31 Temmuz 2021 13:32
Son Güncellenme Tarihi: 01 Ağustos 2021 13:07

Konya’daki katliama her yerden tepki: Husumet değil ırkçı saldırı

Konya'da 7 kişinin öldürüldüğü katliam, Türkiye'nin pek çok ilinde protesto edildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları ailesine yönelik yapılan ırkçı saldırı sonucunda 7 kişinin katledilmesine birçok yerde tepki gösterildi. Katliamın sorumlusunun iktidar olduğu belirtilen açıklamalarda, "Bu saldırıların ırkçı bir temele dayandığını, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarından cesaret aldığını, beslendiğini gizlemeye kalkarsa iktidar politikalarına ortak olmuş demektir” diye belirtildi.

İSTANBUL

İstanbul Emek Barış Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Taksim Tünel Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi Konya'nın Meram ilçesinde Kürt aileye dönük saldırıda 4'ü kadın 7 kişinin katledilmesini protesto etti. 

ANKARA

Konya’da yapılan ırkçı saldırı sonrasında 7 kişinin katledilmesine ilişkin Ankara’da yapılacak olan açıklamaya polis biber gazıyla müdahale etti. 

İZMİR

İzmir’de bir araya gelen siyasi partiler, dernek ve kitle örgütleri Konya’da gerçekleşen ırkçı katliama karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

ESKİŞEHİR

Adalar Migros önünde bir araya gelen Eskişehir Demokrasi Güçleri, "Irkçılığa ve faşizme karşı birleşelim" dedi. Eskişehir Demokrasi Güçleri adına basın metnini EMEP Eskişehir İl Başkanı Av. Heval Yıldız Karasu okudu. “İktidar tedbir almak yerine, nefret politikaları üretmeye devam etmiştir" diyen Karasu, sözlerine şöyle devam etti: "HDP’nin kapatılmasını gündemden düşürmeyen, HDP’ye oy verenleri ‘İtlaf edilmesi gereken haşereler’ olarak tanımlayan iktidar bloku, ırkçı saldırılara karşı ortak açıklama yapan baroları ‘Kandil baronları’ şeklinde hedefe koyan yandaş medya, İzmir’de HDP binası baskınında katledilen Deniz Poyraz’ın ardından da nefret söylemlerine, hedef göstermelere devam edenler bu katliamın vebalini taşımaktadır."

Karasu  "Eşit, özgür ve güven içinde bir yaşamı yan yana gelerek dayanışmayla kuracağız. Yaşanan bu acı sonrası tüm halkımıza baş sağlığı dilerken bütün işçi ve emekçileri de nefret diline karşı uyanık olmaya ve burjuva ırkçılığa “dur” demeye çağırıyoruz. Yaşasın halkların kardeşliği" diye konuştu.

VAN

Konya’da yapılan ırkçı saldırı sonrasında 7 kişinin katledilmesine ilişkin Van’da yapılan açıklamaya polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale ederken, 5 kişi darbedilerek gözaltına alındı. 

DERSİM

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri Konya'da yaşanan ve bir aileden 7 kişinin ölümüyle sonuçlanan katliama tepki göstermek için Seyit Rıza meydanında bir araya geldi. Yapılan açıklamadan sonra Seyid Rıza heykeline hayatını kaybedenler adına gül bırakıldı. Açıklamayı platform adına Nurşat Yeşil okudu.

Siyasi iktidara ayrımcı dilden vazgeçme çağrısı yapan Yeşil," Siyasi iktidarı bu politikalardan vazgeçip toplumsal barışa daha fazla zarar vermemeye davet ediyoruz. Bunun ilk adımı da Konya’nın Meram ilçesinde yaşanan bu elim olayı bir an önce aydınlatmak olmalıdır. Bunun için ivedilikle tarafsız, şeffaf ve etkin bir şekilde soruşturma yürütülmeli, ırkçı nefret saldırılarına maruz kalabilecek tüm kişi ve gruplar kağıt üzerinde değil gerçekten koruma altına alınmalıdır. Çünkü, geçmişte yaşanmış benzer olaylarda böyle davranılmadığı ve failler cezasızlık zırhı ile korunduğu için bugün yaşanan vahim olaylar tekrar edegelmiştir. Ancak, barışçıl bir arada yaşam iradesine sahip çıkmanın aynı zamanda yurttaşların da sorumluluğu olduğunu hatırlatmak isteriz. Dolayısıyla demokrasi, barış ve insan haklarından yana olan herkesi ortak tutum almaya, ayrımcılığa, nefret söylemine ve şiddete hayır! demeye davet ediyoruz" dedi.

MALATYA

Malatya Emek ve Demokrasi Güçleri Konya Meram’da gerçekleşen ırkçı saldırıyı kınamak amacıyla Malatya Emeksiz Meydanı’nda bir araya geldi. Açıklamayı okuyan HDP Malatya İl Eş Başkanı Yusuf Bozkuş, “Bu olayda sorulması gerek şudur: Daha önce saldırıya uğradığı için koruma kararı verilen aile nasıl oluyor da aynı katil güruh tarafından önce kurşunlanıyor, ardından da yakılarak herkesin gözü önünde katledilebiliyor?  Hiç bir ırkçı faşist saldırı ortak yaşama olan inancımızı ve mücadelemizi engelleyemeyecektir. Ortak yaşam iradesine dönük ırkçı ve faşist saldırıları ancak demokrasi güçlerinin ortak tutumu ve kararlılığı ile durduracağımıza olan inancımız tamdır. AKP/ MHP iktidarının katliamlara yol açabilecek söylem ve tutumları, Türkiye halklarının ortak yaşam iradesi tarafından boşa çıkarılacaktır.” dedi. 

ELAZIĞ

HDP, Elazığ İl Örgütü İl binası önünde açıklama yaptı. “Türkiye'de tarım işçilerine yapılan ırkçı saldırılar ve Konya'da Kürt bir aileye yapılan katliam ve evinin yakılmasını şiddetle kınıyoruz. Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok” pankartının açıldığı eylemde alkışlar eşliğinde "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı. Açıklamada konuşan HDP Elazığ İl Eş Başkanı İmam Demirtaş, Katliamın sorumlusu HDP ve Kürt halkına dönük düşmanlaştırıcı politikalar gerçekleştiren AKP ve MHP iktidarı olduğunu söyledi. Demirtaş, “Yıllardır HDP’ye dönük geliştirilen ırkçı saldırganlık sonucu yaşanan bu katliamın hukuki ve siyasi sorumlusu AKP ve MHP iktidarıdır. Partimizi ve Kürt halkını toplumsal ve hukuki ve siyasi olarak etkisiz kılamayanlar ırkçı söylemini sürdürerek linç girişimlerini devreye sokarak sonuç almaya çalışıyorlar” diye konuştu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır’da bulunan Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri, ırkçı saldırıya ilişkin Koşuyolu Parkı’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. Birçok kişinin katıldığı açıklamanın Türkçesini İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun okurken Kürtçeyi ise Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Eşbaşkanı Songül Aytek Avşar okudu. Açıklamada sık sık “Faşizme karşı omuz omuza” ve "Hak hukuk adalet direnerek gelecek" sloganları atıldı. 

