30 Temmuz 2021 15:52
Son Güncellenme Tarihi: 31 Temmuz 2021 01:32

Konya'da daha önce ırkçı saldırıya uğrayan Dedeoğulları ailesi katledildi: 7 ölü

Konya'da, daha önce ırkçı saldırıya uğrayan Dedeoğulları ailesinden 7 kişi katledildi. Fail ya da failler henüz bulunmadı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Konya’da daha önce Kürt oldukları için ırkçı saldırıya uğrayan Karslı Dedeoğulları ailesinden 7 kişi katledildi. Aile, 12 Mayıs'ta mahalledeki 60 kişilik ırkçı grubun saldırısına uğramıştı.

Merkez Meram ilçesi Hasanköy Mahallesi Özşahin Sokak'ta saat 18.50 sıralarında bir eve düzenlenen silahlı saldırıda 7 kişi yaşamını yitirdi.

Saldırıda yaşamını yitirenlerin isimleri şöyle: Yaşar Dedeoğlu, Serap Dedeoğlu, Serpil Dedeoğlu, Sibel Dedeoğlu, İpek Dedeoğlu, Metin Dedeoğlu ve Barış Dedeoğlu.

Evin bir bölümünden duman yükselmesi üzerine olay yerine çağrılan itfaiye ekipleri ise müdahalede bulundu. Konya Valisi Vahdettin Özkan ile İl Emniyet Müdürü Engin Dinç de olay yerine gelerek incelemede bulundu. Haberi duyup gelen ölenlerin yakınları sinir krizi geçirdi. Cenazeler, otopsi işlemleri için hastaneye kaldırıldı. 

SOYLU: SALDIRIYI TEK KİŞİ GERÇEKLEŞTİRDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katliamı tek kişinin gerçekleştirdiğini ve failin yakalanmak üzere olduğunu açıkladı.

AİLE DAHA ÖNCE IRKÇI SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Katliamın ardından, öldürülen 7 kişinin Meram’da daha önce saldırıya uğrayan Kürt aile olduğu ortaya çıktı. 24 yıldır bu mahallede yaşayan Dedeoğulları ailesi, son 15 yıldır komşuları ve komşularının ırkçı saldırısına uğruyordu. En son 12 Mayıs'ta Temmuz akşamı 60 kişilik grup tarafından taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırı düzenlemişti. Saldırının olduğu akşam evde bulunan 4’ü kadın 7 kişi yaralanmıştı. K. ailesinden gözaltına alınan 11 kişiden 6'sı tutuklanmış, 4'ü ise serbest bırakılmıştı. 

VALİLİKTEN AÇIKLAMA: SORUŞTURMA ÇOK YÖNLÜ OLARAK DEVAM ETMEKTEDİR

Konya Valiliği, yaptığı yazılı açıklamada soruşturmanın çok yönlü olarak devam ettiğini belirtti. Açıklamada, ''30.07.2021 günü saat 19:00 sularında Meram ilçemizde meydana gelen elim olayda, maalesef aynı aileden 7 kişi silahla öldürülmüştür. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum. Olay ile ilgili soruşturma tüm imkanlar seferber edilerek çok yönlü olarak devam etmektedir. En yakın zamanda olayın failleri yakalanarak adalete teslim edilecektir" denildi.

AİLENİN AVUKATI ABDURRAHMAN KARABULUT: BİZ DEVLETİ, YARGIYI UYARDIK

Artı TV’ye konuşan ailenin avukatı Abdurrahman Karabulut, “Daha 3 saat önce aile benim yanımdaydı. Davanın, soruşturmanın gidişatıyla ilgili bilgi alıyorlardı benden. Defalarca uyardık. Cezasızlık politikasının sonucu yeni saldırılara sebep olmaktadır. Biz devleti, yargıyı uyardık. Ama adeta, kasten bizimle dalga geçercesine her yeni tutuklama talebimize, yeni tahliyelerle karşılaştık ve maalesef böyle sonuç yaşandı. Aileye ilk saldırı Ramazan Bayramı'na bir gün kalanın akşamında olmuştu. 50-60 kişilik bir grubun saldırısı olmuştu. 7 kişi tutuklanmıştı. Daha sonra her hafta birer ikişer kişi serbest bırakılmıştı. Yeni tutuklamalar talep ederken maalesef her hafta birer ikişer kişi serbest bırakıldı. İki tutuklu kaldı. Bu sonucun oluşmasında en büyük payı olan yargının kendisidir” ifadelerini kullandı.

EREN KESKİN: İHD OLARAK OLAYIN TAKİBİNDEYDİK

İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de sosyal medya hesabından "Konya Meram’da 12 Temmuzda saldırıya uğrayan aile. Tutuklular tahliye edilmiş ve kendileri hakkında ‘koruma kararı’ verilmişti.. İşte, onlar daha önce saldırdıkları aileyi katletmişler. İHD olarak olayın takibindeydik. Çok üzgünüz." açıklamasını yaptı. 

Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, Evrensel’e değerlendirmede bulundu. Aladağ, “Daha önce yaşananların devamı olduğunu biliyoruz. En son 1 ay önce bir olay yaşandı, yaralama ile sonuçlandı. Biz umarım başka bir sorun yaşanmaz derken bunlar yaşandı. Çok üzgünüz. Ben Konyalı olarak çok ama çok üzgünüm. Umarım bu kardeşliğimize zarar vermez, fail ya da faillerin ceza alması için elimizden geleni yapacağız” dedi. 

KONYA İL EMNİYET MÜDÜRÜ ENGİN DİNÇ, HRANT DİNK CİNAYETİ DAVASINDA YARGILANMIŞTI

Öte yandan Hrant Dink katledildiğinde Trabzon'da emniyet müdürü, 10 Ekim Katliamında İstihbarat Daire Başkanı olan Engin Dinç şu anda Konya'da İl Emniyet Müdürü. Engin Dinç, Hrant Dink cinayeti davasında "ihmali davranışla öldürme" ve "kamu görevini ihmal"den yargılanmıştı. Cinayetin işlendiği dönem Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Dinç "ihmali davranışla öldürme" suçundan beraat etmiş, "kamu görevini ihmal" suçlamasında da hakkındaki dava dosyası zaman aşımı nedeniyle düşürülmüştü. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'de yüz işçinin 86’sı sendikasız çalışıyor

SONRAKİ HABER

Türkiye'de koronavirüs | Son 24 saatte 22 bin 83 yeni vaka, 69 can kaybı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...