31 Mart 2021 09:58

BİK, Boğaziçi haberimizde geçen ‘saldırı’ ifadesi nedeniyle ilan kesme cezası verdi

Basın İlan Kurumu, Evrensel’e haberimizde geçen ‘saldırı’ ifadesi nedeniyle 5 gün ilan kesme cezası verdi.

Basın İlan Kurumu logosu

Paylaş

Anayasa Mahkemesinin ilan kesmeyi hak ihlali olarak gördüğü kararın daha mürekkebi kurumadan Basın İlan Kurumu, Evrensel’e haberimizde geçen ‘saldırı’ ifadesi nedeniyle ilan kesme cezası verdi.

Basın İlan Kurumu, Anayasa Mahkemesinin ‘basın özgürlüğü ihlali’ olduğuna hükmettiği resmi ilan kesme cezalarına devam ediyor. Kurum, Boğaziçi Üniversitesinde rektör atamasına karşı çıkan öğrencilerin eylemine dair haberimizde geçen ‘saldırı’ ifadesi üzerine 5 gün ilan ve reklam kesme cezası verdi.

Basın İlan Kurumu (BİK), gazetemiz Evrensel’e bir kez daha resmi reklam ve ilan kesme cezası verdi. Bu seferki ceza ise Boğaziçi Üniversitesinde kayyum rektörü protesto ederken gözaltına alınan 159 öğrenciyle ilgili gazetemizin birinci sayfasında yer alan ‘saldırı’ ifadesi gerekçesiyle verildi. BİK’in ceza gerekçesinde “Habere konu olan olaylarda kolluk kuvvetleri tarafından yapılan müdahalenin ‘müdahale’ yerine haber başlığında ‘saldırı’ olarak ifade edilmesinin Cumhuriyetimize ve halkımıza sadakatle bağlı kolluk kuvvetlerimiz hakkında toplumumuzda olumsuz algı yaratmaya yönelik olduğu görülmüştür” iddiaları yer aldı.

Gazetemizin avukatlarının şikayete ilişkin yaptığı savunmada ifadelerin basın özgürlüğü sınırları içerisinde kaldığına dikkat çekti. Ayrıca savunmada, BİK’in yargısal yetki kullandığına ve bu durumun da tarafsızlık ilkesinin açık bir ihlali olduğuna vurgu yapıldı.

Avukatlarımız itirazında “Basın İlan Kurumu, sadece tek bir kelimeyi alıp, bunu yorumlayarak ‘Aslında şunu demek istemiştir’ diye niyet okuması yapması yorum yolu ile söz konusu kararların genişletilmesidir. Üstelik tüm haberin değil de cımbızla tek bir kelimenin alınarak buna dayanarak savunma istenmesi hukuka, kanuna, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatlarına aykırıdır” ifadelerini kullandı.

DURMUŞ: KENDİSİNİ MAHKEME YERİNE KOYUYOR

Gazetemize verilen cezayı yorumlayan Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş “Basın İlan Kurumu teamülleri yok sayarak, kendisini mahkeme yerine koyarak cezalar yağdırmaya devam ediyor. Özerkliğini, bağımsızlığını yitiren BİK iktidarın hoşuna gitmeyen, iktidarın politikalarının eleştirildiği her habere ilan kesme cezası verir duruma geldi. İktidarın kontrol altına alamadığı medya kuruluşlarına ekonomik darbeler vurmak için kullanılan bir araca dönüşen BIK ve RTÜK’ün yeniden özerkliğe kavuşturulması basın özgürlüğünün yeniden tesisine önemli katkı sunacaktır. Cezalarla basın özgürlüğünü ayaklar altına almak demokrasiyi, hukuku da çiğnemek anlamına geliyor. Evrensel gazetesi zaten iki yıldır keyfi bir şekilde resmi ilanlardan mahrum bırakılmışken bir de üstüne ekstra cezalar verilmesi kabul edilemez. BİK’i bu keyfi uygulamalara son vermeye, basın ve ifade özgürlüğüne saygı göstermeye davet ediyorum.” dedi.

ÖNDEROĞLU: YAYIN ÇİZGİLERİNE BURNUNU SOKUYORLAR

RSF Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu da “Anayasa Mahkemesinin kararını tanımayan, ikide bir gazetelerin yayın çizgisine burnunu sokan bir Basın İlan Kurumu demokratik bir kurum olmaktan çıkmış demektir. BİK son yıllarda hukuk tanımadan eleştirel gazeteleri madden zayıflatma peşine düşmüştür. İşçi, çevre ve gösteri hakkına müdahalelere “saldırı” diyebilmek, devleti eleştirebilmek demokrasilerin en basit standartlarındandır. Türkiye’de her gün bu hakkı dahi tolere edememesinin örneklerini yaşıyoruz. Mahkemeden açık yıldırmaya dönük bu girişimleri reddetmeye çağırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

AYM, BİK’İN CEZALARINA ‘HAK İHLALİ’ DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi (AYM), Basın İlan Kurumunun (BİK) Korkusuz gazetesine verdiği “Resmi ilan ve reklamların kesilmesi” cezasını 3 hafta önce “İfade ve basın özgürlüğü ihlali” olarak değerlendirmiş ve “Bu şekilde maddi bir yaptırıma maruz kalma endişesinin kişiler üzerinde kesintiye uğratıcı bir etkisi vardır ve sonunda kişinin bu etki altında ileride düşünce açıklamalarından veya basın faaliyetlerini yapmaktan imtina etme riski bulunmaktadır” demişti. AYM kararında “BİK’in önüne gelen şikayetlerle ilgili olarak yukarıda sayılan dengeleme kriterlerini çok sıkı bir şekilde uygulaması ve anılan müdahale biçimini başvurulabilecek son çare olarak görmesi basın özgürlüğü açısından hayati önem taşımaktadır” ifadeleri kullanılmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır Barosu: 342 dosyanın 270’inde yoksulluk nafaka miktarı 100-500 TL arasında

SONRAKİ HABER

İşçiyi sendikadan istifaya zorlayan amire hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...