Kırklareli Tabip Odası Başkanı Taner Pehlivan: Bulaş işyerlerinden evlere taşınıyor
Risk haritasında ilk sırada olan Kırklareli’de Tabip Odası Başkanı Taner Pehlivan, vakaların işyeri merkezli olduğunu belirterek “İşyerlerindeki bulaş engellenmeli ama buna yönelik önlem yok" dedi.

Fotoğraf: DHA
Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul
Sağlık Bakanlığının açıkladığı koronavirüs risk haritasında vaka sayısı 100 bin nufusta 882.13’e yükselen Kırklareli, yüzde 70.22 artış ile ilk sırada yer aldı. Vakaların yüzde 90’ını çalışan kesimin oluşturduğu Kırklareli’de vakaların 3’te 2’si ise sanayinin yoğun olarak bulunduğu Lüleburgaz ilçesinde yaşanıyor.
"ORMAN YANGINI GİBİ"
Kentteki durumu Evrensel'e değerlendiren Kırklareli Tabip Odası Başkanı Taner Pehlivan, 2. pikten daha ağır bir tabloyla karşı karşıya olduklarını belirterek “Vakaların kaynağı işyerleri ve fabrikalar. Esas bulaş ortamı da işyerleri. Evlerdeki vakalar da işyerleri merkezli. İşyerlerindeki bulaşı engellerseniz evdeki bulaş da ortadan kalkar. Ama ekonomik kaygılarla bu önlemler alınmıyor” dedi. Ülke geneline bakıldığında da çok hızlı ve yüksek bir artışla pike gittiğimize dikkati çeken Pehlivan “Ülkede salgın bir orman yangını gibi seyrediyor. Yangın sürekli yeni yerlere sıçrıyor. Dün Samsun, Edirne, Trabzon’du bugün Kırklareli yarın başka bir il veya bölge bu hale gelecek” ifadelerini kullandı.
Taner Pehlivan | Fotoğraf, kişisel arşivinden alınmıştır.
VAKALAR ÇALIŞAN KESİMDE
Genel olarak Marmara Bölgesi’nde yoğun bir artış olduğunu, İstanbul’dan başlayarak Trakya’ya kadar yoğunluğun gözlemlendiğini ifade eden Pehlivan “Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz’da fabrikalar yoğun. İlimizde de vakaların çoğu fabrikaların ve işçilerin yoğun olarak yaşadığı Lübeurgaz’da görülüyor” diye konuştu. Filyasyon ekiplerinden ve sahadan aldıkları bilgilerin bulaşın daha çok genç ve orta yaşta çalışan kesimden kaynaklı olduğuna işaret eden Pehlivan “İşyerlerinde tedbirler alınıyor ama ne kadar uygulanıyor. Servis sayısını artıran işyeri var mı? Yemekhanelerin büyüklüğü belli. Bu koşullarda çalışıldığı sürece bu hastalık sürecek” ifadelerini kullandı.
"BU GİDİŞLE 4. PİKİ DE GÖRÜRÜZ"
Günlük 500-600 vakanın görüldüğü kentte artış nedeniyle Lüleburgaz Devlet Hastanesinde yoğun bakım ve servislerin sınıra dayandığına dikkat çeken Pehlivan, “Alınan önlemlerin yeterli olmayacağını düşünüyorum. Toplumsal hareketliliği işyerleri dahil kısıtlamadan sonuç alınamayacak. Bu şekilde yaza sıkıntılı gireceğimiz gözüküyor. Ülke genelinde yaz ayına 20 binli vakalarla girersek turizmle birlikte ciddi kayıplar olabilir. Sonbaharda 4. piki de yaşayabiliriz” uyarısında bulundu. “Hızlı bir aşılama tempomuz olsaydı daha iyimser konuşabilirdik. Ama öyle gözükmüyor. Almanya 10 binli vakalarda kapanmayı konuşuyor. Biz 60 bine dayandık ama kapanmıyoruz” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et