05 Eylül 2021 18:04

Prof. Dr. Rukiye Ömeroğlu: Okulların açılmasıyla salgında yeni bir artış yaşanabilir

Pangaltı Evrim Atölyesi ile Türk Tabipler Birliği Maçka Sanat Parkı’nda “Aşı Olmalı Mıyız?” etkinliği düzenledi.

Fotoğraf: Pangaltı Evrim Atölyesi

Paylaş

Pangaltı Evrim Atölyesi ile Türk Tabipler Birliğinin (TTB) ortaklaşa düzenlediği “Aşı Olmalı Mıyız?​” etkinliği Maçka Sanat Parkı’nda gerçekleşti. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, aşılamadaki esas amaç insanların hastanelik olmamaları, sağlık sistemindeki yükü azaltıp sağlık sisteminin iflas etmesini önlemek olduğunu ifade etti. Aşıların salgınları bitirebileceğini ama bunun hemen olmayacağını belirten Ömeroğlu, bundan dolayı maskenin çıkarılması ve sosyal mesafenin yok sayılmasının doğru olmadığını söyledi. Ömeroğlu, aşılamanın yeni mutasyonların olmasını önlemek için de önemli olduğunu ifade etti.

İnaktif aşıların üçüncü aydan, Biontech aşılarının da altıncı aydan sonra etkisinin azaldığını görüyoruz diyen Ömeroğlu, İngiltere’nin üçüncü doz kararını tartıştığını ifade etti. Türkiye’nin de bu yönde karar almasını beklediklerini ve bunun doğru olacağını belirtti.

Diyarbakır’da 2 ayda 8 aşısız gebenin öldüğü bilgisini aldıklarını aktaran Ömeroğlu, gebelerin zaman mevhumu olmadan aşı olmalarının kendilerine bir zararı olmadığını belirtilerek gebelikte aşı olmanın başta Türk Jinekoloji Derneği tarafından önerildiğini ifade etti. Okulların açılması öncesinde Türkiye’nin yeterli hazırlıkları yapmadığını belirten Ömeroğlu, bu durumdan ötürü salgında yeni bir artışın ilerleyen günlerde yaşanabileceğini ifade etti. Enfeksiyon hastalıkları uzmanlarının okul çağındaki çocukların aşılanmasının tavsiye edildiğini aktaran Ömeroğlu, 300 binden fazla öğretmenin aşı olmadığını bildiklerini bu da yetişkinden çocuklara bulaş olabileceğini belirtti. Birçok okuldan temizlik personeli yetersizliği gibi sorunlara dair kendilerine haber aldıklarını söyleyen Ömeroğlu, bulaşın engellenmesi için 12-15 yaşındaki çocukların da aşı olması, maske takılmasına riayet edilmesi ve sınıfların sıklıkla havalandırılması gerektiğini belirtti.

Aşı konusunda tereddütleri olan insanları ikna etmek için, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan turkuaz tabloda hayatını kaybeden ve yoğun bakımda olanların aşılanma oranının açıklaması gerektiğini belirten Ömeroğlu, TTB olarak bunu Sağlık Bakanlığına önerdiklerini fakat Bakanlığın henüz bu yönde bir adın atmadığını söyledi. Aşı karşıtlığının sadece COVID-19 ile sınırlı olmadığını, bugün Türkiye’de 30 bin ailenin çocuklarına temel aşıları yaptırmadığını ifade eden Ömeroğlu, aşı karşıtlığının çocuklarımızın hayatına kasteder hale geldiğini ve bu durumun hukuki bir yaptırıma tabi olması gerektiğini söyledi.

(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Urfa'da yakılarak katledilen çocuğun cenazesi "kimsesiz" kaldı

SONRAKİ HABER

Fotoğraflarla Akdamar Adası’nda dokuzuncu ayin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...