19 Ocak 2021 10:36
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ocak 2021 18:55

Ekmekçioğulları işçileri tüm engelleme çabalarına rağmen Çalışma Bakanlığıyla görüştü

Sendikalı oldukları için işten atılan Çorum Ekmekçioğulları işçileri, Çalışma Bakanlığında yapılacak görüşmeye katılmak üzere Ankara'ya yola çıktı fakat kent girişinde polis tarafından engellendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Çorum Ekmekçioğulları Metal fabrikasında çalışan ve sendikalaştıkları için işten atıldıktan sonra direnişe geçen işçiler, Çalışma Bakanlığında yapılacak görüşmeye katılmak üzere Ankara'ya yola çıktı. Ekmekçioğulları Ankara yolunda polis engeli ile karşılaştı. Kırıkkale'de durdurulan otobüsler, Ankara Elmadağ'da da durduruldu. Polis kimlikleri alırken işçiler yol kesti.

İşçiler, polisin tüm engellemeçabalarına rağmen, sendika yöneticilerinin de bulunduğu bir heyetle birlikte Çalışma Bakanlığıyla bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ayrıntılarına dair henüz bir açıklama yapılmadı.

İŞÇİLERİN KENTE GİRMESİ VE BAKANLIĞA GİTMESİ POLİS TARAFINDAN ENGELLENMEK İSTENDİ

Ankara'da Çalışma Bakanlığı önüne gelen çok sayıda DİSK üyesi ve gazeteci polis tarafından alandan uzaklaştırıldı. Gazetecilerin görüntü almasını engellemek için polisler kalkanları havaya kaldırdı. 

BİRLEŞİK METAL-İŞ: ANKARA'YA GİTMEK YASAK MI!

Birleşik Metal-İş sendikası, Twitter hesabından paylaşılan video ile polisin tutumuna tepki gösterdi, "90 işçiyi kış ortası Anayasal hakkını kullandıkları için işsizlikle terbiye etmek, sırf sendikaya üye olduğu için işten atmak serbest! Hakkını arayan Ekmekçioğulları işçilerinin yolu yine kesildi. Ankara'ya üstelik de Çalışma Bakanlığı'na gitmesi yasak mı?" dedi.

İŞÇİLER GÜN İÇİNDE FABRİKA ÖNÜNE YÜRÜDÜ 

Çorum’da Ekmekçioğulları metal fabrikasında çalışan ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için 90 işçi, 8 Aralık’ta işten çıkarıldı. Direnişlerinin 43’üncü gününde işçiler seslerini duyurabilmek amacıyla Çorum kent merkezinden Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikalarına kadar 20 kilometrelik yol boyunca sloganlar eşliğinde yürüdü.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da bulunduğu yürüyüşe Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, CHP İl Başkanı Mehmet Tahtasız, EMEP Merkez İlçe Başkanı Hıdır Aygün, Çorum Emek ve Demokrasi Platformu Sözcüsü ve Belediye Meclisi Üyesi Av. Ahmet Özdel, KESK Çorum Şubeler Platformu üyeleri de katıldı.

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Çorum Kadeş Barış Meydanı’nda yaptığı konuşmada işçilerin 43 gündür fabrika önünde direndiğini, işçilerin sendika üyesi olarak işyerlerine dönmelerini sağlamak için eylemlerini sürdüreceklerini dile getirdi. Daha sonra işçiler ve katılımcılar fabrikaya doğru yürüyüşe geçti.

Yaklaşık 3 saat süren yürüyüşün ardından fabrika önünde bir açıklama yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Sendikalı olmak biz işçilerin en temel yasal hakkıdır. Sendikalı olmak, patronun iki dudağı arasından çıkan sözün işyerinde kanun sayılmasına karşı kendi işimize, ekmeğimize, geleceğimize sahip çıkmak demektir. Sendikalı olmak, çocuklarımızın geleceğine, bu ülkenin geleceğine, memlekete sahip çıkmak demektir. Sendika hakkımıza, örgütlü çalışma hakkımıza sahip çıkacağız” dedi.

İŞÇİLER ANKARA YOLUNDA SIK SIK DURDURULDU

Ekmekçioğlu işçileri, daha sonra taleplerini dile getirmek amacıyla sendika yöneticileriyle birlikte saat 16.00’da Çalışma Bakanlığında yapılacak görüşmeye katılmak üzere Ankara’ya yola çıktı. Ancak işçiler yolda polisler tarafından sık sık durdurularak GBT kontrolüne maruz bırakıldı. (Çorum/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan'da kontrolden çıkan kamyon kaldırımda uyuyan işçileri ezdi, 15 işçi öldü

SONRAKİ HABER

Aile hekimleri bodrum katlarında, penceresiz odalarda çalışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa