05 Temmuz 2021 12:09

Necatiye köylüleri: Meramızı ve boz ahlat ağacını korumak için direneceğiz

Edirne Havsa Necatiye köylülerinin meraları dolgu malzemesi yapılırsa meradaki tek ağaç da yok olacak.

Fotoğraf: Göksal Çidem

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Edirne’ye bağlı Havsa ilçesi Necatiye Köylüleri meralarından hızlı tren yolu inşaatında dolgu malzemesi alınmasına karşı tetikteler. Meradaki tek ağaç olan boz ahlat ağacının altında meralarını korumakta kararlı olduklarını söyleyen köylüler yaklaşık 100 yaşındaki boz ahlat ağacını yok edilmesine izin vermeyeceklerini dile getirdiler.

BOZ AHLAT AĞACI MERADA TEK BAŞINA YÜZ YIL YAŞADI

Necatiye köyünün merasında bulunan boz ahlat ağacı meradaki tek ağaç durumunda. Özellikle yazın merada otlayan hayvanların ve çobanların gölgesine sığındığı ağaç yaklaşık 100 yaşında. Köylüler yıllardır bu ağacın çevresinde hayvancılık yaptıklarını, ağacın gölgesinin yıllardır kendilerini güneşten koruduğunu belirtirken, köylüler hem meralarını hem meradaki tek ağaç olan boz ahlat ağacını korumayacaklarını söylüyorlar.

KOLİN ŞİRKETİ MERAYA GÖZÜNÜ DİKTİ

Necatiye köylülerini meralarını korumak için harekete geçiren olay ise Halkalı-Kapıkule Demiryolu Hattı hızlı tren projesi için meradan dolgu malzemesi alınmak istenmesi oldu. Kolin İnşaat tarafından yapımı sürdürülen hızlı tren projesi için gereken dolgu malzemesinin Necatiye köyü merasından karşılanması için geçtiğimiz günlerde numuneler alınması köylülerin tepkilerine neden oldu.

KÖYLÜLER NEYLE GEÇİNECEK?

Trakya Platformu sözcüsü Göksal Çidem kendi köyünün merasının bu şekilde yok edilme olasılığına karşı CİMER'e yaptığı başvurudan bir sonuç alamadığını söyledi. Meranın numune çalışmaları nedeniyle daha şimdiden delik deşik edildiğini belirten Çidem, "mera kanununa göre buradan toprak alınması için bir tahsis yazısı, mera komisyonu kararı lazım. Ortada böyle bir evrak yok. Biz meraya çizik atsak ceza keserler, bu şirket 150 dekar alanı yok edecek, yetkililerden çıt çıkmıyor. Köyde hayvancılık yapan herkesin otlak alanı bu mera. Meradaki su göleti de hem yörenin en temiz suyu, hem de hayvanların su içtiği bir yer. Gölet de yok olacak. Mera ve gölet yok edilirse köylüler neyle geçinecek?" diye sordu.

AĞACI KORUMAK İÇİN DİMDİK KARŞILARINA ÇIKACAĞIZ

Meradaki tek ağaç olan boz ahlat ağacının yok olma tehdidi altında bulunduğunu söyleyen Çidem, "dedem bu ağacın zarar görmemesi, hayvanlardan korunması için daha fidanken etrafını çalılarla çevreleyerek onu büyüttü. Bu ağaç bir asırdır bu meranın ortasında tek başına yaşadı. Kolin şirketi toprak alacak diye onun yok olmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

83 yaşındaki Kadriye Çidem'de bu merada çocukken kuzularını güttüğünü, ahlat ağacının altında oturduğunu söyleyerek, "bu kekik kokulu kırlara kıyılır mı? Buraya dozerlerle gelirlerse bizi dimdik karşılarında bulacaklar" dedi.

ÖNCEKİ HABER

32. Day-Mer Festivali: Eşit, dil ve özgür bir yaşam için ayağa!

SONRAKİ HABER

Çiğli Harmandalı’da çöpün yarattığı hasar büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...