08 Temmuz 2020 15:21

“Bebekler Nereden Gelir?” adlı kitap muzır neşriyat ilan edildi

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, TÜBİTAK Yayınları’ndan 2013 yılında yayımlanan Anna Milbourne’nun “Bebekler Nereden Gelir?” adlı kitabını muzır neşriyat ilan etti.

'Bebekler Nereden Gelir' adlı kitabın kapağı

Paylaş

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Resmî Gazete’deki 6 Temmuz 2020 tarihli kurul kararına göre, TÜBİTAK Yayınları’ndan 2013 yılında yayımlanan Anna Milbourne’nun “Bebekler Nereden Gelir?​” adlı kitabını muzır neşriyat ilan etti. "Bebekler Nereden Gelir?" adlı kitapta, küçük bir penguenin, bebeklerin nereden geldiğini merak etmesi üzerine bazı hayvanların yavrularının yumurtada, bazılarının ise annelerinin karnında büyüyüp hazır olduklarında dünyaya geldiklerini keşfetme macerası anlatılıyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği, konu ile ilgili açıklama yayımlayarak durumu "trajikomik" olarak niteledi.

Yayıncılar Birliğinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Kurul üyeleri bebekleri hâlâ leyleklerin getirdiğine inanıyor değilse, embriyoloji biliminin anlattığı şekilde yavrulama biçimleri arasındaki farkları ortaya koyan bir çocuk kitabının, 'küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna' hangi nedenle karar verildiğini tahmin bile edemedik.

Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurul aldığı bu kararla TÜBİTAK’la da karşı karşıya gelmiştir. 2 yıl içinde 9 kitabı muzır ilan eden ve nasıl bir uzmanlığa sahip oldukları bilinmeyen 5 üyesi merak edilen Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı bilimsel içerikler üreten bir kuruluşun yayımladığı kitabı muzır ilan etti. Anlayamıyoruz ve açıklayamıyoruz!

Eserin, türüne göre ayrı ayrı uzmanlıklar gerektiren ve anayasal bir hakkı kısıtlayıp engelleyen bir kararın, bakanlık tarafından atanmış 5 birim amiri tarafından verilebilmesi; ifade, bilim ve sanat ile açıklama ve yayımlama özgürlüklerinin ihlal edilmesidir. Demokratik toplum ilkesinin esas alındığı bir sistemde bunun kabulü mümkün değildir.

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun son kararı trajikomik bir sansür vakası olarak tarihe geçerken, kurulun miadını doldurduğunun da açık bir kanıtıdır.

Yetkilileri acilen, Türkiye’de ifade ve yayınlama özgürlüğünü engelleyen ve tarafı bulunduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı düşen ahlakçı ve yasakçı zihniyetle alınan 'muzır neşriyat' kararlarını önleyecek somut adımlar atmaya çağırıyoruz."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Seyit Aslan: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikasındaki ihmallere devletin göz yumduğu açık

SONRAKİ HABER

Kocaeli’de HDP'li siyasetçilerden 8’i tahliye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...