12 Mayıs 2021 12:24

Orkestra sanatçıları Kovid-19 aşısı olmadan çalışmaya zorlanıyor

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, bünyesindeki sanatçıların sağlığını gözetmeden çalışmaya zorluyor. Antalya'da 22 Mayıs'ta konsere çağrılan sanatçılar, bir kez daha aşı taleplerini yineliyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Özgür GÜLTEKİN
İstanbul

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile Kültür Bakanlığı, bünyesindeki sanatçıların sağlığını gözetmeden çalışmaya zorluyor. Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte ülkeye turist akışını sağlama derdinde olan Kültür Bakanlığı, turistik bölgelerde düzenlemek istediği konserlerde sanatçıların sağlığını hiçe sayıyor. Sanatçıların öncelikli talebi ise bir an önce aşılanmak.

“Tam kapanma” adı verilen pandemi kısıtlamalarının sona ermesiyle birlikte turizm sezonuna hazırlanan ve buradan ekonomik bir canlanma uman iktidar, turistlerin ilgisini çekmek amacıyla  yazlık bölgelerde konser organizasyonları düzenlemeye başladı. Bu kapsamdaki ilk konser, 22 Mayıs Cumartesi günü Antalya Aspendos sahnesinde gerçekleştirilecek. Konsoloslukların görevlilerinin davetli olduğu bu konser öncesinde ne Opera ve Bale Genel Müdürlüğü ne de Bakanlık, konserde yer alacak sanatçıların aşılanmasına yönelik adım atıyor.

RESMİ GÖREVLENDİRME YAZISI YOK

Antalya Devlet Opera ve Balesi, sanatçılarına gönderdiği e-postada, Aspendos sahnesinde 22 Mayıs Cumartesi günü “Gala Konser” adıyla sahneye çıkılacağı bilgisini verdi. Devlet kurumlarında personel görevlendirmelerinin imzalı yazıyla yapılması beklenirken Opera ve Bale Müdürlüğünün sanatçılara sadece bilgilendirme maili yollaması ise işin başka bir tuhaf tarafı.

Burada biraz yakın geçmişe bakınca Kültür Bakanlığının ya da ona bağlı müdürlüklerin neden personeline resmi yazı yazmayı tercih etmediği, onlar açısından “anlaşılır” hale geliyor.

2020 yılının aralık ayında Devlet Tiyatroları bünyesinde sahne ve kostüm tasarımcısı olan Ali Cem Köroğlu, Kovid-19’dan hayatını kaybetmişti. Sanatçılar, alınmayan önlemler sebebiyle Köroğlu’nun cinayete kurban gittiğini ifade etmişti. Kasım ayında ise Ankara’da Opera ve Bale sanatçıları, provada pandemi önlemlerine uyulmaması karşısında Sağlık Bakanlığının ihbar hattını arayarak provanın polis baskınıyla iptal edilmesini sağlamıştı. Mayıs ayında Denizli Hiearapolis Antik Kentinde, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan’ın ısrarıyla düzenlenen konserde, sanatçılar yine sağlıklarından endişe ettiklerini ve pandemi önlemlerinin alınmadığını vurgulamıştı. Benzer pek çok olayın sonrasında ise hiçbir sorumlu ne soruşturma geçirdi ne görevden alındı. Esas sorumluluğu alması gereken Kültür Bakanlığı ve ona bağlı müdürlükler ise işin içinden kolayca sıyrıldı. Zira sanatçıların sağlığını düşünmeden düzenlenen bu organizasyonların çoğunda ortada bir görevlendirme yazısı yoktu. Pandeminin başından bu yana “başarı hikayesi” yazdığını iddia eden iktidar, kadrolu sanatçılarının sağlığını dahi korumakta başarılı olamazken sorumluluğu da üzerine almadı.

TURİSTİN GÖREBİLECEĞİ HERKES AŞILANACAK, SANATÇILAR HARİÇ...

