam cezaların 74 gün olduğunu, BİK’in 35 gün cezasıyla beraber, başka bir haberle ilgili mahkemeye yaptıkları itirazın da kabul edilmediğini onun cezasıyla beraber toplam cezaların 74 gün olduğunu aktardı. Böylece Cumhuriyet’e verilen cezalar 129 güne ulaştı.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya Basın İlan Kurumu’nun bu cezalarla beraber sadece Türk basın tarihinde değil dünya basın tarihinde de rekora doğru koştuğunu belirterek, ceza verilen haberlerin büyük çoğunluğunun İletişim Başkanı Fahrettin Altun’la ilgili yapılan haberler olduğunu aktardı. Küçükkaya “‘Fahrettin Altun ile ilgili olumsuz bir haber yaptığınızda dünya basın tarihine geçecek kadar ağır yaptırımlar uygularım’ diyen bir Basın İlan Kurumu Yönetimi ile karşı karşıyayız. 40 yıl önce basın örgütlerine destek olmak için kurulan bir kurum bugün artık iktidara yakın isimlerle ilgili yapılan haberler için eleştirel basına sopa olarak kullanılıyor.” dedi.

İlan cezalarından dolayı Cumhuriyet’in çok büyük bir maddi kayıp yaşadığını da aktaran Küçükkaya “Biz yüz yıla yakındır var olan bir gazeteyiz. Biz bu kötü ve karanlık günlerin geçeceğini düşünüyor ve biliyoruz. Biz her halükarda, ne olursa olsun, korkmazdan çekinmeden gazeteciliğimizi yapmaya devam edeceğiz.” dedi.  

SÖZCÜ’YE 4 GÜN CEZA

BİK, Saygı Öztürk’ün AKP’li Ali Ayvazoğlu’nun kamudaki yükselişiyle ilgili yazıları nedeniyle Sözcü gazetesine resmi ilan ve reklamların 4 gün süreyle kesilmesi cezası verdi. BİK'in, iki mahkemenin Öztürk'ün yazılarını “Basın özgürlüğü” kapsamında değerlendirerek davayı reddetmesine rağmen ceza uyguladığı açıklandı. Öte yandan 2019'dan bu yana, Sözcü'ye 23 gün, Korkusuz'a da 39 gün ilan kesme cezası verildi. Aynı dönemde ceza miktarı da 1 milyon 200 bin lirayı geçti.

RTÜK, ‘MUHALİF’ AYRIMI YAPMIYORMUŞ

Radyo Televizyon Üst Kurulu RTÜK’te de durum farklı değil. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, Başkan Ebubekir Şahin’in “Ceza verirken muhalif-muhalif olmayan diye ayrıma tabi tutmuyoruz” açıklamasına ilişkin, “Sadece 2021 kayıtları bile RTÜK Başkanı’nı yalanlıyor” diyerek 2021’de verilen cezaları paylaştı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin bir gazeteye verdiği demeçte “Ceza verirken muhalif-muhalif olmayan diye ayrıma tabi tutmuyoruz. Bu, ne yazık ki bir kesimin algı oluşturma çabası. ‘Muhaliflere ceza veriliyor’ diye bunu mağduriyet malzemesi yapıyor. RTÜK'ün verdiği cezalar üzerinden muhalif kanallar reyting devşirmeye çalışıyor. Biz her şeyin farkındayız” dedi.

RTÜK’ün CHP’li üyesi İlhan Taşcı, Şahin’in bu sözleri üzerine “RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, ‘Ceza verirken ‘muhalif-muhalif olmayan diye ayırmıyoruz’ demiş. Sadece 2021 kayıtları bile RTÜK Başkanı’nı yalanlıyor” dedi ve şu verileri verdi:

“Halk TV: 18, Tele 1: 15, Fox TV: 9, KRT: 8,

A Haber: 0 (sıfır), TV24: 0, TVNET: 0, Ülke TV: 0, TGRT: 0, Kanal7: 0

Bu tablonun adını siz koyun!”

ŞENTÜRK: NEDEN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMADI

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin bir gazeteye verdiği demeçte FOX Haber Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk’ün kendisini tehdit ettiğini ileri sürmüştü. Şentürk, Şahin'e yanıt verdi ve “Eğer Sn. Başkan bu sözlerimi bir tehdit olarak algılıyorsa, neden suç duyurusunda bulunmadığını da merak ediyorum” dedi.

Şentürk, Twitter hesabından bir gazeteye verdiği röportajda kendisi tarafından tehdit edildiğini öne süren RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e yanıt verdi. “Lüzum üzerine…” notuyla paylaştığı açıklamasında sözlerinin tehdit olmadığını belirten Şentürk, Şahin'in sözlerini tehdit olarak algıladıysa neden şikâyetçi olmadığını sordu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İçişleri Bakanlığından taksi genelgesi | Yolcu almamakta ısrar eden taksi trafikten men edilebilecek

SONRAKİ HABER

Almanya seçimlerinde hangi konular tercihlerde rol oynadı, kim hangi partiye oy verdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...