TÜMTİS üyesi ambar işçileri 1 Mayıs'ı işyeri işyeri kutlayacak

Adana’da görüştüğümüz TÜMTİS üyesi işçiler, 1 Mayıs’ta kendileri adına “İnsanca bir yaşam” talep ettiklerini ifade ettiler.

20 Nisan 2021 00:49
Son Güncellenme Tarihi: 20 Nisan 2021 15:09
Paylaş

Volkan PEKAL
Mesut BAYLAV
Adana

Adana ambarlarında çalışan TÜMTİS üyesi işçiler 1 Mayıs’a işyeri kutlamalarıyla hazırlanacak. Nisanın son haftasında her gün 1 işyerinde olmak üzere işyeri kutlamaları yapacak olan işçiler, insanca yaşam taleplerini dile getirecek.

İşçilerin borç batağında olduğunu ifade eden Harun Karakurt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben süper güç bir ülkeyim, ekonomim süper. Uçuyoruz ama nereye uçuyoruz! İşsizlik başını almış gidiyor. Ücretsiz izin veriliyor geçin bakalım? Benden vergi alıyorsun, Akbank’ın, Sabancı’nın, Cengiz Holdingin, Karamehmet’in milyarlarca lira vergi borcunu siliyorsun. Sen benim vergi borcumu sil. İşçinin emekçinin adı yok. İnsana değer yok.”

‘DERDİMİZ İNSANCA YAŞAMAK’

1 Mayıs’ta işçiler adına neler beklediğini sorduğumuz Karakurt, “Biz bu ülkede insanca yaşamak istiyoruz. Kömürü biz çıkartıyoruz, inşaatı biz yapıyoruz, altında biz kalıyoruz. Araba tamir ediyoruz, altında biz kalıyoruz. Şili’de 7 gün boyunca insanlar maden ocağında kaldı, burunları kanamadan çıktı. Soma’da 301 insanımız hayatını kaybetti. Bunlar kaderimiz olmamalı. 1 Mayıs’a gidip  hep beraber kutlamalıyız. Talebimiz insanca yaşamak. Bizim derdimiz insanca yaşamak. İnsan gibi yaşamak istiyoruz bu dünyada, bütün insanlarla”  dedi.

‘AK PARTİ’Lİ OLDUĞUM HALDE İSYAN EDİYORUM’

Pandemi döneminde işçilerin yaşamının zorlaştığını ifade eden Zeyneddin Aktan, sendikalı oldukları halde zorlandıklarını belirterek “Sendikalı olmasak işimiz zor” dedi. Öncelikli taleplerinin kıdem tazminatının korunması olduğunu ifade ede Aktan şunları söyledi: “Kıdem tazminatımızı yakmasınlar. Bu bizim güvencemiz. Zaten hükümet işverenden yana. İşçiyi ellerinden geldiğince eziyorlar. Bütün hükümetler böyle. Ben Ak Parti’li olduğum halde isyan ediyorum. Böyle giderse oy da vermeyeceğim. Bir markete gidiyorum, en ufak poşete 150 lira ödüyorum. Paramızın değeri kalmadı. Enflasyon açıklıyorlar ama gerçek enflasyon yüzde 50-60’a kadar yükselmiş durumda.”

‘HAKLARIMIZI ELİMİZDE TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Ömer Camcı da yaşadıkları sorunları şöyle aktardı: “Vergileri, düşük gelirli olan insanlardan alıyorlar. Elektrik, su, telefon faturaları yük oldu bize. Patronların böyle bir derdi yok ama onlara öncelik sağlanıyor. ‘Aman patronlar sarsılmasın’ ama işçiyi düşünen yok. İşçi köle gibi çalışmaya devam.  Günübirlik çalışsın, sağlığı bozulursa da at çöpe gitsin. Çocukların geleceklerinden endişeliyiz. Eğitim yüz yüze olmadığı için çok geri kaldılar. 1 Mayıs’ta haklarımızı elimizden geldiği kadar elimizde tutmaya çalışacağız. Umarım isteklerimiz yerine gelir.”

‘KARGO İŞÇİLERİ AŞILANSIN’

Murat Bağ isimli işçi de “İşçiler 1 Mayıs’a sıkıntılı gidiyor ama 1 Mayıs’ı coşku ile karşılayacağız. 1 Mayıs’ta haklarımızın savunulması, geçim sıkıntıları önde olacak” dedi. Geçim sıkıntısıyla birlikte en önemli sorunun aşılama olduğunu ifade eden Bağ devam etti: “Biz binbir tür ürüne elle temas ediyoruz. Aşılamada gerilerde olmamız bizi çok yıprattı. Aşılamada bizi öne almaları gerekiyordu. Kargoda çalışan işçiler göz önünde bulundurulursa seviniriz.”

İŞYERİ İŞYERİ KUTLANACAK

TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin, 1 Mayıs’ı işyeri işyeri işçilerle kutlayacaklarını söyledi. 1 Mayıs’ta getirilen yasaklara tepki gösteren Çekin, “Bu yasak da birilerine var, birilerine yok. Kongreler dolup taşıyor” dedi. Taşıma işçilerinin pandemide daha çok çalıştığını aktaran Çekin, “Diğer iş kollarında işsizlik olunca işini kaybetmemek için canla başla çalıştı. Bizim örgütlü olduğumuz yerde Kod 29’a müsaade etmedik. Ama örgütsüz olan yerlerde düşük ücretle uzun çalışma süreleri var. Asıl iş güvencesi örgütlenme” diye konuştu. Sendikadan önce çalışma saatlerinin belirsiz, sigortalarının, sosyal haklarının olmadığını hatırlatan TÜMTİS Adana Şube Sekreteri Şehmuz Çelik de kıdem tazminatlarının hedef haline geldiğini belirterek bu saldırılara karşı sendikaların eskisi gibi birleşerek güçlü bir tepki göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Öte yandan DİSK, KESK, TMMOB, Adana Tabip Odası ve Adana Barosunun oluşturduğu tertip komitesi 1 Mayıs’ı 30 Nisan Cuma günü Uğurmumcu Meydanı’na yürüyüşlü mitingle kutlamak için başvuruda bulundu.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Sokak köpeği öldürülüp çuval içinde araziye atıldı 

SONRAKİ HABER

‘Geceden beri lavaboya gitmeye bile fırsatım olmadı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...