Zeytun, Konya’da gerçekleşen saldırının toplumsal, ekonomik ve siyasi politikalardan bağımsız olmadığını, toplumsal kutuplaşmalara sebep olduğunu belirterti. Kürtlere yönelik yaşam hakkı başta olmak üzere ağır insan hakları ihlallerine yol açan bu saldırıları kınadıklarını ifade eden Zeytun, “Kürt kimliği ve Kürtçe dilini kullanmaktan kaynaklı her türlü ırkçı saldırılara zemin hazırlayan toplumsal barışı ve bir arada yaşama kültürünü zedeleyen politikalardan ve söylemlerden vazgeçilmesini, ırkçı saldırıların önüne geçmek için herkesi ortak tepki koymaya davet ediyor, etkin bir şekilde bütün yönleriyle soruşturmanın yürütülerek faillerin cezalandırılmasını, ihmali olan kamu görevlileri hakkında da idari ve adli soruşturmaların başlatılmasını talep ediyoruz” dedi.  Açıklama alkışlar ve sloganlarla son buldu.

BATMAN

İHD Batman Şube binasında yapılan açıklamaya şube yönetici ve üyeleri katıldı. İHD Yönetim Kurulu Üyesi Gülbahar Kaya, Kürtlere yönelik nefret söylemlerinin akıl almaz bir boyut kazandığını söyledi. Kaya, “Bu nedenle siyasi iktidarı bir kez daha ayrımcı ve nefret içerikli söylem ve politikaları terk etmeye, cezasızlık zırhını kaldırmaya ve toplumsal barışa daha fazla zarar vermemeye davet ediyoruz. Bunun ilk adımı da Konya’nın Meram ilçesinde yaşanan bu elim olayı bir an önce aydınlatmak olmalıdır. Dolayısıyla demokrasi, barış ve insan haklarından yana olan herkesi ortak tutum almaya, ayrımcılığa, nefret söylemine ve şiddete hayır, demeye davet ediyoruz” dedi.

URFA 

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu katliamı yaptıkları basın açıklaması ile kınadı. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’nde yapılan açıklamaya Hakların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinin yanı sıra platform bileşeni demokratik kitle örgütü temsilci ve üyesi onlarca kişi katıldı. “Konya’da katliam var”, “Ortak yaşam için ırkçılığa geçit yok” dövizlerinin taşındığı açıklamada konuşan, Urfa İHD Yönetim Kurulu Üyesi Müslüm Saraçoglu, "Irkçı saiklerle nefret suçu kapsamında işlenen suçların, kastı ve ihmali bulunan faillerin tespitiyle birlikte, etkin bir yargısal faaliyet yürütülerek cezalandırılmaları gerektiğini, davanın takipçisi olacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız" dedi. 

HATAY

HDP Hatay İl Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya kentteki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler temsilcileri ile TİP Hatay Milletvekili Barış Atay da destek verdi. TİP Hatay Milletvekili Barış Atay, HDP ve Kürt halkına dönük sistematik ve kurumsal bir saldırının olduğuna değinerek, AKP ve MHP'nin HDP'yi "terörize" ettiği dil nedeniyle Konya'da bir ailenin katledildiğine dikkat çekti. 

Hatay Barosu da yayımladığı yazıl açıklamada bu saldırının insanlığa ve yaşam yapıldığı belirtilerek, bu olayda sorumluluğu olanların ve katillerin bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmesi gerektiğini belirtti. 

İSKENDERUN

HDP İskenderun İlçe Örgütü de binalarının önünde yaptıkları basın açıklamasıyla Konya’da yaşanan ve aynı aileden 7 kişinin katledildiği saldırıya tepki gösterdi. Açıklamada konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, Konya'da yaşanan katliamı kınayarak, "Bu saldırıların ırkçı bir temele dayandığını, iktidarın ayrımcı ve ırkçı politikalarından cesaret aldığını, beslendiğini gizlemeye kalkarsa iktidar politikalarına ortak olmuş demektir. Bunlar öyle kişisel husumet, kişisel çıkar, münferit öfke ile açıklanabilecek olaylar değildir. Tersine, sistematik bir planın adım adım hayata geçirilen vahşi uygulamalarıdır. Hep birlikte yeter diyelim, faşizme ve ırkçılığa hep birlikte dur diyelim, eşit demokratik, ortak yaşamı hep birlikte savunalım" dedi.

