29 Ekim 2020 05:19
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ekim 2020 14:38

Kaz Dağlarını tahrip eden Alamos Gold çekiliyor mu? | Şirket haberi yalanladı

Kaz Dağlarında altın madeni arayan Alamos Gold, devletten tazminat alarak sahayı terk ediyor. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç: Alamos verdiği zararı ödemeli.

Alamos Gold, Kaz Dağlarını terk etti. Fotoğraf: Ferzan Aktaş

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Alamos Gold altın şirketinin Kaz Dağından çekildiğine dair haberler üzerine bölgeye giden Kaz Dağları Kardeşliğinden Ferzan Aktaş, sahanın boşaltılmaya başladığını söyledi. Alamos Gold'un çekildiğine dair açıklama yapan CHP Doğa Haklarından Soruml Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise Alamos'un verdiği zararın ödenmesi gerektiğni belirtti. Öte yandan madenci şirket yaptığı açıklamada haberleri yalanlayarak, Kaz Dağında altın madeni faaliyetinden vazgeçmelerinin söz konusu olmadığını ileri sürdü.

JANDARMA DA NÖBET ALANINDAN ÇEKİLMİŞ

Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş'un Alamos Gold'un devletten tazminatını alarak Kaz Dağından çekildiğine yönelik açıklamalarının ardından şirketin Kirazlı'daki şantiyesinin girişine giden Kaz Dağları Kardeşliği üyeleri kapıdan çıkan bir kamyonun kendilerini görünce alalacele bölgeden ayrıdığını söylediler.

Kaz Dağları Kardeşliğinden Ferzan Aktaş bugün maden alanının girişinde yaptıkları gözlemleri şöyle anlattı; "Biz iki kişi gittik maden şantiyesinin girişine. Kapının hemen girişinde arkası kapalı dorse olan bir kamyon ve etraftaki birkaç kişi bizi görür görmez alalacele bölgeden ayrıldılar. Her zaman birçok güvenlikçi ile nöbet tutulan şantiye girişinde hiçkimse yoktu. Yolda yoğun araç giriş çıkış izleri vardı. Biz pankart asıp şarkılar söyledik. Gelen giden kimse olmadı. Ayrıca Balaban Tepesindeki bir yılı aşkın nöbet tututğumuz alandan da jandarma ayrılmış. Jandarma nöbet bekliylordu günlerdir". Alamos Gold'un dün internet sitesinde madenle ilgili ruhsat çalışmalarının devam ettiğine dair açıklama yaptığını belirten Aktaş, ihtiyatlı bir sevinç içinde olduklarını söyledi.

"UZUN SOLUKLU MÜCADELENİN SONUCU"

Haberlerle ilgili görüştüğümüz Kaz Dağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı ve Ekoloji Birliği Eş sözcüsü Süheyla Doğan Alamosgold'un  Kirazlı Proje alanını terk etmek üzere Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile bir protokol imzaladığını ancak henüz protokola ulaşamadık ve detaylarını bilmediklerini belirterek; "Alamos’un alanı terketmek durumunda kalması çok önemli bir kazanımdır ve 2010’lu yılların başından  bugüne kadar sürdürülen uzun soluklu bir mücadelenin sonucudur. ÇED süreçleri döneminde verilen köylerde yapılan çalışmaların, halkın katılımı toplantılarının, hukuki mücadelenin, su ve vicdan nöbeti çağrısı ve organizasyonunu, 400 günden fazla 7+24 sürdürülen çadırlı nöbetin devam ettirilmesinin, her mücadelenin önemi çok büyük ve kıymetlidir" dedi.

Alamosgold’un alanı terketmek zorunda kalmasının çok önem olduğunu ancak iktidarın hesaplarının henüz bilinmediğini kaydeden Doğan, "Projenin Türkiye Varlık Fonu’na veya başka bir yandaş şirkete devri ihtimali vardır. Her ihtimali gözeterek bundan sonraki mücadelemizi buna göre planlayacağız ve şekillendireceğiz" dedi.

VARLIK FONU ENDİŞESİ

Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP) Yürütme Kurulu üyesi Süleyman Eryılmaz'da Süheyla Doğan gibi madenin Varlık Fonu'na devri ile ilgili ihtimale dikkat çekti. Eryılmaz: "Geçenlerde varlık fonunda Maden AŞ. adında bir şirket kuruldu ve bu şirket yoluyla özellikle metalik madencilik faaliyetlerinin sürdürüleceği ifade edildi. (Milli ve yerli bir şirket yani) Alamos'a benzeri yabancı sermayeli şirketlerin işlettiği madenlere karşı en önemli karşı çıkışların birisi de emperyalist ve/veya yabancı şirketlerin ülkemizdeki yeraltı zenginlikleri (!) alıp götürdüğü savıydı. Bu bazen (hatta neredeyse her zaman) tüm diğer (doğanın talanı, ekolojik yıkım, havamızın suyumuzun ve toprağımızın zehirlenmesi vb) karşı argümanlarımızın  önüne geçti. Şimdi kaygım ve kuşkum şu dur ki : Alın işte tüm bu madenleri milli ve yerli bir şirket hem de devlet şirketi işletecek demeleri. Ve kuşkusuz ki bu şirketin taşeronları da "Beş'li çete" olacaktır." dedi.

ALAMOS GİTTİ AMA ŞANTİYE DURUYOR

Konuyla ilgili Çanakkale Meydanında "Su ve Vicdan Nöbeti Koordinasyon Kurulu" olarak yapılan basın açıklamasında Alamos Gold'un bölgeyi terkettiği ifade edildi. Kurul adına açıklamayı okuyan Pınar Bilir; Alamos Gold'un 27.10.2020 tarihi itibariyle işletme sahasını Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerine teslim ederek ayrıldığını belirterek, "Sahada yapılan inceleme sonucu şantiye binaları ve iş makinalarının saha içinde korunuyor olması bazı kuşkuları da beraberinde getirmektedir. Buradan başta orman bölge müdürlüğü olmak üzere ilgili kamu kurumlarını uyarıyoruz. Devir teslimin yasa ve yönetmeliklere uygun yapılmadığı konusunda kanaat oluşmaktadır" dedi. "Buradan elini ovuşturarak başka hayaller kuranları da uyarıyoruz. Yağma yok!" diyen Bilir, "Kaz dağlarını rantçılara yar etmeyeceğiz! Tahrip edilen bu alanın en kısa sürede eski haline dönüşmesi için çalışmaların bir an önce başlatılmasını, orman genel müdürlüğü tarafından ağaçlandırma çalışmalarının başlamaması durumunda bizler tüm sahanın rehabilite edilerek ağaçlandırılmasını taahhüt ve talep ediyoruz" diye konuştu.

YAPTIĞI YANINA KAR KALMAYACAK

Alamos Gold'un Kaz Dağını terkettiği iddiaları ile ilgili bir açıklama yapan CHP Doğa Haklarından Soruml Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç Cumhuriyet Bayramında böyle bir haber almanın sevindirici olduğunu belirterek; "Geldiği gibi gitti. Ama yaptığı yanına kar kalmayacak. Bu coğrafyaya verdiği zararın faturasını ya Alamos Gold ya da ona bu olanağı sağlayanlar ödemelidir” dedi.  

KİMSE BAŞKA HESAPLAR PEŞİNDE KOŞMASIN

Doğu Biga Madencilik isimli firmayla birlikte Kaz Dağlarının canını okuyan Alamos Gold’un ruhsat uzatım talebinin kabul edilmediğini ve sahanın terkinin beklenen bir haber olduğunu belirten Öztunç, “Dileriz bu saha eski haline getirilmek üzere ağaçlandırılır. Kimse başka hesaplar peşinde koşmasın, Alamos Gold gitti diye mücadelemiz bitmedi. O sahayı tekrar ağaçlandırmak için çalışmalar başlatacağız” dedi. Alamos Gold’a tahkim yoluyla tazminat ödeneceğine dair iddiayı da değerlendiren Öztunç, “Bu topraklara zulmeden Alamos Gold, öyle hiçbir şey olmamış gibi gitmemeli, verdiği zararın faturasını ödemelidir. Alamos Gold’a devlet kasasından gidecek tek kuruşun dahi, bunda kusuru olanlara rücu edilmesi gerekir. Alamos Gold zengin olsun diye canından, yerinden yurdundan olan ağaçların, kuşların, böceklerin, cümle orman canlısının hakkı var parada” dedi.

ALTINCI ŞİRKETTEN YALANLAMA: HİÇBİRYERE GİTMİYORUZ

Öte yandan Alamos Gold'un Kaz Dağındaki şirketi Doğu Biga Madencilik yaptığı açıklamada bölgeden ayrıldıkları haberlerini yalanladı. Sahadaki varlıklarını sürdürdüklerini ve ruhsatla ilgili işlemlerin devam ettiğini ileri süren altıncı şirket açıklamasında ruhsatın onaylanmadığı gibi bir durumun söz konusu olmadığı ileri sürüldü. Şirket açıklamasında şöyle dedi; "Şirketimizin bulup geliştirdiği bu yer altı kaynağı ile ilgili amacında ve hedefinde hiç bir değişiklik söz konusu değildir. Şirketimiz, ne tahkim süreci içerisine girmiş ne de başka bir hukuki yola başvurmuştur. Habere konu hadise; tamamen Maden Mevzuatı ve ona bağlı olarak Orman Mevzuatındaki düzenlemelere ilişkin Orman Bakanlığının bir tasarrufuna dayanmaktadır. Haberde şirketimizin maden ruhsatı ile ilgili satışına dönük ifadeler tamamen gerçek dışıdır, yalandır. Sahada Orman Bakanlığının yaptığı, tamamen mavzuattan kaynaklı bir uygulamadır."

ÖNCEKİ HABER

Notaların savaşla hesaplaşması

SONRAKİ HABER

Yeğenine cinsel istismarda bulunan Osman Ç.'nin iddianamesi tamamlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...