22 Eylül 2021 10:38

"Barınamıyoruz" diyerek eylem yapan öğrenciler: Verdikleri bursu da geri alıyorlar

Devlet yurtlarının kapasite yetersizliğini, fahiş kiraları ve özel yurt fiyatlarını "Barınamıyoruz" diyerek protesto eden öğrenciler, 650 TL'lik bursların hiçbir şeye yetmediğni söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Devlet yurtlarının halini ve kapasite yetersizliğini, fahiş kiraları ve özel yurt fiyatlarını protesto için "Barınamıyoruz" diyerek parklarda sabahlayan öğrenciler, devletin verdiği kredi ve bursların ev depozitosuna bile yetmediğini söyledi.

3 gündür geceyi İstanbul'daki parklarda geçiren öğrencilerden Vedat Saçak, eğitim haklarının ellerinden alındığını ifade etti. Saçak, ülkedeki ekonomik krizden en çok etkilenenlerin başında öğrencilerin geldiğine dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Elinize dilinize dursun ya" dediği 650 TL'lik  öğrenci burslarına işaret eden Saçak, "Bu burs hiçbir şeyimize yetmiyor. İlk bursunu depozitoya veriyorsun. Hatta burstan fazlasını depozito olarak veriyorsun. Verdikleri parayı bir şekilde geri alıyorlar" dedi.

Geçinemeyen yüzlerce öğrencinin okulu bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Saçak, "Birçok arkadaşım geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalıyor. Öğrencilerin neden bu halde olduğu sorulmalıdır" diye konuştu.

"YA ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORUZ YA DA CEMAAT YURDU…"

Bir diğer öğrenci Özlem Damla Arık da aldıkları bursla geçinemediklerini ifade etti. Yurtların kapasitesinin düşük olduğunu kaydeden Arık, “Öğrenciler devlet yurtlarına yerleşemiyor. Özel yurtlar ise çok pahalı. Bu fahiş yurt ve kiralara devletin sessiz kalmasından dolayı buradayız. Yurt fiyatlarını ödemek için çalışmak zorunda kalıyoruz ya da cemaat yurtlarında kalıyoruz" diye konuştu.

Burs tutarına da değinen Arık, "İktidar geldiğinde burs 45 TL, çeyrek altın ise 30 TL idi. Şimdi burs 650 TL, çeyrek altın 800 TL. Buradan farkı ölçebiliriz” ifadelerini kullandı.

Devlet yurt fiyatlarının 450 lira civarında olduğunu söyleyen Arık, "Burs parasından yalnızca 200 TL kalıyor. Kalan parayla nasıl geçinelim? Alım gücünün düştüğü böylesi bir dönemde 650 TL gibi bir bütçeyi yeterli bulan insan, hayal dünyasında yaşıyor demektir” diye konuştu.

"BARINMA EN TEMEL İHTİYACIMIZ"

Üniversite öğrencisi Zelal Baydemir de "Nitelikli eğitim hakkı en temel hakkımız. En temel ihtiyaçlardan biri de barınmadır" diye kaydetti. İhtiyaçların giderilmesi ve bursların artırılmasını isteyen Baydemir, “Yetkililer sorunlara çözüm olmamaya devam ederlerse eylemimizi, çadır eylemine dönüştüreceğiz" dedi.

İstanbul'da ev kiralarının 2 bin TL'nin üzerinde olduğunu vurgulayan Baydemir, "Öğrenci olduğumuz için kiraları daha da yükseltiyorlar. Sorunlarımızın hepsi ortak. Herkesi dayanışmamızı büyütmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

HDP'Lİ DERSİM DAĞ: ÖĞRENCİLERİ AÇLIĞA MAHKUM EDİYORLAR

Öğrencilere destek veren HDP Milletvekili Dersim Dağ, "500-600 TL alan bir üniversite öğrenciden, eğitim hayatına devam etmesini istemek gerçekçi değil. Aynı zamanda sosyal devlet anlayışından uzak bir yaklaşım. Bu yaklaşım öğrenciyi açlığa, yoksulluğa mahkum eden bir yaklaşımdır" diye konuştu.

Dağ, "Bin odalı saraylarda yaşayanların öğrencileri sokaklara mahkum etmesi kabul edilemez. Öğrencilerin bu mücadelesi meşrudur, en temel haktır. Öğrencilerin sesi olmaya ve alanda direnmeye devam edeceğiz” diye ekledi.

EYLEMLER SÜRECEK

Öğrencilerin İzmir'deki eylemi, Buca ilçesi Hasan Ağa Parkı'nda 3’üncü gününde sürüyor. Polisler öğrencilerin parkta çadır kurmasına izin vermediği için, öğrenciler yanlarında getirdiği battaniyeleri yere sererek, eylemlerini sürdürdü.

Aydın’da da öğrenciler Atatürk Kent Meydanı'nda nöbet eylemi başlattı. Aydın'daki eylem her akşam saat 21:00 ile 24:00 arasında sürecek.

İstanbul, Kocaeli, Ankara ve Sakarya gibi kentlerde de barınamayan öğrencilerin nöbet eylemleri sürüyor. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Hacettepe Üniversitesinde "İstanbul Sözleşmesi Bizim" dövizine engel

SONRAKİ HABER

Kargo sektöründe kuralsızlığın, esnek çalışmanın yeni aracı: Esnaf kurye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa