14 Haziran 2021 16:52

Gaziemir Emrez mahallesinde radyasyon normal değerin 7 bin 291 katı çıktı

İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Gaziemir Emrez Mahallesi’de radyasyon cihazı ile ölçüm yapıldı. Yapılan ölçümlerde alanda normal değerin 7 bin 291 katı radyasyon olduğunu tespit edildi.

Fotoğraf: Gaziemir Belediyesi

Reklam

İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların gömüldüğü arazide radyasyon cihazı ile ölçüm yapıldı. Yapılan ölçümlerde cihaz 832.3µSv/h (mikrosievert/saat) rakamını gösterirken, alanda normal değerin 7 bin 291 katı radyasyon olduğu tespit edildi.

Radyoaktif atıkların gömülü olduğu Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki eski kurşun fabrikasının 70 dönümlük alanında incelemeler yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ile Avukat Arif Ali Cangı, fabrikanın harabeye dönmüş binalarına girerek radyasyon ölçümü yaptı.

“BURADAKİ NÜKLEER ATIKLAR TÜM İZMİR’İ TEHDİT EDİYOR”

Ölçüm sonucu çıkan sonuçlara ilişkin açıklama yapan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Bilim insanlarının söylediklerine göre 1 mSv/y oranı normal kabul ediliyor. Ancak kurşun fabrikasında ölçtüğümüz oran bunun 7 bin 291 katı. Buradaki nükleer atıklar tüm İzmir’i tehdit ediyor. Yetkililer bir an önce harekete geçerek tüm canlıları zehirleyen bu alandaki atıkları temizlemelidir” dedi.

“BURADA BİR HALK SAĞLIĞI KATLİAMI VAR”

Üç haftadır nükleer atık alanında sürdürdüğü 11 dakikalık “Duran Adam” eylemini de çıkan ölçümlerden sonra alanının dışına taşımaya karar verdiğini belirten Arda, “Burada bir halk sağlığı katliamı var. Buranın 14 yıldır temizlenmemiş olması tam bir garabettir, vicdansızlıktır. Artık yeter. Gaziemirlileri daha fazla zehirlemeyin ve bu alanı temizleyin” dedi.  

“ATIKLARIN NEREDEN GELDİĞİ ORTAYA ÇIKARILMALI”

Fabrika alanında ülkeye girişi yasak olan atıkların gömüldüğü ifade eden Cangı, bu atıkların nereden getirildiğinin ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Bölgede Europium 152 izotoplarının gömülü olduğu devletin yetkili kurumları tarafından resmi olarak tespit edildiğini hatırlatan Cangı, “Nükleer santrali olmayan bir ülkenin üçüncü büyük kentinde nükleer atıklar ortaya çıkıyor. Bu nasıl geldi, kimler getirdi? Nükleer atık ticareti dünyanın başına bela olan işlerden bir tanesi. Dolayısıyla bu atık dışarıdan geldi. Muhtemelen Aliağa’da kaçak yollarla sökülen gemi veya denizaltılardan geldi ama bunun ortaya çıkarılması gerekiyor” diye konuştu.  

“ATIKLAR BETON YA DA ÇELİK BLOKLARA GÖMÜLMELİ”

Cangı alanda yapılacak çalışmayla ilgili şu öneriyi dile getirdi: “Ege Üniversitesi Nükleer Araştırma Enstitüsü’ne ölçüm yaptırıp resmi rapor hazırlanmasını öneriyorum. Bu atıkların alınıp götürülmesi için ne gerekiyorsa yapılmalı, koruma altına alıp beton ya da çelik blokların içine koyulup gömülmesi gerekiyor nükleer atık oldukları için. Nükleer atıkları bertaraf edecek bir teknoloji şu an için yok.”

“YETKİLİLER HAREKETE GEÇMELİ”

Radyasyon ölçüm aletinin gösterdiği 832.3’lük değeri yorumlayan Dokuz Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden emekli öğretim Üyesi Dr. Enver Yaser Küçükgül, “Cihaz adeta sınırları zorlamış, 832.3 göstermiş. Yani ölçülen alanda normal değerin 7 bin 291 katı oranında radyasyon var. Yetkisi, sorumluluğu ve vatana halka hizmet borcu olan herkesi göreve davet ediyorum. Bu iş uluslararası kaçakçılık ve organize suçlar kapsamında araştırılacak bir konu olup, Interpol ve uluslararası yargıyı da harekete geçmeye çağırıyorum” diye konuştu.

“YER ALTI SULARI ANALİZ EDİLMELİ”

Gaziemir’de, yetki ve sorumluluğu olan kişi ve kurumların çok iyi bildiği kanunsuz olarak radyoaktif atıkların gömüldüğü, bu kirlenmiş alanın varlığının 2006 yılından beri bilindiğini dile getiren Küçükgül, “Sahanın yakın alanlarında yer altı suları analiz edilip radyasyon varlığı saptanmalıdır. İçme sularına bulaşma durumu ile İzmir Körfezi’ni hangi oranda etkilediği ortaya konmalı ve bilgiler de herkesle paylaşılmalıdır. Mevcut yasalarımız bu görevleri Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), Radyoaktif Atık Yönetim Koordinatörlüğü’ne (RAYK) vermiştir, başka bir kurumun bu işleri yapması kanunen mümkün değildir” diye ekledi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam