04 Mart 2021 14:49

Halı saha işletmecileri isyanda: 500 bin kişi ekmeğe muhtaç

Halı Saha İşletmecileri ve Sportif Faaliyetler Federasyonu, halı sahaların kapanış saatinin 19.00'dan 21.00'e uzatılmasını talep ediyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Halı Saha İşletmecileri ve Sportif Faaliyetler Federasyonu (HİSFED), Kovid-19 tedbirleri kapsamında uygulanan kontrollü normalleşme sürecinde halı sahaların kapanış saatinin 19.00'dan 21.00'e uzatılmasını talep etti.

Fatih bulunan Zigana Spor Tesisleri'nde bir araya gelen işletmeciler, "Tüm sporlar serbest, halı sahalar kapalı", "Halı sahalarda gün sonu 19.00 değil 21.00 olmalı" yazılı pankartlar taşıdı.

Kitle adına açıklama yapan HİSFED Başkanı Mahmut Gözüaçık, halı saha işletmelerinin 1 yıl içerisinde sadece 45 gün açık kalabildiğini söyledi.

Kovid-19'dan en çok etkilenen sektörlerden birinin halı sahalar olduğuna dikkat çeken Gözüaçık, "Aylardır kan kusup kızılcık şerbeti içen halı saha işletmecileri 1 yıl içerisinde sadece 45 gün açık kalabildi" dedi.

Gözüaçık, Türkiye'de yaklaşık 14 bin halı saha bulunduğunu, ortaklarıyla 20 bin işletmeci ve 45 bin çalışanın, aileleriyle birlikte yaklaşık 500 bin kişinin açlıkla, hacizlerle karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

Gözüaçık, "Bu halı sahalarda amatör kulüplerin ve isim hakkı veren profesyonel kulüplerin, futbol okullarının yaklaşık sayısı 7 bin civarındadır. Basit bir hesapla ortalama 150 çocuğumuzun spor yaptığını düşündüğümüzde 1 milyon çocuk bir yıldır spor yapamamaktadır. Amatör kulüplerin, takımların, antrenörlerinin, sporcularının da durumu içler acısıdır" diye konuştu.

Halı sahaların yüksek maliyetlerle kurulan, yüksek kira bedelleri olan ve bakım masrafları da çok yüksek olan işletmeler olduğunu hatırlatan Gözüaçık, "Pandemi sürecinde fitness salonları, yüzme havuzları, spor salonları, basketbol, voleybol ve yakın dövüş sporları dahil bütün kapalı alanda yapılan sportif faaliyetler serbestken 1500 metrekare açık alanda 14 kişinin spor yapması yasaklanmıştır. 45 günlük açık oldukları dönemde HES kodu uygulamasını ilk uygulayan işletmeler halı sahalardır. En acı olanı da tek bir bulaş ve vaka tespit edilmeyen halı sahalar kasım ayındaki kısıtlamalarda ilk kapanan işletmeler olmuştur. Bu insanların senetleri, yüksek kiraları, elektrik borçları ödenememiş ve birçoğu icralık olmuştur. Sahalarındaki spotları ikinci elde satıp evlerine ekmek götürebilmek için çaresizliğin fotoğrafını çizdiler" dedi.

Gözüaçık, kapalı olduğu halde son 1 aya kadar halı sahalardan vergi istendiğini, bu işletmelerin batma noktasına geldiğini aktardı ve "Kapalı spor alanlarının açık olduğu yerde halı sahalarının kapalı olmasını bilimle izah edebilir misiniz" diye sordu.

Basit usul vergiye tabi olamayan halı saha işletmelerini teşviklerden yararlanamadığını ve hiçbir destek almadığını söyleyen Gözüaçık, "Banka kredileri ile ayakta kalmaya çalışan meslektaşlarımız kredilerini ödeyemedikleri için icralar ile karşı karşıyadır. Türkiye'de herkes halı sahaların 19.00-24.00 saatleri arası iş yapabildiğini bilir. Aylardır mağdur olan bu insanlara en azından kısıtlama saatine 21.00'a çıkarmalı, maçları oynatmalarına izin verilmelidir" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ferhat Tunç, Müzik Özgürlüğü Günü etkinliklerinde konser verecek

SONRAKİ HABER

HDK Emek Meclisi: Ücretsiz izin dayatmasına, Kod-29'a karşı mücadeleyi yükseltelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...