30 Ağustos 2021 00:57

Belediye işçileri ücretlere zam istiyor

Menemen Belediyesi işçileri, ücretlerinin yükseltilmesini, ücret adaleti, toplu sözleşme hakkı ve zorla imzalatılan feragatname ile ellerinden alınan haklarının ödenmesini istiyor.

Arşiv | Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Turan KARA
İzmir

Menemen Belediyesine ait Meta-Su ve Menaş şirketlerinde çalışan işçiler ücretlerinin yükseltilmesini, ücret adaleti ve toplu sözleşme haklarını istiyor. Ayrıca, 2 yıl önce zorla imzalatılan feragatname ile hakları büyük oranda ellerinden alınan işçiler, ödenmeyen haklarını istiyor.

Belediye-İş üyesi Meta-Su ve Menaş işçilerinin gözü yıl sonunda yapılacak olan yeni sözleşmede. Meta-Su işçileri bu sefer toplu sözleşmeye dahil olmak istiyor. Yaklaşık bin civarı işçi net 2 bin 800 liraya talim ediyor. İşçilere yakacak, gıda, eğitim, sağlık hakları bir yana yol ve yemek hakları bile verilmiyor. İşçiler evden işe toplu taşıma ile gelirken, yemeklerini ya evden getiriyor ya tavuk dürüm alarak kendi ceplerinden karşılıyor.

İŞÇİLERİN EN BÜYÜK SORUNU DÜŞÜK ÜCRETLER

İşçilerin içeride birikmiş ücretleri ödense de şimdi en büyük sorun hayat pahalılığı ve düşük ücret. İşçiler, iki yıl gibi bir sürenin 2 bin 800 lira net sefalet ücretinde çalışmak için yeterince uzun olduğu konusunda hemfikir. Sendika ise bu konuda henüz ne bir ses veriyor ne bir adım atıyor. Bu durum işçiler arasında her geçen gün büyüyen bir tepkiye yol açıyor. Sendikacı maaşları, yaşam koşulları işçilerin tepkisini çeken bir başka konu.

İşçiler sendika yönetimini, “Sosyal medyayı sosyal demokrat, mücadeleci pozlar vermek için iyi kullanan ama gerçek sorunlar karşısında görünmez olan kişiler” olarak değerlendiriyor. Hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, pandemi kısıtlamaları, aşılanma/aşılanmama gibi durumlara karşı biriken duygu bozuklukları oluşabiliyor ve bunun sendika yönetimine patlamasının önünde bir engel yok. Sendika şayet yıl sonunda sözleşme yapıp da ücretleri “4 bin 500- 5 bin aralığına” çekmezse bütün işçilerin sendikadan istifa edeceği söyleniyor.

‘MAAŞIN YARISI SIRF ÇALIŞMAYA GELMEK İÇİN GİDİYOR’

8 yıldır belediyede çalıştığını ve böylesi kötü bir durumla hayatında hiç karşılaşmadığını söyleyen bir işçi, “Her birimiz değişik yerlerden geliyoruz, yol parası bile yok. Çalışıyoruz, yemek paramız yok. Yol ve yemek için kendi cebimizden harcıyoruz ama en az 50 lira gidiyor. Maaşın yarısı zaten gitti, sırf çalışmaya gelmek için! Herkes ekim sonunu bekliyor, yeni bir sözleşme ve insanca bir ücret olmazsa bu sendika kalmaz, herkes bir anda gidecek. İnsani ücret nedir? Diğer belediyelerde en düşük ücret 5 bin lira, odur” diyor.

İŞÇİ FAZLALIĞI VARDI, 400 İŞÇİ ALINDI!

İşçiler uzunca bir süre işten atma tehdidi ile çalışırken şimdilerde 400 işçinin daha işe alındığı görüldü. Belediye bu konuda kamuoyuna bir açıklama, bilgilendirme de yapmadı. Görev değişikliği ile yönetime gelen AKP’li Belediye Başkanı Aydın Pehlivan ilk günlerde mevcut işçi sayısının belediye kapasitesine göre fazla olduğunu söylerken 400 işçi daha alması kadrolaşmaya bağlanıyor.

