26 Nisan 2021 18:41

Ercüment Akdeniz: Tam kapanma olup olmadığı belli değil ama destek olmadığı aşikar!

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası duyurduğu "tam kapanma" kararlarını Evrensel'e değerlendirdi.

Fotoğraf: Özcan Yaman/Evrensel

Paylaş

Okan BAŞAL
İstanbul

Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına dair yeni tedbirleri açıkladı. Buna göre, 29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00'dan başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00'e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçilecek. Bu tarihler arasında kesintisiz sokağa çıkma yasağı uygulanacak. İçişleri Bakanlığı genelgesinde belirtilen istisna tutulan kuruluşlar hariç, tüm iş yerleri faaliyetlerine ara verecek. Yüz yüze eğitime ara verilecek, tüm sınavlar ertelenecek…

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, açıklanan kapanma kararının ekonomik ve sosyal destekten yoksun olduğunu vurgulayarak "'Kapanma' var, destek yok! Halk taş mı yiyecek" diye sordu. Akdeniz, acilen işçiye, emekçiye, esnafa, halka ekonomik ve sosyal koruma desteği verilmesi çağrısında bulundu. Zorunlu üretim dışında tüm iş yerlerinin kapanmasının şart olduğunu vurgulayan Akdeniz, 1 Mayıs eylemlerine dair iktidarın fırsatçılık yaptığını belirtip "İşçi ve emekçiler geçen yıl olduğu gibi balkonlarda, evlerinin önlerinde mutlaka bu kutlamayı yapacaktır. Çalışan iş yerlerinde de işçilerin 1 Mayıs'ı kutlaması haktır, bu engellenemez" dedi.

"TAM KAPANMA OLUP OLMADIĞI BELLİ DEĞİL AMA DESTEK OLMADIĞI AŞİKAR"

Evrensel'e konuşan Akdeniz, tam kapanma çağrısını uzun süredir dile getirdiklerini hatırlatarak "Daha önce de defalarca talep ettiğimiz şey tam kapanma ile halka ekonomik ve sosyal koruma desteğinin sağlanmasıydı. Burada kapanma var ama tam kapanma olup olmadığı belli değil -çünkü topu İçişleri Bakanlığına atıyor yapılan açıklama- ama destek olmadığı aşikar" dedi.

Destek sağlanmadan kapanmaya gidilmesine sert şekilde eleştiren Akdeniz, "Bu, koronadaki sürü bağışıklığının, açlıkta sürü bağışıklığıyla devam etmesi olur" değerlendirmesinde bulundu.

ACİLEN AÇIKLANMASI GEREKEN DESTEKLER

Akdeniz, işçi ve emekçiler için acilen açıklanması gereken destekleri şöyle sıraladı:

  • "İşçiye, emekçiye, yoksula kapanma süresi boyunca ekonomik destek sağlanmalı.
  • Elektrik su, doğal gaz gibi ihtiyaçlar ücretsiz olmalı.
  • Bu sürede acil durumlardaki ulaşım ücretsiz olmalı.
  • Kira desteği sağlanmalı.
  • Yoksul halkın tüm borçları ötelenmeli."

"AKP, KOVİD-19'U İŞÇİ SINIFI HASTALIĞINA DÖNÜŞTÜRDÜ"

Daha önceki kısıtlamalarda "Çarklar dönüyor" denilerek üretimin zorunlu olmadığı iş yerlerinde işçilerin çalıştırılmaya devam ettirildiğini hatırlatan Akdeniz, "AKP'nin pandemi yönetimi, Kovid-19'u bir işçi sınıfı hastalığına dönüştürmüştür" dedi. Gıda, sağlık, enerji ve temel öneme sahip yerel hizmetler hariç tüm üretimin durdurulmasının şart olduğunu vurgulayan Akdeniz, şunları söyledi:

