22 Eylül 2021 09:17

Bakan Kasapoğlu'na göre KYK yurtları en modern otel zincirleriyle rekabet ediyor

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, KYK yurtlarının dünyanın en modern otel zincirleriyle rekabet eder durumda olduğunu savundu.

Fotoğraf: Ahmet İzgi/AA

Paylaş

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğünün yurt kapasitesi öğrencilerin ihtiyacını karşılamaktan fersah fersah uzakken "Barınamıyoruz" diyen öğrencilerin parklarda sabahlama eylemleri sürüyor. İktidara yönelik tepkiler de büyüyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, konuya ilişkin Ankara'daki Fatma Hanım Kız Öğrenci Yurdu'nda açıklamalarda bulundu.

Bakan Kasapoğlu, Türkiye'nin dünyanın en kapsamlı ve kapasitesi en yüksek yurtlara sahip olduğunu öne sürüp KYK yurtlarının dünyanın en modern otel zincirleriyle rekabet eder durumda olduğunu savundu.

Kapasoğlu, şu sözleri sarf etti: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, dünyanın en kapsamlı ve kapasitesi en yüksek yurtlarına sahip. Adeta dünyanın en modern, en rekabetçi otel zincirleriyle rekabet eder durumdayız. Bunu göğsümüzü gere gere söylüyoruz. Konfor bakımından, çalışma inkanları bakımından, temizlik bakımından, güvenlik bakımından her alanda yüksek standartlara sabibiz."

KAPASİTE GERÇEĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından paylaştığı infografik ile 2021 yılında Türkiye genelinde KYK'ye ait 769 yurt bulunduğunu ve toplam yatak kapasitesinin 719 bin 567 olduğunu aktardı.

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre ise 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde KYK’ye bağlı 793 yurt bulunuyordu. 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminde gelindiğinde ise yurt sayıları 773’e geriledi. 703 bin olan kapasite sayısı ise yaklaşık 7 bin kişilik bir erimeyle 695 bine düştü.

Lisans ve ön lisans düzeyinde örgün eğitim gören öğrenci sayısı ise yaklaşık olarak 3 milyon 800 bin. Mevcut veriler öğrencilerin yalnızca yüzde 18’inin barınma ihtiyacının devlet tarafından karşılanabildiğini gösteriyor.

MEB verilerine göre 2016’dan bu yana KYK yurdu sayısında ve kapasitelerinde de kayda değer bir artış görülmüyor.

Son 10 yılda vakıf yurdu sayılarındaki artış ise 3 kata yakın. 2007’de 154 olan vakıf yurdu sayısı, 2019’da 454’e çıktı. Ücretleri kira fiyatlarıyla yarışan özel yurtların sayısı ise 2007’de 199 iken; 2019’da 592’ye yükseldi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Değişimin ve gelişimin teorisi: Evrim

SONRAKİ HABER

10 soruda Paris İklim Anlaşması ve Türkiye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...