26 Ocak 2021 13:03

İşçiler MESS dayatmalarına karşı eylemde: MESS sabrımızı taşırma

MESS’in 3 yıllık ve düşük zam dayatmalarına karşı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler işyerlerinde eylem yaptı.

Fotoğraf: Birleşik Metal İş

Paylaş

MESS (daha önce EMİS) kapsamında olan Schneider Enerji, Grid Solutıons Enerji, Schneider Elektrik, ABB Power Grids ve Arıtaş Kriyojenik’te yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde MESS’in 3 yıllık ve düşük zam dayatmalarına karşı Birleşik Metal-İş üyesi işçiler işyerlerinde eylem yaptı.

Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikasının (EMİS) kendisini feshedip Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasına (MESS) katılmasının ardından 5 şirkette 1900’e yakın işçiyi kapsayan TİS görüşmeleri MESS’le yürütüldü. Görüşmelerde MESS ücret zammı olarak ilk 6 ay için yüzde 5.49, diğer 6’şar aylık dönemler için de enflasyon oranında zam teklif etti. Bu teklif, işyerlerine göre ikramiye dahil net 211 TL ila 282 TL arasında bir tutara denk geliyor.

MESS, Arıtaş’ta ise ücret zammında resmi yıllık enflasyon yüzde 11.39 oranında zam teklif etti. Sosyal haklarda da yine yıllık enflasyon oranında artış teklif edildi. Bu teklif ise ikramiyeler dahil net 390 TL’ye denk geliyor. MESS ayrıca “TİS süresinin 3 yıl olması, ikramiyelerin fiili çalışmaya bağlı ödenmesi, denkleştirme ve telafi çalışması yapılması, deneme süresinin 4 aya çıkarılması” dayatmalarında da bulundu.

Birleşik Metal-İş ile MESS arasında 15-17 Aralık 2020’de yapılan son toplantıda anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlık tutanağı tutuldu. MESS daha sonra teklifini yüzde 15’e çıkardı.

Metal işçileri işyerlerinde yaptıkları eylemlerle MESS’in dayatmalarını protesto etti. Eylemlerde sık sık “Zafer direnen emekçinin olacak”, “MESS şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları atıldı. Pandemi sürecinde canları pahasına çalıştıklarını belirten metal işçileri insanca yaşayacak bir ücret istediklerini ifade etti. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

DTK toplantılarına katıldığı için ceza verilen Aktar: İktidar bir dönemi yok sayıyor

SONRAKİ HABER

Tüm Köy Sen Malatya’da şube açtı: Tarımdaki sorunların çözümü için örgütlen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa