20 Nisan 2021 11:43
Son Güncellenme Tarihi: 20 Nisan 2021 15:39

Kanadalı Alamos Gold şirketi Türkiye’ye karşı 1 milyar dolarlık tazminat davası açtı

Kaz Dağı Kirazlı'da altın madeni işletme izinleri iptal edilen Kanadalı Alamos Gold şirketi, uluslararası tahkim mahkemesinde Türkiye’ye karşı 1 milyar dolarlık tazminat davası açtı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR 
İzmir 

Kaz Dağın'da altın madeni işletme izinleri iptal edilen Kanadalı Alamos Gold şirketi, uluslararası tahkim mahkemesinde Türkiye’ye karşı 1 milyar dolarlık tazminat davası açtı. Şirketin internet sitesinde yer alan duyuruda, "haksız uygulamalar gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti aleyhine Hollanda'da dava açılacağı" dile getirildi. Şirketin tahkime başvurması bir anlamda yenilgiyi kabul edip zararını kurtarma  çabası olarak yorumlanabileceği gibi hükümeti sıkıştırarak izinleri yeniletme hamlesi de olabilir. 

"HÜKÜMET RUTİN İZİNLERİMİZİ YENİLEMEDİ"

Türkiye'nin tarafı olduğu İkili Yatırım Antlaşması (Tahkim) gereği açılacağı duyurulan tazminat davasında tutarın 1 milyar doları bulacağı ifade edildi. Alamos'un 2010'dan beri Türkiye'de aktif bir varlığa sahip olduğu belirtilen açıklamada, bu zaman içerisinde şirketin tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirdiği ileri sürüldü. Alamos ve Bağlı Ortaklıklarının Türkiye'de 250 milyon doları aşan bir yatırımı olduğu iddiasına yer verilen açıklamada, Ekim 2019'da Kirazlı Altın Madeni inşaatına başlayan şirketin madencilik lisanslarının hükümet tarafından yenilenmediği ifade edildi.

Geçtiğimiz Ekim ayında hükümetin şirketin Ormancılık İzninin yenilenmesini reddettiği belirtilen açıklamada, "Şirket Kirazlı'yı inşa etmek için gerekli tüm izinlerin onayını almıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi onayı, Ormancılık İzni ve GSM (İşletme Açılışı ve İşletme) izni ve yakınlardaki Ağı Dağı ve Çamyurt Gold için bazı izinler alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

"TÜRKİYE EKONOMİK ZARAR VE İŞ GÜCÜ KAYBI YAŞAYACAK" İDDİASI 

Maden ruhsatlarının yenilenmesi için Hükümetle müzakerelerde bulunduğunun dile getirildiği açıklamada, izinlerin yenilenmemesinin Türkiye’de önemli bir ekonomik zarara ve binlerce iş gücü kaybına yol açacağı ileri sürüldü. Şirket bunun yanı sıra bu durumun yerel nüfus üzerinde de kalıcı bir etkiye sahip olacağını iddia etti.

"TÜM HAKLARIMIZ SAKLIDIR"

18 aydır kapalı olduklarından ve bu süre içerisinde Türkiye hükümetinden bekledikleri karşılığı bulamadıklarından şikayet eden şirket, Tahkim süreci ile Türkiye’den hakkaniyetli bir çözüm umduklarını dile getirdi. Bu durumun Türkiye'deki haklarından feragat etme anlamına gelmeyeceğini ifade eden Alamos Gold, Türkiye Cumhuriyeti ile yapıcı bir çözüm için çalışmaya devam edeceğini belirtti.

ŞİRKET YENİLGİYİ KABUL MÜ ETTİ? 

Alamos Gold'un altın madeni işletmesinin hazırlık sürecinde Kazdağları Kirazlı bölgesinde 400 bine yakın ağacı kesmesi sonrasında ülke genelinde başlayan protestolara on binlerce kişi katılmıştı. Maden sahası yanında kurulan çadırlarda başlayan Su ve Vicdan Nöbeti bir yılı aşkın bir süre devam etti.

Hükümet, ekolojik mücadelenin kararlı direnişi sonrasında şirketin izinlerini yenilemezken, şirket müdürü geçtiğimiz günlerde bölgeyi 60 yıllığına kiraladıklarını ve gitmeye niyetlerinin olmadığını söylemişti. Şirketin tahkime başvurması bir anlamda yenilgiyi kabul edip zararını kurtarma  çabası olarak yorumlanabileceği gibi hükümeti sıkıştırarak izinleri yeniletme hamlesi de olabilir. 

ÖNCEKİ HABER

Cerrahpaşa'da sağlık işçileri TÜHİS'e ve sefalet zammına karşı yürüdü

SONRAKİ HABER

Birleşik Metal İş ve Baldur işçilerinden çağrı: Grev alanında buluşalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...