17 Nisan 2021 08:35

Jeotermalcilere pandemi kısıtlaması yok!

Çevre talanı Kovid-19 salgını dinlemiyor. Kontrol edilemeyen salgın nedeniyle tüm ülke kısmi kapanmaya giderken JES firması Seferihisar Orhanlı köyünde halkın katılımı toplantısı yapacak!

Fotoğraf: Orhanlı köylüleri

Reklam

Özer AKDEMİR
İzmir

Seferihisar Orhanlı köyünde 21 Nisan 2021 tarihinde bir JES firması tarafından yapılacağı duyurulan ÇED halkın katılımı toplantısı pandemi kısıtlamalarından muaf tutulmak isteniyor. 14 Nisan 2021 günü İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen “Kısmi Kapanma Genelgesi" jeotermal enerji santrali (JES) şirketi ÇED toplantısı yapabilsin diye görmezden gelinecek. Köylülerin avukatının İçişleri Bakanlığının genelgesi uyarınca toplantının iptal edilmesi talebi de bir işe yaramadı.

KADİM ÜRETİM HAVZASINA JES PROJESİ

Konuya dair bir açıklama yapan Orhanlı'daki JES projesine karşı dava açan Doğa Derneğinin Avukatı Cem Altıparmak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının pandemi genelgesini takmadığını ileri sürdü. İzmir’in Seferihisar ilçesinin Orhanlı köyünün, bir süredir jeotermal enerji firmalarının radarına takıldığını belirten Altıparmak, “Yüzyıllardır biyoçeşitliliğin sürdürülebilmesine ve insanların doğanın bir parçası olarak yaşamasına ev sahipliği yapan Orhanlı Vadisi, çeşitli alanlarda jeotermal kaynak arama sondajları ve jeotermal enerji santrali kurulması gibi tehditler ile karşı karşıya. Oysa bu bölge, özellikle de Orhanlı Vadisi bir 'Kadim üretim havzası'. Bölgede, 3 bin yıldır kesintisiz zeytincilik ve hayvancılık üzerine kurulu bir yaşam devam ediyor. Bu havzada yüzyıllardır doğanın döngüsüyle uyumlu, onarıcı ve biyolojik çeşitliliği destekleyici işleme teknikleri kullanılarak tarım ve hayvancılık yapılmakta” dedi. 

GENELGEYE RAĞMEN HALK TOPLANTISI YAPMAK İSTİYORLAR

Bölgedeki bir JES projesine karşı dava açtıklarını belirten Altıparmak, başka bir JES projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 21 Nisan tarihinde Orhanlı köyü kafeteryasında ÇED halkın katılımı toplantısı duyurusunun yapıldığını aktardı. Türkiye’de Kovid-19 salgınının geldiği durum itibariyle 14 Nisan 2021 günü İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine “Kısmi Kapanma Genelgesi” gönderildiğine dikkat çeken Altıparmak, genelgeye göre 17 Mayıs 2021 Pazartesi gününe kadar faaliyetlerine geçici olarak ara verilecek yerler arasında kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerler de sayıldığına dikkat çekti. 

YÜZLERCE KÖYLÜNÜN YAŞAMI TEHLİKEYE ATILIYOR

Bu genelge uyarınca JES toplantısının yapılmasının mümkün olmadığını ve iptal edilmesini talep etmek için Çevre Bakanlığını aradığını ifade eden Altıparmak şunları söyledi: “Aldığımız cevap inanılmazdı; toplantının daha önce kararlaştırıldığı tarihte ve belirtilen kafeteryada yapılacağını, bu konuda Çevre Bakanlığının talimatı olduğunu söylediler. Görüşmemizde, Çevre Bakanlığının bu ısrarının hukuki bir dayanağı olmadığını, genelge ile kapatılan bir kafeteryayı 21 Nisan günü açmaya zorlayamayacaklarını, eğer o gün sizin zorunuzla bu işletme sahibi işyerini genelgeye aykırı bir şekilde açmak zorunda kalır ise ciddi cezalarla karşı karşıya kalacağını, o gün orada gelmek zorunda kalacak yüzlerce köylünün hayatını tehlikeye attıklarını ve bunların sorumlusunun da genelgeye aykırı olarak talimat veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunu, bu hukuka aykırı talimatı veren, uygulayan ve uygulanmasına ses çıkarmayan ne kadar kamu görevlisi var ise her biri hakkında ayrı ayrı suç duyurusunda bulunacağımızı belirterek, görüşmeyi sonlandırdık.”

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Orhanlı köyü sakinleri ve avukatları olarak, hep birlikte 21 Nisan 2021 günü saat 14.00’te Köylü Kafeterya’nın önünde olacaklarını belirten Altıparmak, “60 bini aşan günlük vaka ve 300’e yaklaşan can kayıplarına rağmen, bu hukuk dışı toplantıyı yapmaktaki ısrarları sebebiyle bizleri orada olmaya zorlayanlar, hayatlarımızı umarsızca riske atanlar hakkında tutanaklarımızı tutacak ve suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Reklam