30 Mayıs 2021 00:41

15 Temmuz yardımlarına çökme sürüyor: Önce parasına şimdi faizine!

Dört yıl bekletildikten sonra tepkiler üzerine Gaziler Vakfına aktarılan yardım paralarına hâlâ çökülüyor. Hak sahiplerine dağıtılan rakam elde edilen faiz gelirinin yarısı bile değil.

Fotoğraf: Elif Öztürk/AA

Paylaş

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 15 Temmuz yardım paralarının 17 ay önce Şehit Yakınları ve Gaziler Vakfına teslim edildiğini hatırlatarak, “Ana paranın 17 ayda en az 100 milyon TL faiz geliri getirmesi gerekir. Oysa hak sahiplerine yalnızca 47 milyon TL dağıtıldı. Ana paraya çöken iktidar, faiz gelirinin de yarısından fazlasına çöküyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından hayatını kaybedenler ve yaralananlara verilmek üzere toplanan ancak yıllardır dağıtılmayan yardım paralarını 1 kez daha gündeme getirdi. Darbe girişiminin hemen ardından toplanan 309 milyon TL’nin yaklaşık 4 yıl sonra, 16 Ocak 2020 tarihinde Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı hesabına aktarıldığını hatırlatan Emir, “Son 17 ayda hak sahiplerine dağıtılan para, faiz gelirinin yarısı bile etmiyor” dedi. Emir, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu.

17 AY ÖNCE VAKFA AKTARILDI

Emir “27 Ocak 2017 tarihinde dönemin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, yardım paralarının kurulacak bir vakıf aracılığıyla değerlendirileceğini açıklamış, söz konusu vakfın Türkiye Şehit Yakınları ve Gaziler Dayanışma Vakfı adıyla 26 Aralık 2019’da faaliyete başladığını bildirmiştir. Bu para, aradan geçen yaklaşık 3 yıllık sürede Hazine hesabında bekletilmiştir. Konuyu ısrarla gündeme getirmemizin ardından faiziyle birlikte 338 milyon TL’ye ulaştığı belirtilen para, 16 Ocak 2020 tarihinde vakfın hesabına aktarılmıştır. 

Bu tarihten sonra 3 ay boyunca vakıf tarafından hiçbir işlem yapılmamış ve 22 Nisan 2020 tarihinde aylık 1000’er TL olmak üzere şehit yakını ve gazilere nakdi destek ödemesi başlatılmıştır. Ancak, aylık dağıtılan toplam 2 milyon 985 bin TL’lik miktar, vakıf hesabındaki ana paranın getirdiği faiz geliri olan yaklaşık 6 milyon TL’nin yarısını bile bulmamıştır. Başka bir deyişle, şehit yakını ve gaziler için toplanan paralar, gerçek sahiplerine emanet edilmeyip, işletilerek gelir elde etme yoluna gidilmiştir.” dedi.

FAİZİ 100 MİLYON TL, DAĞITILAN 47 MİLYON TL

“Şehit yakını ve gaziler için toplanan yardım paralarının vakıf hesabına aktarılmasının üzerinden 17 ay geçmiş ve aylık nakdi destek ile bayram ek ödemesi hesaplandığında bugüne kadar dağıtılan toplam miktar yaklaşık olarak 47 milyon TL’yi bulmuştur.” diyen Emir “Oysa, 2020 yılının ocak ayından itibaren bugüne kadar ana paradan toplam yaklaşık 100 milyon TL’lik faiz geliri elde edilmiş olması gerekir. Yani yardım paralarının vakıf hesabına aktarılmasının üzerinden geçen 17 ayda hak sahiplerine dağıtılan toplam para, faiz gelirinin yarısını bile bulmamıştır.  Öte yandan 2016 yılında şehit yakını ve gazilere verilmek üzere halktan toplanan 309 milyon TL’lik yardım parasının zamanında dağıtılmayarak, 3 yıl boyunca Hazinede hiçbir işlem yapılmadan bekletilmiş olması, hak sahipleri adına daha büyük kayba sebep olmuştur. 2016 yılının aralık ayındaki dolar kuru üzerinden hesaplandığında hak sahiplerinin 309 milyon TL olan toplam parası 88 milyon dolara karşılık gelirken, bugünkü kurla bu paranın yaklaşık TL değeri 745 milyon TL’yi bulmaktadır. Dolayısıyla hak sahiplerinin parası 400 milyon TL’nin üzerinde erimiştir.” ifadelerini kullandı. 

PARANIN AKIBETİ DE BİLİNMİYOR

Yüz binlerce vatandaşın 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında devlete emanet ettiği yardım paralarının vakıf aracılığıyla gerekçesiz bir şekilde alıkonulduğunu söyleyen Emir “Daha da ötesi 300 milyon TL’nin üzerindeki paranın akıbeti bilinmemektedir. Toplanan yardım paralarının yıllarca dağıtılmamış olması, şu an itibarıyla  faiz gelirinin yarısının bile verilmiyor oluşu, kamuoyu nezdinde soru işaretlerine sebep olmaktadır” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

İHD: Yaşam hakkı için ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan tahliye edilmeli

SONRAKİ HABER

Çavuş tarafından darbedilen tarım işçisi Altın Erdoğan 7 aydır mahkemeyi bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...