ADANA 

Adana Barosu, yayınladığı açıklamada, "Son dönemde artan, etnik sebeplerle ve ırkçı bir saikle yapıldığı değerlendirilen olaylar nedeniyle 21 Temmuz tarihinde 15 Baro, yaşanan olaylara dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yapmış fakat bu açıklama dikkate alınmak yerine Barolarımız yandaş medya eliyle terörize edilmiştir. 25 Temmuz tarihinde 48 Baro ortak açıklama yaparak yaşanan olaylara yeniden dikkat çekilmiştir. Yapılan açıklamalarda vurgulanan endişeler ne yazık ki nefret suçlarına karşı cezasızlık politikası nedeniyle katliama dönüşmüştür” dedi

Adana Emek ve Demokrasi Güçleri de İnönü Parkı'nda gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla ırkçı saldırıya ve katliama tepki gösterdi. Basın açıklaması sırasında polis, park çevresini bariyerlerle kapattı.

Açıklamada konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş, ırkçı saldırıyı kınayarak sorumluların yargılanmasını istedi.

Dedeoğlu ailesine yönelik daha önceki saldırılarda kullanılan söylem ve eylemlerin bu katliamda da ırkçı saiklerle hareket edildiğine dair kanaatleri güçlendirdiğini ifade eden Yakup Ataş, "Etnik kimlikleri ailenin maruz kaldığı önceki saldırların başlıca gerekçesidir. Dolayısıyla basit bir husumetin böylesi bir katliamla sonuçlanmasını başka türlü izah etmek mümkün görünmemektedir. Hal böyleyken, yetkililerinin gerekli koruma tedbirlerini almamaları affedilemez bir sonuca yol açmıştır." dedi.

İktidarın toplumu kutuplaştıran, her şeyi güvenlik sorunu haline getiren, çatışmayı ve savaşı yücelten politikalarının ırkçı saldırılara yol açtığını ifade eden Ataş, "Bu nedenle siyasi iktidarı bir kez daha ayrımcı ve nefret içerikli söylem ve politikaları terk etmeye ve toplumsal barışa daha fazla zarar vermemeye davet ediyoruz. Bunun ilk adımı da Konya’nın Meram ilçesinde yaşanan bu elim olayı bir an önce aydınlatmak olmalıdır. Bunun için ivedilikle tarafsız, şeffaf ve etkin bir şekilde soruşturma yürütülmeli, ırkçı nefret saldırılarına maruz kalabilecek tüm kişi ve gruplar kağıt üzerinde değil gerçekten koruma altına alınmalıdır." diye konuştu.

Açıklama sonrası HDP'liler, ellerinde HDP bayraklarıyla alkış ve zılgıtlarla "HDP halktır, halk burada" sloganlarıyla parti binalarına doğru yürüyüşe geçti. HDP'lilerin önünü kesen polis, dağılmalarını ve HDP bayraklarının indirilmesini istedi. HDP'liler bayrakları indirilmeyince polis ile partililer arasında gerginlik çıktı. Kısa süreli gerginlik sonrası HDP üyeleri polis ablukasında il binasına geçti.

ŞIRNAK

Cizre’de, HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya HDP İl ve ilçe yöneticileri, TJA aktivistleri ile çok sayıda kişi katıldı. Kitle adına konuşan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, saldırıdan nefret söylemlerini yayan iktidarın sorumlu olduğunu kaydetti. Açıklama 5 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.

MERSİN

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu'nun yaptığı açıklamada ayrımcılık ve nefreti körükleyen her türlü söylemin ve politikanın son bulması vurgusu yapıldı.

