15 Ocak 2021 23:10

MMK işçileri: Prim ödemelerinde ayrımcılık yapılıyor

MMK Metalürji işçileri beyaz yakalılara prim verilip kendilerine verilmemesine tepki gösteriyor.

Fotoğraf: MMK Metalürji Basın Bülteni

Paylaş

Halil İMREK

Hatay’daki MMK Metalürji’de beyaz yakalılara ücretlerinin yarısı kadar prim verilip kendilerine verilmediğini belirten işçiler duruma tepki gösterdi. Yapılanın ayrımcılık olduğunu ifade eden işçiler sendikaları Özçelik-İş’in bu duruma neden sessiz kaldığını soruyor.

Dünyanın en büyük çelik üreticileri arasında yer alan Rusyalı MMK grubunun 2007 yılı Türkiye yatırımı olan MMK Metalürji, yıllık 3 milyon ton yassı üretim kapasitesiyle en büyük metal şirketleri arasında yer alıyor. Hatay’ın Dörtyol ilçesi ve Kocaeli Dilovası’da fabrika tesisleri bulunan MMK Metalürji 2018 yılında ilk 500 firma arasında 55. sırada 2019 yılında ise 62. sırada yer aldı. MMK metalürji, Hatay’da faaliyet yürüten metal şirketleri arasında ise ilk üçte yer alıyor.

"ÜRETİMDE DİREKT BİZ VARIZ"

Koronavirüs sürecinde üretime devam eden MMK Metalürji işçileri, fabrikanın kâr payından beyaz yakalılara prim verilip kendilerine verilmemesine tepki gösterdi. Fabrika yönetiminin beyaz yakalılara ücretlerinin yarısı kadar prim verdiğini anlatan işçiler, direkt üretimi gerçekleştiren, mavi yaka olan kendilerine ise herhangi bir prim verilmediğini söyledi.

Evrensel’e konuşan bir işçi beyaz yakalıların prim almalarına karşı olmadıklarını ama kendilerinin de prim almaları gerektiğini anlatarak şöyle dedi: “Beyaz yakalılar daha çok masa başında çalışıyorlar. Yani idari kadroda, araştırma geliştirme işleri yapıyorlar. Onlar da hizmet üretiyor ama daha çok bilgisayar başında oldukları için pandemide ağırlıklı olarak evde çalıştılar. Ama biz mavi yakalılar daha beden gücümüzle çalışıyoruz ve sürekli sahadayız. Direkt mal üretimini biz yapıyoruz. Pandemi döneminde sürekli üretimde bulunduk. Müdürler, idari kadrodaki birçok beyaz yakalı evden çalıştı. Sahada ise sadece biz işçiler vardık. Salgın döneminde fabrikada doğru dürüst müdür, genel müdür göremedik. İş sahasında sadece biz işçiler varken neden bize prim verilmiyor, neden ayrımcılık yapılıyor?​”

KÂRDAN İŞÇİYE DÜŞEN İKİ DİLİM BAKLAVA

Başka bir işçi de Özçelik-İş Sendikasında örgütlü olduklarını, sendikanın da bu duruma müdahale etmediğini, bir girişimde bulunmadığını söyledi. İşçilerin kaygılı bir şekilde pandemide üretimi sürdürdüğünü belirten işçi, “Üç vardiya olarak üretime devam ettik. Madem bir prim veriliyor bütün çalışanlara verilsin. Neden sadece beyaz yakalılara veriliyor? Üretimi biz gerçekleştiriyoruz. MMK’de üretim rekorları kırıldığında, bizim payımıza bir şey düşmüyor. 2017 yılında MMK cirosunu yüzde 60 artırarak, 2.5 milyar TL’ye çıkarmıştı. İhracat rakamlarını yüzde 250 artırarak 151 milyon dolara çıkarmıştı. O yıl ve arkasından gelen yıllarda da üretim arttığında işçilerin payına düşen ikişer dilim baklava oldu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hollanda'da hükümet istifa etti

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri atanmış rektöre karşı nöbet eylemini sürdürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...