19 Şubat 2021 07:06

"Kanal İstanbul tarım, hayvancılık ve yaban hayatına büyük zarar verecek"

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Kanal İstanbul'un Arnavutköy'de hayvancılık ve tarımsal üretim faaliyetlerine büyük darbe vuracağını söyledi.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonunun basın açıklaması

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Paylaş

İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Kanal İstanbul güzergahındaki Arnavutköy ilçesinde yapılacak düzenlemelerin hayvancılık ve tarımsal üretim faaliyetlerine büyük darbe vuracağını söyledi.

Arnavutköy İlçe Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Ekim 2020’de aldığı kararla, bölgenin bazı mahallelerinde bulunan hayvan ahırlarının boşaltılması kararı almış ve tahliye için haziran ayına kadar süre vermişti. Arslan, yaptığı yazılı açıklamada “Kararla bölgede yaşayan ve başka bir geçim kaynağı bulunmayan üreticiler inşaat rantına feda edilmişlerdir” dedi.

Kararın bölgede çiftçilik ve hayvancılık yapan köylülerin haklarını çiğnediğini vurgulayan Arslan, bunun yanı sıra İstanbul’un hayvansal gıdaya erişiminin ve yaban hayatın da zarar göreceğini belirtti.

İl olarak 545 bin hektar alana sahip İstanbul’un yaklaşık yüzde 25’inin tarım alanlarından oluştuğunu, bunun yüzde 86’sının da Kanal İstanbul’un konumlandığı Avrupa yakasında yer aldığını hatırlatan Arslan, “Bölgede çok sayıda üretici tarım ve hayvancılıkla uğraşmakta, önemli miktarda bitkisel ve hayvansal üretim yapmaktadırlar. Bölgede bulunan bazı endemik bitki türleri uluslararası sözleşmelere göre koruma altında bulunmaktadır. Kararın uygulanacağı Arnavutköy ilçesinde TÜRKVET kayıtlarına göre 934 işletme, 16 bin 111 sığır, 3 bin 928 manda, 18 bin 915 koyun, 2 bin 574 keçi varlığı bulunmaktadır” dedi.

"ÜRETİCİLER İNŞAAT RANTINA FEDA EDİLDİ"

Arnavutköy’ü de içine alan bu bölgenin tam bir yaban hayatı cenneti hüviyeti taşıdığını ve kuşların göç yolları üzerinde bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Arslan, "Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları" arasında olan bölgede nesli tükenmekte olan ve çoğu koruma altında olan yaban türleri bulunduğuna dikkat çekti.

Kararın birçok soruna neden olacağını kaydeden Arslan, “Alınan kararla boşaltılan bölgelerde bulunan üreticiler ve besledikleri hayvanlar için herhangi bir önlem alınmamıştır. Kararla bölgede yaşayan ve başka bir geçim kaynağı bulunmayan üreticiler inşaat rantına feda edilmişlerdir. Son yıllarda doğaya, ekosisteme zarar veren ve üretimi de derinden etkileyen bu gibi kararlar, köyleri ve şehirleri kimliklerinden uzaklaştırmaya, yaşanmaz hale getirmeye başlamıştır. Yaban hayatı tahribatı nihayet milyonlarca insanı etkileyen pandemi sonucunu doğurmuştur” ifadelerini kullandı.

Arslan açıklamasını şöyle tamamladı:

“Öyle görünüyor ki, tüm itirazlara karşın doğayı tahrip etme, gelenekleri, üretim alışkanlığını, kendi kendine yeten yapının yok edilmesi girişimleri devam edecek. Yapılması gereken ise tüm otoritelerin önerdiği gibi, bilimin ortaya koyduğu verilerle, her alanda üretimi, üretici örgütlenmesini teşvik etmek, doğanın korunmasına katkıda bulunmaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eskrim Federasyonu İrem Karamete ve Martino Minuto'ya "bonus puan" kıyağı yaptı

SONRAKİ HABER

İlaca yüzde 20 oranında zam geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa