14 Ekim 2019 11:33

Kaz Dağları'nda altın arayan Alamos Gold'un ruhsatı yenilenmedi, inşaat durdu

Kaz Dağları'nda altın ve gümüş madeni arayan Kirazlı Altın Madeni’nin 13 Ekim 2019 itibarıyla sona eren işletme ruhsatı uzatılmadı. Şirket, inşaat faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı. 

Kaz Dağı

Fotoğraf: Çanakkale Belediyesi

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Kazdağları'nda binlerce ağaç kesen ve doğayı talan eden altın madeni faaliyeti büyük tepkiyle karşılanan Kirazlı Altın Madeni’nin 13 Ekim 2019 itibarıyla sona eren işletme ruhsatı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından uzatılmadı.

Kanada merkezli Alamos Gold Firmasının resmi web sayfasında bugün yayımlanan açıklamada, ruhsat yenilenmesi için tüm resmi işlemlerin yerine getirildiği ancak ruhsatın yenilenmediği belirtilerek ruhsat yenilenene kadar inşaat faaliyetlerinin durdurulduğu belirtildi.

"Sosyal medyada proje hakkında yanlış bilgilerin dolaştığı" iddia edilen şirket açıklamasında, "Proje hakkında doğru bilgileri paylaşmaya ve Kirazlı projesiyle ilgili protestolara ve sosyal medya yanlışlıklarına yol açan yanlış bilgileri bertaraf etmeye devam ediyoruz" ifadesi kullanıldı. 

MADENİN AÇILIŞI 2021'E Mİ ERTELENDİ?

Kaz Dağları'ndaki projeyi yürüten Doğu Biga Madencilik'in Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Kirazlı Altın Madeni Projesi'nin 2021 yılında faaliyete geçeceği yazarken şirketin web sitesinde, ilk üretimi 2020 yılının ikinci yarısında yapmayı hedefledikleri belirtiliyor. 

CHP ÇANAKKALE MİLLETVEKİLİ ERKEK: KAZ DAĞLARINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Son durumu Evrensel'e değerlendiren CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, "Ülkemizdeki tüm çevre dostlarının ve hemşehrilerimizin mücadelesiyle alınan bu karar, geleceğimiz için olumlu bir adım. Ama sonrasını da dikkatle izleyeceğiz. Kaz Dağları'nda tüm altın madenciliği ve termik santral faaliyetleri durdurulmalıdır. Kaz Dağları'nı korumaya devam edeceğiz" dedi.

ÇANAKKALE BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI MUTLUAY: KARARIN GEREKÇESİNİ ÖĞRENMYE ÇALIŞIYORUZ

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise, son durumu öğrenmek için parlamenterlerle görüşmeye çalıştıklarını söyledi. "Şirketin ruhsatının yenilenmeme gerekçelerini; şirket alanda ya da dosyada hangi ihlalleri yapmıştır, öğrenmeye çalışıyoruz" diyen Mutluay, ‘Sevinmeli miyiz?’ sorumuza şu yanıtı verdi:

"Türkiye’de öğretilmiş bir çaresizlik vardı. Özellikle Bergama ve Artvin Cerattepe’de verilen tüm mücadelelere rağmen istenen sonuç alınamadı, madenler faaliyete girdi. Bunun kırılması adına önemli bir kazanım. 80 günlük bir mücadele var. Geçmişe baktığınızda 10 yıllık hem hukuki hem fiili bir mücadele var, bu bir kazanımdır. Bundan sonra, bu mücadeleyi verecek yaşam savunucuları için büyük bir kazanım olduğunu söyleyebilirim. Ama şimdi biraz temkinli olalım. Parlamenterler ile görüştük. Soru önergesi ve diğer kaynaklardan kararın gerekçesini öğrenecekler. Bizi bilgilendirecekler."

KAZ DAĞLARI DAYANIŞMASI: NÖBETİMİZ HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK

"2021’e kadar şirketin ve taşeron firmaların sürdüreceği her ön çalışma niteliğindeki işlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz" diyen Kaz Dağları Dayanışması, "Bu kazanım, 81 gündür zor şartlara, provokasyonlara, yıldırmalara rağmen 7/24 sürdürmekte ısrar ettiğimiz nöbet ve kamuoyu desteği sayesindedir. Mücadelemiz ve gece-gündüz nöbetimiz hız kesmeden devam edecektir. Projeyi iptal ettirene, onlar buradan gidene kadar biz Kaz Dağları’nı terk etmiyoruz. Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!" ifadesini kullandı.

EKOLOJİ BİRLİĞİ: ALAN ARTIK MADENCİLERİN DEĞİL SİNCAPLARINDIR

Konuya dair açıklama yapan Ekoloji Birliği, "Bu durumda, Kirazlı Ruhsat Alanı artık madencilerin değil, sincaplarındır. Alamos Gold artık orada bir saniye bile duramaz. Güvenlik kulübelerini ve görevlilerini alarak acilen alanı boşaltmalıdır. Aksi takdirde işgalci konumda olacaktır.

Çanakkale Valiliği’ni ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nı acilen alanı boşalttırıp teslim almaya, mahkemelerimizi de alan ile ilgili durum tespiti ve yaratılan doğa tahribatının sorumluları hakkında yasal işlem yapmaya çağırıyoruz. 

Bizler, konunun yasal anlamda da takipçisi olacağız.  

Alamos Gold, İşletme Ruhsatın Yok, Kirazlı’yı Acilen Terket!" ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Sosyal medya operasyonu: Tanrıkulu hakkında soruşturma; 9 HDP'li tutuklandı

SONRAKİ HABER

Adana'da sayacılar iş bırakma eylemini sürdürme kararı aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...