AKP’nin yüzde 95 oy çıkardığı mahalleden işe alınan 45 kişiden biri olduğunu belirten bir işçi, Hak-İş’e üye olurken diğer yandan da ne kadar sadık AKP’li olduğunu anlatıyor. Belediyenin nihayet kendilerini gördüğünü, bunun da AKP sayesinde olduğunu söyleyen, yeni işe alınan toplam çözüm ekibinde çalışan bir işçi, “Uzun zamandır işsizdim, yeni bebeğim oldu. Sağ olsun başkanımız sayesinde şimdi çalışıyorum, belediyeye ait iş kıyafetlerimiz var, mutluyum” dedi. İlk zamanlar yeni alınan 400 kişinin ücretinin 4 bin 500 lira olduğu söylentisi de işçiler arasında rahatsızlığa neden olan konurlardan.

İŞÇİLER SENDİKA DEĞİŞTİRMEYİ DE TARTIŞIYOR

Sendikadan istifa etmek için yeni bir şey beklemeye gerek görmeyip şimdiden Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş Sendikasına üye olan işçiler de var, üyelikler de sürüyor. Mevcut sendika Belediye-İş, sendikadan istifa edip yeni bir sendika getirilmesinin siyasi bir ayak oyunu olduğunu iddia ediyor. Bir grup işçi ise iki aile arasında uzun süredir devam eden çekişme ve kavganın sendikaya sıçraması olarak görüyor. Sebebi her ne olursa olsun Hizmet-İş bir grup taleple ortaya çıkmış durumda ve Belediye-İş yönetimi işçileri kaybetmeyi durduramıyor.

Hizmet-İş temsilcisi Kemal Cantepe, “Meta-Su işçilerinin durumu öyle ki, Belediye-İş Sendikası yerine haklarını daha iyi savunacaklarına inandıkları bir sendikaya geçecekler. Ben de Belediye-İş’in bu durumundan yıldım ve baştemsilci olup da hiçbir şey yapamadığım bu sendikadan istifa ettim” dedi.

‘HAKKINI ARAYAN İŞÇİLER SİYASİ DAVRANMAKLA SUÇLANDI’

Cantepe, yetkili sendika Belediye-İş’in her belediye başkanı döneminde sendikayı aile şirketi gibi yönettiğini ifade ederek, “Başkan Serdar Aksoy olunca sendika yönetimi de el değiştirdi, onun seçim ekibinden kişiler yönetim oldu. Bunlar sözleşmeyi yok saydı, iptali için dava açtı, ikna odalarında sendika eliyle feragatname imzalatıldı. İmzalamayan 280 arkadaşımız işten çıkarıldı, haklarında insan onuruna dokunacak ayıplı ithamlar iddia ettiler. Bu durumda bile sendika ‘Hop dur bakalım, arkadaşlarımızın yanındayız’ demedi. Hatta işten çıkarılıp emek çadırı kuran arkadaşlar siyasi davranmakla, yani AKP’li olmakla suçlandı” diye anlattı.

Hizmet-İş’ten önce DİSK’e gittiklerini ifade eden Cantepe, DİSK’in oraya girmek istemediğini, bunun üzerine Hizmet-İş’e gittiklerini aktardı.

BELEDİYE-İŞ SENDİKASINDAN AÇIKLAMA

Yaşananlarla ilgili açıklama yapan Belediye-İş Sendikası ise iki sene içinde üç belediye başkanının değiştiğini ve bu sürecin işçileri de etkilediğini söyledi. İmzalatılan feragatnamelere ilişkin Belediye-İş, “Biz konuyla ilgili davamızı açtık, belediye itirazlarından sonra dava şimdi istinafta. Davayla da olsa arkadaşlarımızın hak kaybı olmayacak, şimdiye kadar alamadıkları ve kesinti yapılan ikramiye ve ücret farkları haklarını alacaklarına inanıyoruz” dedi.

Bir önceki dönem imzalanın toplu sözleşmenin arkasında durduklarını ve sözleşmeye göre Meta-Su şirketinde ücretlerin bugün 3 bin 200 lira olması gerektiğini söyleyen Belediye-İş, ihtarname yaptıklarını ve konuyu belediye başkanına ilettiklerini ifade etti.

Ücretlere ilişkin talepleriyle ilgili bir açıklama yapılmadığını ve bu süreçte 400 yeni işçinin işe başladığını aktaran Belediye-İş, “Yıl sonunda yeni sözleşme için masaya oturacağız, Meta-Su işçileri için ücretleri 3 bin 200 lira kabul ederek taslak hazırlayacağız” dedi.

Hizmet-İş’in üye yapmasına ilişkin de “İşçiyi bölmekten, karşı karşıya getirmekten başka ne işe yarar bu çalışma? Şayet işçilerin sorunlarını çözmek isteyen varsa hep beraber çözelim. Ancak bunu bir çeşit koltuk mücadelesi olarak görüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Reklam