07 Şubat 2021 09:27
Son Güncellenme Tarihi: 07 Şubat 2021 22:40

Beyza Buldağ tutuklandı: Gerekçe "Anıl ve Şilan'a özgürlük" paylaşımları

Twitter'da @boundayanisma hesabını yönettiği iddiasıyla gözaltına alınan Beyza Buldağ, "halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik” ile “suç işlemeye tahrik” suçlamalarıyla tutuklandı.

Beyza Buldağ | Fotoğraf @sdgninsesi adlı Twitter hesabının gönderisinden alınmıştır.

Paylaş

Meltem AKYOL
İstanbul

Boğaziçi protestolarıyla ilgili gözaltına alınan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) öğrencisi Beyza Buldağ “halkı kin, nefret, düşmanlığa ve suç işlemeye tahrik” iddialarıyla tutuklandı.

Karar sonrası gazetemize konuşan Avukat Özgür Urfa, Twitter'da Boğaziçi Dayanışma (@boundayanisma) hesabını yönettiği iddia edilen Buldağ’ın tutuklanmasına gerekçe olan paylaşımların "Anıl ve Şilan'a özgürlük" tweetleri olduğunun altını çizdi.

Buldağ’ın Boğaziçi Dayanışma hesabını yönettiği iddiasına tek dayanağın telefonunun sonunun 12 ile bitmesi olduğunu söyleyen Urfa, “Türkiye’de sonu 12 ile biten 1 milyon 300 bin numara var. Ve bu numaralar arasında Beyza’nın nasıl tespit edildiğine air hiçbir evrak yok. Nasıl bulundu bilinmiyor” ifadelerini kullandı.

İZMİR’DE EVİ BASILDI

MSGSÜ öğrencisi Beyza Buldağ, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenlerinin "kayyum rektör" Melih Bulu'ya karşı yürüttüğü protestolarla ilgili İzmir Buca ilçesinde bulunan evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Beyza Buldağ’ın bilgisayarına ve telefonuna da el konuldu.

Daha önce Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olan ve Mimar Sinan Üniversitesine geçiş yapan Buldağ, Buca’da bulunan Şirinyer Karakolu'na götürüldü. Buldağ’ın durumuna ilişkin bilgi veren Avukat Özgür Urfa, gözaltı gerekçesine dair resmi bir bilgi edinemediklerini belirterek şunları söyledi:

“Ama Beyza gözaltına alınırken polisin söylediği şey, Boğaziçi protestoları ile ilgili WhatsApp grubu kurduğu gerekçesi ile alındığı. Telefonla bilgi verilmediği için ancak buraya, İstanbul’a getirildiğinde öğreneceğiz.”

ÇAĞLAYAN ADLİYESİ’DE ÇIKARILDI

Önce Vatan Caddesinde bulunan İstanbul emniyet Müdürlüğüne sevk edileceği belirtilen Beyza Buldağ, ifadesi alınmak üzere Çağlayan'daki İstanbul Adliyesine sevk edildi.

Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’nde savcılık sorgusuna alınan Beyza Buldağ’ın Boğaziçi Dayanışma (@boundayanisma) hesabını yönettiği iddia edildi.

Buldağ’a Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yazdığı “12. Cumhurbaşkanına açık mektup” sebebiyle “Cumhurbaşkanına hakaret”, hesaptan yapılan diğer paylaşımlar nedeniyle ise “halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamalarını yöneltildi.

Avukat Özgür Urfa suçlamalara dayanak olarak ise @boundayanisma hesabının kurtarma telefonu olarak verilen numaranın sonunun 12 ile bitmesi olduğunu söyledi.

Avukat Urfa sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hesabın kurtarma telefon numarasının son iki hanesi 12 ile bittiği gerekçe gösterilip Beyza'nın da telefon numarasının 12 ile bitiyor olması dışında dosyada hiçbir tespit bulunmuyor” diye yazdı.

SAVCILIK TUTUKLAMA TALEP ETTİ

Savcılık ifadesi tamamlanan Buldağ tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklama talebinin gerekçesi ise “halkı, kin, nefret ve düşmanlığa tahrik” ile “suç işlemeye tahrik” suçlamaları oldu.

‘#ANILVEŞİLANAÖZGÜRLÜK’ YAZMAK SUÇ SAYILDI

İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğinde sorgusu yapılan Beyza Buldağ, "halkı, kin, nefret ve düşmanlığa tahrik” ile “suç işlemeye tahrik” suçlamalarıyla tutuklandı.

Mahkemenin karar tutanağındaki tek gerekçe ise polis tutanağında yer alan "söz konusu hesabın şüpheliye ait olabileceği" iddiası.

Karar sonrası Evrensel'e konuşan Avukat Özgür Urfa, Beyza Buldağ’ın savcılık sorgusundaki ifadesine dair detayları paylaştı.  

Beyza Buldağ’ın geçen yıla kadar Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olduğunu hatırlatan Urfa, “Beyza savcılık ifadesinde bunu hatırlattı. Ve Boğaziçi’nde öğrenciyken bir ara bu hesabı kullandığını, ancak daha sonra okul değişikliği yaparak Mimar Sinan Üniversitesine geçtiğini söyledi. Ve son 6 aydır bu hesabı kullanmadığını, kimin kullandığını da bilmediğini söyledi” diye konuştu.

Savcılık sorgusunda Buldağ’a ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasının yöneltildiğini ancak bunun tutuklamaya gerekçe olmadığını hatırlatan Urfa, “Savcılığın tutuklamaya sevk gerekçesini oluşturan suçlamaların dayanağı ne biliyor musunuz, Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine destek veren ve tutuklanan '#AnılveŞilanaÖzgürlük' hastagında yapılan 4-5 tane paylaşım. Bunlar tutuklamaya sevk yazısında ‘Tutuklanan ve gözaltına alınan öğrencilerle ilgili suç işlemeye tahrik edici paylaşımlarda bulunmak’ şeklinde yer aldı” dedi.

"TÜRKİYE’DE SONU 12 İLE BİTEN 1 MİLYON 300 BİN NUMARA VAR"

Buldağ’ın Boğaziçi Dayanışması (@boundayanisma) hesabını yönettiği iddiasına tek dayanağın Buldağ’ın telefonunun 12 ile bitmesi olduğunu söyleyen Urfa, “Türkiye’de sonu 12 ile biten 1 milyon 300 bin numara var. Ve bu numaralar arasında Beyza’nın nasıl tespit edildiğine air hiçbir evrak yok. Nasıl bulundu bilinmiyor. ‘Anıl ve Şilan'a özgürlük’ twitleri suç sayılarak yapılan tutuklama kararı siyasi iradenin eseridir” ifadelerini kullandı.

BOĞAZİÇİ EYLEMLERİ NEDENİYLE TUTUKLANAN SAYISI 9 OLDU

Buldağ'ın da tutuklanmasının ardınDan Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katıldığı için tutuklananların sayısı 9'a yükseldi.

ÖNCEKİ HABER

Üretici satamadığı patatesi hayvan yemi olarak kullanmaya başladı

SONRAKİ HABER

Mamak Belediyesindeki taciz tartışılmak istendi, belediye başkanı salonu terk etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...