Platform adına basın metnini okuyan dönem sözcüsü Kemal Göksoy, fail ya da faillerin henüz tespit edilememiş olmasına karşın, Dedeoğlu ailesine yönelik saldırının daha önceki saldırılarda da kullanılan söylem ve eylemlerin ırkçı saiklerle hareket edildiğine dair kanaatleri güçlendirdiğini belirtti. Etnik kimliklerinin ailenin maruz kaldığı önceki saldırıların başlıca gerekçesi olduğunu vurgulayan Göksoy, açıklamanın devamında “Dolayısıyla basit bir husumetin böylesi bir katliamla sonuçlanmasını başka türlü izah etmek mümkün görünmemektedir. Hal böyleyken, yetkililerinin gerekli koruma tedbirlerini almamaları affedilemez bir sonuca yol açmıştır. Bu arada Konya Emniyet Müdürü’nün, Hrant Dink cinayeti davasında kusuru olan kişilerden biri olarak yargılanmış olması da oldukça manidardır.’’ dedi. ‘’Bu olay bir kez daha göstermiştir ki, şiddetin toplumsal ilişkileri düzenleyen ve sorunları çözen tek etkili araç olduğu kanaati toplumda giderek daha güçlü bir yer edinmektedir.’’ diyen Göksoy, daha önce de platform olarak yaptıkları açıklamalarla bu kaygı verici gelişmeye işaret ettiklerini,  siyasal iktidarı ve tüm toplumu şiddeti durdurmaya davet ettiklerini hatırlatarak çağrılarını bir kez daha yineledi.

Şiddetin toplum içinde giderek daha fazla itibar görmesinin temel nedeninin siyasal iktidarın toplumu kutuplaştıran, her şeyi güvenlik sorunu haline getiren, çatışmayı ve savaşı kutsayan politikaları olduğunu söyleyen Göksoy, bu politikaların topluma sadece kötü örnek olmakla kalmadığını, ayrımcılığın ve nefretin, dolayısıyla da şiddetin dalga dalga yayılmasını teşvik ettiğini ifade etti. ‘’HDP üzerinden yükseltilen nefret dili, başta Kürtler olmak üzere inançları, cinsiyetleri, cinsel yönelimleri, siyasal görüşleri farklı olduğu için ötekileştirilen tüm kesimleri saldırılara açık hale getirmektedir.’’  diyen Göksoy, 17 Haziran 2021 tarihinde HDP İzmir il binasına gerçekleştirilen saldırıdan sonra ırkçı söylem ve saldırıların ülke sathında artış göstermesinin somut bir gösterge olduğunu belirtti.

Özellikle son günlerde artan göç trafiği ile birlikte mülteci ve sığınmacılara yönelik geliştirilen nefret söylemleri, hele küresel ısınmanın ve iklim krizinin bir sonucu olarak ülkemiz dahil dünyanın birçok yerinde art arda yaşanan orman yangınlarının gerekçesi olarak üretilen Kürtlere yönelik nefret söylemlerinin akıl almaz bir boyut kazandığını söyleyen Göksoy, sadece ormanların değil barış içinde bir arada yaşama iradesinin, tüm insani ve toplumsal değerlerin de yandığını ifade etti.  

Konya’nın Meram ilçesinde yaşanan bu saldırının bir an önce aydınlatılması ve ivedilikle tarafsız, şeffaf ve etkin bir şekilde soruşturma yürütülmesi, ırkçı nefret saldırılarına maruz kalabilecek tüm kişi ve gruplar kağıt üzerinde değil gerçekten koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Göksoy şöyle devam etti: ‘’ Çünkü geçmişte yaşanmış benzer olaylarda böyle davranılmadığı ve failler cezasızlık zırhı ile korunduğu için bugün yaşanan vahim olaylar tekrar etmiştir. Barışçıl bir arada yaşam iradesine sahip çıkmanın aynı zamanda yurttaşların da sorumluluğu olduğunu hatırlatarak barış ve insan haklarından yana olan herkesi ortak tutum almaya, ayrımcılığa, nefret söylemine ve şiddete hayır demeye ve siyasi iktidarı ayrımcı ve nefret içerikli söylem ve politikaları terk etmeye, toplumsal barışa daha fazla zarar vermemeye davet ediyoruz.’’