Aspendos’ta 22 Mayıs’ta gerçekleştirilecek “Gala Konser”in mayıs ayının ilk haftasında Ankara’da yapılması planlanıyordu ancak “tam kapanma” adı verilen kısıtlama sürecine girilmesiyle konser iptal edildi. Turizm sezonunun açılmasını da fırsat bilen Bakanlık ve müdürlükler, konserin Antalya’ya taşınmasına karar verdi.

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Ahmet Özbek, kendilerine gelen bilgide, 22 Mayıs’taki konsere konsoloslukların görevlilerinin davet edildiğini ve mini bir organizasyon olacağının ifade edildiğini söyledi. Sanatçılara gönderilen e-postada ise provalara başlamadan önce 17 Mayıs’ta Kovid-19 testine tabi tutulacakları bilgisi yer aldı. Ancak sanatçılar sadece test yapılmasının yeterli olmadığını belirterek sağlıklarından endişe ettiklerini belirtiyor, hâlâ aşılanmadıklarını ve bununla ilgili bir girişimde de bulunulmadığını vurguluyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun övünerek söylediği “Turistin görebileceği herkesi aşılayacağız” sözünün yankıları sürerken konsolosluk görevlilerine konser verecek kadrolu sanatçıların aşı sırasının hâlâ gelmemesi de başka bir tartışma konusu.

Sanatçılar, bir yandan pandemi süreciyle birlikte uzun süre mesleklerini icra edemediklerini ve konserlerde yer almak istediklerini vurgularken bir yandan da sağlıklarının korunması için yetkililerin adım atmasını istiyor.

TEK SEFERLİK TEST UYGULAMAKLA MÜZİSYENİN SAĞLIĞI KORUNAMAZ

Bahsi geçen konsere dair belirsiz olan başka bir konu ise nefesli sazların ve şan sanatçılarının sahnede yer alıp almayacağı. Zira pandemi sürecinde dünyada da benzer örnekleri görüldüğü üzere sanatçılar konserlerde eserlerini maske ile icra etmek durumunda kaldı. Ancak şan ve nefesli saz sanatçılarının eserleri maske ile icra etmesi imkansız. Aspendos’ta yapılacak konserde nefesli sazların ve şan sanatçılarının yer alıp almayacağı ya da sahnede yer alırlarsa nasıl bir durumun ortaya çıkacağı da tartışma konularından birisi.

Müzisyenler, 17 Mayıs'ta kendilerine uygulanacak Kovid-19 testinin gerekli olduğunu ancak yeterli olmayacağını belirterek tepki gösteriyor. Tek seferlik test uygulamanın ne teması ne de bulaşı engelleyeceğini söyleyen sanatçılar, organizasyonun planlanması esnasında bu hususların gözetilmediğini belirtiyor. 17 Mayıs'ta test uygulansa dahi 5 gün boyunca pek çok kişiyle bir araya gelecek olan müzisyenler, kaygılanmakta haklı. Ayrıca nefesli sazların ya da şan sanatçılarının maske takamayacak olmaları sebebiyle konserin sadece yaylılarla gerçekleştirilmesi de müzisyenlerin önerilerinden bir tanesi.

SANATÇILAR NE TALEP EDİYOR?

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü sanatçılarının yanı sıra Güzel Sanatlar Müdürlüğünün emriyle 1 Haziran’dan itibaren Devlet Senfoni Orkestraları bünyesindeki sanatçıların da çalışmaya başlayacağı bildirildi. Tüm bu keşmekeşin içerisinde sanatçıların talebi ise çok net: Sağlığımızı koruyun!

Pandemi sürecinin başından bu yana gerekli sağlık önlemleri alınmadan çalıştırıldıklarını belirten sanatçılar, pandeminin ülkede en yüksek noktasına ulaşmasının ardından kaygılarının arttığını ifade ediyor. Aşılanma taleplerini her seferinde vurgulayan sanatçılar, gerekli önlemlerin alınmasının ardından mesleklerini icra etmek için can attıklarını belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Kovid-19'dan yaşamını yitirenlere negatif çıkıncaya kadar test mi yapılıyor?

SONRAKİ HABER

YİK üyesi Cemil Çiçek'ten Sedat Peker açıklaması: Savcılar gereğini yapmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...