04 Haziran 2021 20:39

Dersim'de köylüler, katı atık tesisi projesine tepki gösterdi

Dersim’de Sütlüce köyünde inşa edilmek istenen katı atık depolama ve bertaraf tesisine halk karşı çıkıyor: Doğamız tehlike altında.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim’de Dersim Belediyesinin Sütlüce köyü Kemer Mezrasında inşa edilmek istediği katı atık depolama ve bertaraf tesisine karşı Sütlüce köyü sakinleri ve Kırımızı Dağ çevre Platformu, belediyenin önünde açıklama yaptı ve projeyi protesto etti. Açıklamayı platform adına Yılmaz Çelik okudu. Çelik, milli servetleri olan ormanların yok edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

"ORMANLAR VE HABİTAT ZARAR GÖRECEK"

Ormanların milli servetleri olduklarını söyleyen Çelik, “Ormanlarımız partiler, siyasetler üstü bir konu olup herkesi ilgilendirmekte, korunması ve geliştirilmesi de anayasal güvence altında bulunmaktadır. Proje uygulanmak istendiği alanda 50 binden fazla Meşe ve Ardıç ağacı yok edilme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Oysa projenin uygulanabileceği üzerinde tek ağaç bulunmayan, tek bir ağacın kesilmeyeceği alanlar, araziler mevcut. Bu ısrar niye? Projenin uygulanmak istendiği alanda nesli tükenme tehdidi altında bulunan ve Bern Sözleşmesiyle koruma altına alınmış olan vaşak, bozayı, dağ keçisi ve kurt habitatı bulunmakta. Ve proje bu habitatı yok edecektir.” dedi.

"PROJEDEN VAZGEÇİLMELİ"

Kaz dağlarında, İkizdere’de, Cerattepe’de ve daha adını sayamayacakları, Türkiye’ de gösterilmiş olan duyarlılığı kendi memleketlerinden esirgenmemesi gerektiğini belirten Çelik, “Biz doğanın efendisi değil onun bir parçasıyız. Doğanın tahrip edilmesi suçtur. Sütlüce bölgesinin yaşam alanlarında yaşamlarını bire bir etkileyen bu projede doğrudan karar ve yetki Sütlüce halkınındır. Ekosistemleri, ormanları ve biyolojik türleri koruyalım, yok etmeyelim. Tunceli merkez ve 7 ilçe belediyesine bu yanlıştan dönmeleri, projenin bu bölgede uygulanmasından vazgeçilmelerini buradan duyuruyoruz.” dedi. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de sağlık emekçileri idari izin ücreti kesintisine tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Siyasi partilerden İstanbul'da eylem çağrısı: Baskı, sömürü, mafya iktidarına son!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...