17 Haziran 2021 07:42
Son Güncellenme Tarihi: 17 Haziran 2021 14:37

HDP İzmir İl binasını basan saldırgan, parti üyesi Deniz Poyraz’ı öldürdü

HDP İzmir İl Örgütü’nü basıp binayı ateşe veren silahlı saldırgan, rehin aldığı parti üyesi Deniz Poyraz'ı öldürdü. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir’in Konak ilçesinde Halkların Demokratik Partisi İzmir İl Başkanlığı’nın bulunduğu binaya giren silahlı saldırgan, parti binasında bulunan Deniz Poyraz adlı kadını öldürdü. Saldırgan, binadaki camları kırdı, pek çok yere ateş etti. Saldırgan Onur Gencer gözaltına alındı.

Saldırının ardından HDP'liler ve pek çok kurum ve çevre parti binası çevresinde toplanarak saldırıya tepki gösterdi. 

İZMİR VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, "İlimizde bugün saat 11.05 sularında 32 iş yerinin bulunduğu bir iş hanının 2. katındaki HDP il binasına, sağlık çalışanıyken istifaen ayrılmış olan O.G. isimli şahıs girerek, parti çalışanı olan D.P. isimli şahsı tabanca ile ateş ederek öldürmüştür. Şüpheli şahıs yakalanmış olup olay tüm yönleriyle araştırılmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." dedildi. 

KATİLİN OLAY YERİNE GELDİĞİ ANLARIN VİDEOSU PAYLAŞILDI

Katil Onur Gencer'in taksi ile HDP binasının bulunduğu bölgeye geldiği anlara dair kamera kayıtları paylaşıldı.

HDP: OLAYIN AZMETTİRİCİLERİ; PARTİMİZİ, İL ÖRGÜTLERİMİZİ HEDEF GÖSTEREN İKTİDARDIR

HDP, olayın ardından "Dün Sincan’da görülen Kobanî Kumpas Davasında yapılan provokasyon provası sonucu bugün bu saldırının gerçekleştirilmesinin amacı ve mesajı bellidir. Bu çok tehlikeli provokasyonu gerçekleştirenler, olayın azmettiricileri; partimizi, il örgütlerimizi hedef gösteren iktidardır, provokatörleri yönlendiren İçişleri Bakanlığıdır" açıklamasını yaptı. 

YAŞAMINI YİTİREN PARTİLİNİN ANNESİ: GENÇLER DAHA NE KADAR ÖLECEK?

Polisler il binası önüne şerit oluşturarak binaya girişleri engelledi. Saldırıda yaşamını yiten Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz'ın da binaya girişine izin verilmedi. "Çocuğumu görmek istiyorum" diye feryat eden anne Poyraz," Evladımı katlettiler. Ben güçlü bir anneyim ayaktayım her zaman ayakta olacağım. Yakamızdan düşün. Yeter ne kadar kan dökülecek, yeter artık kan dökülmesin. Yeter, daha ne kadar gençler ölecek" diye haykırdı.

Yaşamını yitren Deniz Poyraz'ın kardeşi, HDP'li yöneticilerle birlikte binaya alındı.

ANNESİNİN YERİNE İŞE GELMİŞ

HDP İl Başkanlığı'nda Onur Gencer tarafından tabancayla vurularak öldürülen Deniz Poyraz'ın, partide çay servisi yapan annesi Fehime Poyraz rahatsızlandığı için bir günlüğüne onun yerine işe geldiği belirtildi. Deniz Poyraz'ın saldırı sırasında binada yalnız olduğu bildirildi. Savcının incelemesinin ardından Poyraz'ın cenazesi, otopsi yapılmak üzere cenaze aracıyla İzmir Adli Tıp morguna kaldırıldı.

Poyraz'ın cenazesi yarın saat 17.00'de İzmir'in Konak ilçesine bağlı Kadifekale Camii'nde düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek. 

KATİL, DENİZ POYRAZ’IN FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Parti binasını ateşe vermek isteyen Gencer, olay yerine ulaşan polislerce gözaltına alındı. Şüpheli Onur Gencer'nin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

Deniz Poyraz’ı katleden saldırgan Onur Gencer'in ilk ifadesinde "Başka kişiler olsaydı onlara da ateş açacaktım" dediği öğrenildi.

Saldırgan Onur Gencer'in işlediği cinayetin ardından Poyraz’ın yerde kanlar içindeki fotoğrafını çekip Whatsapp hesabından paylaştığı ortaya çıktı. Söz konusu paylaşımı TELE 1 tarafından servis edildi. Gencer’in numarasının kayıtlı olduğu bir kişi, fotoğrafı görünce ekran görüntüsü alarak TELE 1’e ulaştırdı. Saldırganın fotoğrafı “leş bir” ifadesi ile paylaştığı görüldü.

İşlediği cinayetin ardından saldırganın Suriye’nin farklı kentlerinde çekilmiş, üzerinde askeri kamuflaj, elinde silah bulunan fotoğrafları da ortaya çıkmıştı.

"BİR KATLİAM GİRİŞİMİ"

Yaşamını yitiren Poyraz ile ilgili bilgi veren HDP MYK üyesi Mahfuz Güleryüz, şunları kaydetti; "Deniz neredeyse çocukluğundan beri HDP üyesi HDP çalışanı. Kadın çalışmalarında parti çalışmaların sürekli görev almış emektar bir arkadaşımız. Genç bir arkadaşımız. Çalışanımızın kızıydı ancak kendisi de parti çalışanımızdı. Bu faşizan saldırının gerçekleşeceğini biliyorduk. Bugün de tesadüfen Deniz içerideydi. Emin olun bugün il binamızda kim olsa Deniz'in kaderini paylaşacaktı. Bu topluca bir katliam girişimidir. Biz bunu daha önce de emniyetle paylaşmıştık."

İL EŞ BAŞKANI BAYDUR: EMNİYETİ DEFALARCA UYARDIK, İZLEMEKLE YETİNDİLER

HDP İzmir İl Eş Başkanı Kadir Baydur, saldırıya dair kısa bir açıklama yaptı. Daha önce il binası önünde defalarca provokasyon yaşandığını, bina önünde bekleyenler ve partiyi hedef gösterenler olduğunu aktaran Baydur, bu konuda emniyeti defalarca uyardıklarını ancak emniyetin provokatif girişmleri ve son olarak bu saldırıyı izlemekle yetindiğini ifade etti.

Baydur şunları söyledi:

"Kesinlikle bireysel bir mesele olmadığını biliyoruz. Daha önce emniyetle yaptığımız görüşmede kapı önünde bekleyenler olduğunu, ilimize saldırabileceklerini, can güvenliğimizin olmadığını defalarca söyledik. Buna rağmen biz kendi kapımızın önünde basın açıklaması yapamazken dönem dönem faşist gruplar slogan atarak partimizi parmakla hedef göstermişlerdir. Ve buna İzmir İl Emniyet Müdürlüğü biz söylememize rağmen sessiz kalmıştır. Bu provokasyona açık bir durum olduğunu söylememize rağmen bu durum izlenmiştir sadece.

Bugün oraya çıkan katil, yukarıda bizi, arkadaşlarımızı, hepsini katletmek üzere oraya çıkmıştır. Tesadüfen orada Deniz arkadaşımız vardı, herhangi başka bir saatte olsa yukarıda olan bütün arkadaşlarımız katledilecekti. Biz bunu çok iyi biliyoruz ki, hükümetin HDP'yi, HDP'lileri hedef gösteren söylemleri buna çanak tutmuştur. Bundan vazife çıkaracak binlerce insan olduğunu biliyoruz. Ve bu milliyetçi herhangi bir yerden kontrollü gönderilmiş de olabilir ama mutlak surette hükümetin hedef göstermesi sonucu bu saldırı gerçekleşmiştir. Bundan azade bir durum değildir.

Bu politik hedef göstermeler sürdükçe bu saldırı ilk de değildir, son da olmayacaktır. Sandıkta HDP'yi yenemedikçe bu şekilde hedef gösteriyorlar HDP'yi. HDP bu ülke demokrasisinin mihenk taşıdır. Bütün İzmir halkında çağrı yapıyoruz, HDP'ye sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmaktır."

BİNADA SALDIRININ İZLERİ

HDP basın birimi, saldırıya dair fotoğraflar paylaştı.

(İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

18 milyon öğrencinin dijital karneleri erişime açıldı

SONRAKİ HABER

EMEP'ten Fındıklı ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...