15 Nisan 2021 00:35

Trakyalı işçiler: Kısmi önlem değil tam kapanma, patronlara servet vergisi

Koronavirüs vakalarının pik yaptığı Trakya'da işçiler ücretlerde hiçbir kesinti olmadan üretimin durmasını talep ediyor.

Arşiv | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Tekirdağ

İşçilerin 1 Mayıs’a hazırlandığı bir süreçte Trakya’daki fabrikalarda kovid-19 yeniden yayılmaya başladı. Üretimin son sürat devam ettiği fabrikaların birkaçında test yapılırken, tamamına yakınında hiçbir önlem alınmıyor, hatta vakalar gizlenmeye çalışılıyor. Can güvenlikleri olmadan çalışan işçilerin 1 Mayıs’taki taleplerinin başında ücretlerde hiçbir kesinti olmadan üretimin durması ve patronlara servet vergisinin getirilmesi geliyor.

Kırklareli Tabip Odası vaka artışlarının en büyük yayılma alanının fabrikalar olduğunu açıklamıştı. Eğitim Sen Tekirdağ Şube Yöneticisi Şükrü Civelek de vaka yayılım zincirini şöyle özetledi: “Kovid-19 vakaları bölgemizde önce fabrikalarda yayılıyor, oradan aileye ve velilerimize, daha sonrada okullarımıza ve eğitimcilere yayılmaya başlıyor.”

Özellikle son 10 gün içinde neredeyse bütün fabrikalardan vaka haberleri geliyor. Göstermelik önlemlerin dışında ise atılan bir adım yok. Sadece cam sanayiinde, Arçelik ve Algida’da bütün işçilere test yapıldı. Test yapılan fabrikalarda onlarca işçinin testi pozitif çıktı. Tekirdağ Büyükşehir ve Çorlu belediyelerinin bazı bölümleri ise salgından dolayı kapatıldı. Özellikle örgütsüz fabrikalarda ise işçiler kaderine terk edilmiş durumda.

Üretim tam kapasite ile devam ederken vakalar patronlar tarafından saklanmaya çalışılıyor. 8 işçinin kovid-19 testinin pozitif çıktığı İndiroma fabrikasında fabrika yöneticileri işçilere “Dışarıda vakalar hakkında konuşmayın” uyarısında bulundu. Fabrika aşçısının da içinde olduğu üç işçinin test sonuçları pozitif çıkmasına rağmen Plaspak fabrikasında ise karantinaya alınan işçi yok.

AKP KONGRESİNE KATILAN İŞÇİLER POZİTİF ÇIKTI

Çorlu’daki Barış Tekstil’de ise Ankara’daki AKP kongresine katılan işçilerin testi pozitif çıktı. Barış Tekstil’den görüştüğümüz bir işçi “Bizim fabrikadan nerede ise bir otobüsü dolduracak kadar işçi Ankara’daki AKP kongresine katıldı. İşçiler döndükten sonra bazıları belirti göstermeye başladı. Yapılan test sonucu kongreye katılan 8 işçinin test sonucu pozitif çıktı” dedi. “Televizyonlardaki tartışmalarda görüyoruz. ‘Tam kapanma mı, kısmi önlem mi?​’ diye konuşuluyor. Kısmi kapanma deyince önlem almayı hükümet vatandaşa bırakıyor. Böyle salgının önünü alınamayacağını şimdiye kadar gördük. Kısmi kapanma bir işe yaramıyor. Çünkü kısmi kapanmada biz işçiler dip dibe çalışmak zorunda kalıyoruz. Birçok arkadaşımız hastalanıyor, hayatını kaybediyor. Kısaca ceremesini biz çekiyoruz” diyen Barış Tekstil işçisi sözlerini şöyle sürdürdü: “İşçilerin ücretlerinden kesinti yapılmadan tam kapanma yapılmalı. Bununla birlikte aşı temin edilerek herkes aşılanmalı.”

Başka bir tekstil işçisi ise “Salgının fabrikaları sarmasına rağmen üretimde bir aksama olmadığı gibi daha uzun süre çalışıyoruz. Bu şekilde salgının önü alınmaz. Bir an önce tam kapanma lazım” diye konuştu.

PATRONLARIN KAZANÇLARI VERGİLENDİRİLMELİ

Ramazanda lokantalar kapatılacağı için peçete hattının durduğunu, burada çalışan işçilerin yarısı diğer hatlara dağıtılırken kalan yarısının ise tazminat hakları verilerek istifa ettirildiğini anlatan Lila Kağıt işçisi ise şunları söyledi: “Biz salgın döneminde kelle koltukta gece gündüz, hafta sonu bile çalışırken patronlar rekor kârlar elde etti. Ama hattın biri biraz yavaşlayınca fatura işçiye kesildi. Rekor üretim ve kâr yapan Lila Kağıt işçiyi 1 ay bile idare etmiyor. Tam kapanmanın maliyeti patronlara ödetilmeli. 2020 yılında patronlar rekor kârlar etmişler. Bunların kazançları vergilendirilerek salgında gerekli önlemler alınmalı.”

ÖNCEKİ HABER

Danimarka, AstraZeneca aşısının kullanımını tamamen durdurdu

SONRAKİ HABER

Yaş çay üreticisi taleplerini açıkladı: Şirketler değil üretici kazansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...