‘’Türkiye tarihinde eskiden beri sürekli Kürtlerin daha çok metropollere göç eden geçimini sağlamak zorunda kalan daha çok mevsimlik işçiler dediğimiz işçiler üzerindeki ırkçı saldırılar üzerinden sık sık gündeme geldiğini biliyoruz.’’ diyerek söze başlayan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan yakın zamanda da bu tip saldırılara Bozyazı’da, Konya’da, Afyon’da, İzmir’de ve birçok ilde tanıklık ettiklerini söyledi. Özellikle İzmir’de gerçekleşen saldırı sonucu Deniz Poyraz’ın katledilmesinin ardından ırkçı saldırıların peş peşe geldiğini söyleyen Kurtulan, ‘’ Deniz Poyraz’ı katleden kişinin akli dengesinin bozuk olduğunu söylediler. Diğer illerde yaşanan çeşitli ırkçı saldırılara münferit dediler.  İçişleri Bakanı son yaşanan katliama da husumet diyor. 12 Mayıs’ta linç girişiminde bulunulduğunda bu aile yaralanmış ve sonrasında yapılan saldırı sonucu bu aileden 7 kişi katledilmiş. Şunu çok iyi biliyoruz ki bu olsa olsa iktidarın Kürtlerle olan husumetidir.  Uygulanan ayrımcı politikalar ırkçı saldırıları cesaretlendirmektedir.’’ diyerek yaşanan saldırıların arkasında savaştan beslenen, ayrımcı, ırkçı siyasi iradenin beyanları ve uygulamaları olduğunu dile getirdi.

‘’Siyaseten yenemedikleri HDP’yi ve diz çöktüremedikleri Kürtleri bu yöntemlerle kendilerince diz çökmeye zorluyorlar. Ama şunu bilsinler ki asla diz çökecek değiliz, olmayacağız da. Ne yaparlarsa yapsınlar, parti kapatma tehdidi de olsa, yargı sopasıyla soluksuzca vursalar da, kolluk gücünü üstümüze salsalar da, medya ordusuyla yalan haberleri empoze etmeye çalışsalar da Kürtler ve HDP dimdik ayakta durup yoluna devam edecektir.’’ diyen Kurtulan, Türkiye’de demokrasiyi inşa etmeye, tüm demokrasi güçleriyle ittifakını her gün güçlendirmeye, örgütlülüğünü büyütmeye, kadın, gençlik, işçi ve emekçiklerin gücüyle iktidarı tarihin çöplüğüne yollayacaklarını söyledi.  Kimsenin umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini söyleyen Kurtulan şöyle devam etti: ‘’Yolcular, bir hayli de yol almışlar. Tükenmenin işaretidir bu katliamlar. Her gün daha da sona yaklaşıyorlar. Biraz daha gayret edelim, biraz daha mücadelemizi büyütelim. Zafer çok yakındır.’’

LONDRA

Londra’da Demokratik Güç Birliği tarafından yapılan çağrıyla Wood Green Kütüphanesi önünde toplanan kalabalık bir basın açıklaması yaptı.

Konya’daki katliamın, AKP-MHP iktidarının ırkçı-faşist ve ötekileştirme politikalarının sonucu olduğunu belirten kitle örgütü temsilcileri, halkların birbirine kırdırılması politikalarını boşa çıkartacaklarını açıkladılar.

HDP eski milletvekili Osman Baydemir’in de bir konuşma yaptığı eylemle, “Faşizme Karşı Mücadele” sloganları atıldı. Daha sonra Green Lanes’te yürüyüş geçen kitle Haringey yürüyüşü sonlandırdı.

(EVRENSEL/MA)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık Bakanı: Biontech'in Türkiye'ye sevkiyatında birkaç gün azalma olacak

SONRAKİ HABER

Başkale’de sel: Onlarca ev ve ahır yıkıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa