02 Nisan 2021 09:23

Tiyatro Kooperatifi: Özel tiyatroların üçte ikisi borçla ayakta kalma savaşı veriyor

Kalıcı çözümler üretilmediği takdirde kayıpların telafisinin on yıllar süreceğine dikkat çeken Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatrolar için acil olarak harekete geçilmesi çağrısını yineledi. 

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tiyatro Kooperatifi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları Yönetimi ve Araştırma Merkezi iş birliği ve Tiyatro Kooperatifi ortağı tiyatroların katılımıyla gerçekleştirdiği akademik araştırmanın ara raporundan veriler paylaştı. Kalıcı çözümler üretilmediği takdirde kayıpların telafisinin on yıllar süreceğine dikkat çeken Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatrolar için acil olarak harekete geçilmesi çağrısını yineledi. 

YÜZDE 50’Sİ KAPANMAK ZORUNDA KALACAK

Raporda, salgın sürecinde ek destek alamadıkları takdirde özel tiyatroların yüzde 50’sinin sahnelerini kapatmak zorunda kalacakları belirtilirken bir yandan da bu süreçte birçok sahne emekçisinin yaşamını sürdürmek için alanının dışında mesleklerde çalışmak zorunda olduklarına dikkat çekildi. Pandemi döneminde özel sektörden destek alabilen özel tiyatro oranının sadece yüzde 10 olduğu aktarılırken, gelirlerinin yüzde 90’ını bilet satışlarından elde eden özel tiyatroların yüzde 63’ünün toplam bilet gelirinin de 500 TL’nin altına düştüğü vurgulandı.  

Araştırma, Tiyatro Kooperatifi ortaklarının üçte ikisinin (yüzde 60) borçlanma zorunluluğu içinde olduğunu da ortaya koyuyor. Borçlanan tiyatroların yaklaşık üçte ikisi 2019-2020 sezonunda herhangi bir kamu fonundan faydalanamazken, herhangi bir destek alanların ise borçlarının ancak yüzde 23’ünün karşılandığı belirtildi. Salgın sürecinde hiçbir şekilde gelir elde edemeyen tiyatroların herkes gibi fatura, personel maaşı, vergiler gibi tüm finansal yükleri devam ederken, kira ödemeye devam etmek zorunda olan özel tiyatro oranının da yüzde 87 olması, yaşanan durumun zorluğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

TİYATRO KOOPERATİFİNDEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

Tiyatro Kooperatifi, gelecek yıl Dünya Tiyatro Günü’nde sahnelerde yeniden bir arada olabilmek için önerilerini de paylaştı. Kooperatif, hem seyircilerin hem de kurumların gerek özel tiyatroların çevrim içi ve fiziksel oyun gösterimlerine bilet alarak, gerek hatıra eşyalarından satın alarak gerekse yürütülen kitlesel fonlama kampanyalarına bağış yaparak maddi destekte bulunabileceğini belirtti. Tiyatro Kooperatifi, özel tiyatroların güncel etkinlik ve kampanyalarının sosyal medyada duyurulması, özel tiyatrolara ve projelere sponsor olunması, verilen desteklerin görünür kılınarak diğer kurumlara da kültür sanat alanında destek verme konusunda ilham olunması gibi katkıların da büyük önem taşıdığına dikkat çekti. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tiyatro ve opera sanatçısı Handan Ertuğrul düzenlenen törenin ardından defnedildi

SONRAKİ HABER

İzmir Tiyatrolar Derneği 2. Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...