18 Mayıs 2021 09:26

BİK, Ceren Sözeri’nin köşe yazısı nedeniyle Evrensel’e 5 gün ilan kesme cezası verdi

Basın İlan Kurumu (BİK), ilan ambargosunu aylardır sürdürdüğü Evrensel'e 5 gün daha ilan kesme cezası verdi.

Basın İlan Kurumu logosu

Paylaş

Basın İlan Kurumunun gazetemiz Evrensel'e dönük ilan ambargosu aylardır sürerken ilan cezaları da hız kesmiyor. Yazarımız Ceren Sözeri’nin “Vatan destan yazmış halk nefes alamıyor” başlıklı yazısında polislere yönelik kullandığı ‘saldırı’ ifadesi nedeniyle gazetemize 5 gün daha ilan kesme cezası verildi.

Basın İlan Kurumu gazetemize bir kez daha 5 günlük ilan kesme cezası verdi. BİK bu kez de 14 Mart 2021’de gazetemizde yayımlanan Ceren Sözeri’nin “Vatan destan yazmış halk nefes alamıyor” başlıklı yazısında polislere yönelik kullandığı “saldırı” ifadesi nedeniyle gazetemize 5 gün ilan kesme cezası verdi. Yazarımız Ceren Sözeri “Yasama, yürütme ve yargı BİK’in koruması altındaysa, bu üç erke yönelik eleştirileri bir yaptırım konusu yapacaksa gazetecilik nasıl yapılacak? İfade özgürlüğünü kim sağlayacak?​” diye sordu.

Ceren Sözeri ayrıca cezayı değerlendirdiği "Basın İlan ve Terbiye Kurumu" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

SALDIRI KELİMESİNE 5 GÜN CEZA

2019 yılının eylül ayından beri ilan durdurma cezası olan gazetemiz Evrensel’e bir kez daha ceza verildi. BİK bu kez gazetemiz köşe yazarlarından Ceren Sözeri’nin “Vatan destan yazmış halk nefes alamıyor” başlıklı yazısında “Maske mesafe kurallarına uyulan barışçıl bir eylemde polis baro başkanlarına mesafe gözetmeden saldırdı, tartakladı, ciğerlerin korunmasına en ihtiyaç duyulan zamanda üstlerine biber gazı sıktı” ifadelerinde kolluk güçlerine yönelik kullanılan “saldırı” kelimesi geçmesi nedeniyle  gazetemize 5 gün ilan kesme cezası verdi. Basın İlan Kurumu verdiği cezada yazının pandemi sürecinde Türkiye’de yaşananları anlattığı kabul edildi ancak sadece bir cümlede geçen saldırı ifadesi nedeniyle “Cumhuriyetimize ve halkımıza sadakatle bağlı, ülkemizin güvenliği, halkımızın huzuru ve asayişin sağlanması için çalışmalarını özveri ile sürdüren polislerimiz hakkında toplumumuzda olumsuz bir algı yaratmaya yönelik olduğu, bu şekilde itibarını zedelemek suretiyle de suç ile mücadeleyi etkisiz kılma maksadını taşıdığı görülmüştür” iddiasında bulundu.

Basın İlan Kurumu kararında “Basının haber verme, aydınlatma ve gerektiğinde değerIendirme yapma hak ve yetkisi olduğu, haksız isnatlarda bulunmadığı sürece ve hakaret kastı olmadıkça sert eleştiriler yapmasının basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırları içinde kaldığı doktrinde ve uygulamada tereddütsüz kabul edilmektedir” dese de gazetemize ceza vermekten geri durmadı.

AVCI: BİK KENDİNİ YARGI YERİNE KOYUYOR

İlan kesme cezasını değerlendiren gazetemiz avukatı Devrim Avcı, “Söz konusu resmi ilan kesme cezası bu sefer Ceren Sözeri’nin köşe yazısıyla ilgili. Ceren Sözeri, pandemide gazetecilerle ilgili rapora dayanan bir makale yazmış. Ancak bütün makale içinde tek bir ‘saldırı’ kelimesi geçtiği için Basın İlan Kurulu bize yine 5 günlük bir kapatma cezası verdi. Biz yine buna karşı gerekli itirazlarımızı yasal yollarla yapacağız” dedi. BİK’in kendisini tüm yargı mekanizmasının yerine koyarak karar almaya başladığını ifade eden Avcı, “Bu durum basın ve ifade özgürlüğü açısından son derece sıkıntılı bir durum. Çünkü Anayasa Mahkemesinin daha geçtiğimiz aylarda BİK’in reklam kesme cezasının ifade özgürlüğüne müdahale olduğunu ifade eden kararı olmasına rağmen, bu konuda birçok başvuru sırada bekliyor olmasına rağmen bunların sonuçlanmasını beklemeden BİK söz konusu baskıcı tutumunu uygulama devam etmekte. BİK kendini yargı mekanizmasının yerine koymaya devam ediyor” diye konuştu.

SUÇA TAHRİK VEYA TEŞVİKMİŞ!

BİK kararında şöyle dedi: “Günlük Evrensel gazetesinin köşe yazısında yer alan ifadenin yukarıda belirtilen basının haber verme ve ifade özgürlüğünün sınırlarını aşarak, ‘Bir kamu hizmeti olan gazetecilik, kişisel veya ahlaka aykırı amaç ve çıkarlara alet edilemez ve kamu yararına aykırı bir şekilde kullanılamaz. Haberlerde ve olayların yorumunda gerçeklerden saptırma, çarpıtma veya kısaltma yoluyla amaçlı olarak ayrılınamaz. Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkanları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğuna emin olunmadan yayınlanamaz”; “Suça tahrik veya teşvik edecek ve suç ile mücadeleyi etkisiz kılacak yayın yapılamaz”, “Şiddet ve terörü özendirecek; uyuşturucu maddeler ve her türlü örgüt suçları ile mücadeleyi etkisiz kılacak yayın yapılamaz.” ve “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz; hakaret edilemez, sövülemez iftira ve haksız isnat yapılamaz’ şeklindeki Basın Ahlak Esasları Hakkında 129 sayılı Genel Kurul kararının 1. maddesi ile aynı maddenin (ç), (d) ve (ı) bentlerini ihlal ettiği kanaatine varılmıştır.”

Gazetemize zaten ilan ambargosu uygulayan kurumun bunun üstüne verdiği ilan kesme cezaları ise arşa çıktı. BİK'in bugüne kadar Evrensel'e kestiği ilan kesme cezaları 103 güne ulaştı.

ÖNCEKİ HABER

Ercüment Akdeniz: Filistin halkı, Türkiye'den etkili bir yaptırım bekliyor

SONRAKİ HABER

İstanbul’da gençlerin %87,3’ü ‘tanıdığı olmadan iş bulmanın zor’ olduğunu düşünüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...