Türkiye Yayıncılar Birliği'nden "Kalp Çarpıntısı" kitabının "muzır neşriyat" ilan edilmesine tepki
Türkiye Yayıncılar Birliği, "Yabancı Yayınları" tarafından yayımlanan "Kalp Çarpıntısı" isimli kitap hakkında "muzır neşriyat" kararı verilmesini eleştirdi.

Fotoğraf: @yabanciyayinlar'ının Twitter paylaşımından alınmıştır
İLGİLİ HABERLER

Bakanlık, "Büyülü Gökkuşağı" çocuk kitabını "muzır" ilan etti

“Bebekler Nereden Gelir?” adlı kitap muzır neşriyat ilan edildi

Yeni Akit hedef gösterdi Bakanlık sansürledi

Türkiye Yayıncılar Birliği: Muzır kararları kültür dünyamızı tehdit ediyor
Türkiye Yayıncılar Birliği, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun "Yabancı Yayınları" tarafından yayımlanan "Kalp Çarpıntısı" isimli kitap hakkında "muzır neşriyat" kararı vermesini eleştirdi. 2018 yılından bu yana kurul tarafından 9’u çocuklara yönelik olmak üzere 15 kitabın "muzır neşriyat" ilan edildiğini belirten Türkiye Yayıncılar Birliği, bu tür uygulamalarla sansürün meşrulaştırıldığını ve otosansürün yayıncılar arasında yaygınlaştığını ifade etti.
Türkiye Yayıncılar Birliği, ana karakterleri eş cinsel olan Charlie ve Nick adlı iki gencin dostluğunu ve aşkını anlatan çizgi roman "Kalp Çarpıntısı"nın "muzır neşriyat" ilan edilmesine dair açıklama yayımladı. "Muzır Neşriyat Kararlarını Kaygıyla Takip Ediyoruz!" başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu muzır neşriyat kararları almaya devam ediyor. Geçtiğimiz
günlerde 'Yabancı Yayınları' tarafından yayımlanan 'Kalp Çarpıntısı' isimli iki ciltlik kitap kurul tarafından resen incelenmiş ve 'bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna' karar verilerek 'muzır neşriyat' ilan edilmiştir.
9 Temmuz 2018 tarihli KHK’yle Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun yapısı değiştirilerek Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na bağlandığından bugüne kadar 9’u çocuklara yönelik olmak üzere 15 kitap muzır neşriyat ilan edildi.
Yayıncılığımız için hayati önem taşıyan yayınlama özgürlüğü 'muzır neşriyat' kararlarıyla ağır darbe almaktadır. Bu tür uygulamalarla sansür
meşrulaştırılırken bir yandan da otosansür yayıncılar arasında yaygınlaşmaktadır. Otosansür yayıncılıkta çeşitlilik ve yaratıcılığın
yerine tekdüzelik ve sıradanlığın geçmesine neden olmaktadır.
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun 'resen' yani kendiliğinden aldığı kararlarla sansür uygulaması ülkemiz ve kültürel çeşitliliğimiz için son derece olumsuz bir durum yaratmaktadır. Ülkemizde gerçekleşen ve yayımlama özgürlüğü ile çelişen bu ve benzeri ihlalleri kaygıyla takipte olduğumuzu kamuoyunun dikkatine sunarız." (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et