"Koronavirüs salgınının merkezi fabrikalar ve iş yerleridir. Virüsün kaynağı sanayi bölgeleridir. Bu yüzden tam kapanma denilen şey, temel hizmetler ve üretim merkezleri hariç bütünüyle fabrika ve iş yerlerinin bu süre zarfında kapanmasını gerektirir. Bunun esnetilmemesi, çok net olarak ortaya koyulması lazım. Esnetilmesi için çeşitli sektörlerden patronların baskısı oluyor. Bunun güvenceye alınabilmesinin tek yolu da Türk Tabipleri Birliğine sorulmasıdır. Otorite burada Türk Tabipleri Birliğidir. Hangi sektörde ne kadar önlem alınacağı, kaç kişinin çalıştırılıp çalıştırılamayacağı konusunda onun görüşü alınmalıdır."

"İŞÇİLERİN ÜCRETLERİ, SİGORTASINA BAKILMAKSIZIN GÜVENCE ALTINA ALINMALI"

Akdeniz, bu kapanmanın ekonomik destek olmadan sağlanmasının mümkün olmayacağının altını bir kez daha çizdi:

"Burada işçilerin feryadı var. Bu kapanmanın olması için bütün maaşların bu süre zarfında ödenmesi gerekir. İşsizlere de ödeme yapılması gerekir. Kayıt dışı milyonlarca işçi çalışıyor Türkiye'de. Merdivenaltı atölyeler var. Buralarda da üretimin durdurulması gerekir. İşçilerin de sigortası var mı yok mu buna bakılmadan bu süre boyunca ücretkerinin güvence altına alınması gerekir. Yoksa bunun karşılığı olmaz. Aksi halde burada açılacak gedikler virüsü yeniden yaygın hale getirir."

"1 MAYIS MUTLAKA KUTLANACAK"

Açıklanan kapanma takviminin planlanan 1 Mayıs etkinliklerini kapsadığına dikkat çeken EMEP Genel Başkanı, "Hükümetin tavrı tutarsız bir tavır. İçişleri Bakanı'nın katıldığı tarikat şeyhinin cenazesinde binlerce kişi vardı, yasak olmadı. AKP kongrelerinde yasak olmadı. Bir kısıtlama, tam kapanma gerekiyordu zaten. Bu 2 Mayıs'ta da başlayabilirdi. Eğer 1 Mayıs'ı kapsaması gerekiyorsa belli bölgelerde 1 Mayıs'ın belirli tedbirler alınarak, mesafe kuralları çerçevesinde yapılması sağlanabilirdi. Burada bir fırsatçılık var" dedi.

Akdeniz bu fırsatçılığı şöyle açıkladı: "Sermaye, 1 Mayıs'ın, işçi ve emekçinin hem pandemiye hem de ekonomik gidişata dair güçlü bir tepkisi olarak ortaya çıkmasını istemiyor. Hükümet de onların sesine kulak vermiş görünüyor. Sendiklar, işçi ve emekçiler, bizim partimiz de bu süreci görerek eylemleri 30'una almışlardı. 30'u da içine katıldı. Burada bilinçli bir tercih yapıldığı görünüyor. Bu kabul edilebilir bir tutum değil."

29'undaki tüm açıklamaların, 30'unda ve 1'inde çalışan bütün iş yerlerinde düzenlenecek kutlamaların engellenmemesi gerektiğini vurgulayan Akdeniz, "İşçi ve emekçiler de kısıtlamaya rağmen kendi yaratıcılıklarını kullanacaktır. Geçen yıl olduğu gibi balkonlarda, evlerinin önlerinde mutlaka bu kutlamayı yapacaktır. Çalışan iş yerlerinde de işçilerin 1 Mayıs'ı kutlaması haktır, bu engellenemez" dedi.

ÖNCEKİ HABER

BTS İzmir Şubesi: Emek, demokrasi ve barış mücadelemiz sürgün edilemez

SONRAKİ HABER

Eğitim Sen: Eğitim emekçileri ölüyor, MEB susuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...