21 Eylül 2021 11:46

Erdoğan’ın yurt açıklamasını MEB istatistikleri yalanladı

Artan üniversite öğrenci sayısına karşın 2016’dan bu yana KYK yurtlarının ne sayısında ne kapasitesinde artış var. Özel yurtlarla vakıf yurtlarının sayısı ise 2007’den bu yana 3’e katlandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Pandemide uzaktan eğitimle geçen 1,5 yılın ardından üniversite öğrencileri yeniden yüz yüze eğitime hazırlanırken özellikle ailesinden ayrı şehir dışında eğitim gören binlerce üniversite öğrencisinin en büyük sorunu barınma.

Devlet yurtlarının yetersizliği, fahiş ev kiraları ve ev kiraları ile yarışan özel yurt ücretleri nedeniyle öğrenciler yıl boyunca nerede barınacaklarını bilemez halde.

Yetersiz yurtlar ve yüksek kiralara sosyal medyadan isyan eden gençler büyük şehirlerde barınma sorunlarına çözüm bulunması talebiyle nöbet eylemleri başlattı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise gençlerden yükselen “Barınma sorununu çözün” çağrılarına “Özellikle yurt konusunda bugüne kadar hiçbir iktidarın yapmadığı yatırımları yaptık. Bizden önceki dönemlerde böyle yurtlar söz konusu değildi” diyerek yanıt verdi.

Ancak Erdoğan’ın açıklamalarını Milli Eğitim Bakanlığının sitesinde yer alan veriler yalanlıyor.

YURT SAYISI VE KAPASİTESİ DÜŞTÜ

MEB’in açıkladığı verilere göre 2019-2020 eğitim ve öğretim döneminde KYK’ye bağlı 793 yurt bulunuyordu. Bu dönemde yurtlar 703 bin 175 öğrenci barındırabiliyordu. 2020-2021 eğitim ve öğretim döneminde gelindiğinde ise yurt sayıları 773’e geriledi. 703 bin olan kapasite sayısı ise yaklaşık 7 bin kişilik bir erimeyle 695 bine geriledi. Lisans ve ön lisans düzeyinde örgün eğitim gören öğrenci sayısı ise 3 milyon 800 bin. Mevcut veriler öğrencilerin yalnızca yüzde 18’inin barınma ihtiyacının devlet tarafından karşılanabildiğini gösteriyor. MEB’e göre 2016’dan bu yana yurt sayısında ve kapasitelerinde de kayda değer bir artış görülmüyor.

ÖZEL YURT FİYATLARI KİRALARLA YARIŞIYOR

Vakıf, dernek ve şahıslara bağlı özel yurtlar da öğrencilerin barınma sorununu çözmekten hem sayıca hem de fiyat itibariyle uzak. Milli Eğitim Bakanlığının 2020-2021 eğitim öğretim yılı verilerine göre Türkiye genelinde 2 bin 894 özel yurt bulunuyor. Bu yurtların toplam kapasitesi 442 bin. Dernek yurtları, vakıf yurtları, şahıs yurtları, ticari özel yurtlar, vakıf üniversitesi yurtları, üniversite yurtları ve diğer tüzel kişiliklere ait başlıklar altında tasnif edilen yurtların aylık ücretleri 2 bin liradan başlıyor. Odalardaki öğrenci sayısına ve yurt imkanlarına göre fiyat artıyor.

VAKIF YURTLARI VE ÖZEL YURT SAYISI 3’E KATLANDI

Devlet yurtlarının sayısında ve kapasitesindeki düşüşe karşın son 10 yılda vakıf yurdu sayılarındaki 3 kata yakın artış ise dikkat çekici. 2007’de 154 olan vakıf yurdu sayısı, 2019’da 454’e çıkarken ücretleri kira fiyatlarıyla yarışan özel yurtların sayısı ise 2007’de 199 iken; 2019’da 592’ye çıkmış. Vakıf yurtları içerisinde ise AKP’ye yakınlığı ile bilinen kurumların ağırlığı dikkat çekiyor. İlim Yayma Vakfının İstanbul’daki yurtlarının toplam kapasitesi 3 bin 455; TÜRGEV’in İstanbul’daki yurtlarının kapasitesi 2 bin 396, Ensar Vakfının İstanbul’daki yurtlarının kapasitesi ise 1089. Bu rakamlara karşın İstanbul’da KYK’ye bağlı 21 yurt bulunuyor. Bu yurtların toplam kapasitesi ise 18 bin. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da saha araştırması: En önemli sorun kriz ve işsizlik

SONRAKİ HABER

Barış Anneleri, "Adalet Nöbeti" tutan Emine Şenyaşar'ı ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa