12 Ocak 2021 11:38

Haberde Fahrettin Altun'un adı geçti, BİK Evrensel'e 3 gün ilan kesme cezası verdi

Cumhuriyet gazetesinde çalışan gazetecilerin Fahrettin Altun'un şikayeti sonrası ifade vermesinin aktarıldığı haberimiz, yine Altun'un şikayeti üzerine ceza gerekçesi yapıldı.

Fahrettin Altun fotoğrafı: AA

Paylaş

Basın İlan Kurumu, gazetemiz Evrensel’e bu kez de Cumhuriyet gazetesinde çalışan gazetecilerin ifadeye gitmesini haberleştirdiğimiz için 3 günlük ilan kesme cezası verdi. Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, ceza gerekçesine tepki göstererek "Evrensel, halkın haber alma hakkından asla taviz vermez" dedi.

Evrensel'de 1 Mayıs 2020’de "Cumhuriyet kaçak villa haberi nedeniyle ifadeye çağrıldı" başlığıyla yayımlanan haber, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Avukatı Sezgin Tunç’un şikayeti üzerine 3 günlük ilan kesme cezasına gerekçe yapıldı.

Zaten ilan ve reklam durdurma cezası olan Evrensel'in verilen cezalarla beraber toplamda 68 günlük ilan ve reklam kesme cezası oldu.

FAHRETTİN ALTUN’UN ARAZİSİ YİNE CEZA SEBEBİ OLDU

Haberimizde sadece İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Fahrettin Altun’un kiraladığı arazide yaptırdığı yerleri yıkması ve haberi yapan Cumhuriyet gazetesinde çalışan gazetecilerin bu haber nedeniyle ifadeye çağırılması yer alıyor. Haberde doğruluğu kanıtlanmamış hiçbir bilgi yer almazken, Altun'un şikayet dilekçesinde “Haberde kaçak vurgusu yapılarak saptırılmış, çarpıtılmış, hukuka uygun gerçeklerden ihale süreci dikkate alınmamış, hakikati öğrenmek amacıyla herhangi bir araştırma yapılmamıştır” denildi.

Şikayette ayrıca Boğaz’daki villanın ihale süreçleri ve yapımı anlatılırken hukuka aykırı bir işlem olmadığı iddia edildi ve gazetemizin “Kaçak inşaat yaptığı algısı yaratmaya çalışılarak iftirada ve haksız isnatta bulunduğu” savunuldu. Ayrıca haberde Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının verdiği ifadelere hiçbir şekilde değinilmezken haberimizin “gerçek dışı” olduğu iddia edildi.

"HAKARET İÇEREN HİÇBİR İFADE YOK"

Evrensel'in BİK'e verdiği savunmada, haberin hukuka uygunluk ve basın ahlak ve esaslarına uygunluk sınırları içerisinde olduğu belirtilerek “Haber son derece kısadır. Bir savcılık soruşturmasına ifade verilmesi ile ilgilidir” denildi.

Savunmada ayrıca “Haberde hakaret içeren ifadeler yoktur. Kaldı ki, şikayet eden siyasal bir kişidir. Cumhurbaşkanı İletişim Daire Başkanıdır. Siyasal niteliği taşıyan kişilerin ve kurumların, devlet kurumlarının eleştirilerinin daha sert, daha keskin ölçülerde dile getirilmesi imkanı, öğretide ve uygulamada kabul edilmiştir. Siyasal eleştiri ile ilgili yazıların, haberlerin, eleştirilerin hoşgörü ile karşılanması zorunluluğu, demokratik sistemin gereğidir" denildi.

Ayrıca savunmada, Fahrettin Altun'un İletişim Başkanı olduğu, Basın İlan Kurumunun da İletişim Başkanlığına bağlı olduğu, kurumun başında olan şikayetçinin, kendisinden bağımsız olmayan bir kuruma şikayetçi olarak başvurmasının adil bir yargılamaya da engel olabileceği belirtildi.

BİK: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRLARINI AŞTI

Basın İlan Kurumu ise tüm bu savunma ve şikayetlerin ardından Fahrettin Altun’un villasıyla ilgili bütün detayları verdikten sonra gazetemizin haberi araştırmadan yaptığını iddia etti. BİK ayrıca Evrensel'in "haber verme ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığını" savundu.

EVRENSEL GYY FATİH POLAT: HALKIN HABER ALMA HAKKINDAN TAVİZ VERMEYİZ!

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, BİK'in daha önce de “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlıklı ve CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel'in Fahrettin Altun’a gösterdiği tepkiye dair olan haber nedeniyle kendilerine 5 günlük ilan kesme cezası verdiğini hatırlattı.

Polat, Basın İlan Kurumunun Basın Ahlak Esasları ile gazeteciliğin evrensel ilkeleri arasında açık ara bir fark olduğunun son ceza kararıyla açık şekilde görüldüğünü vurguladı.

Fatih Polat şu ifadeleri kullandı:

"Soralım: Gazeteciler, Fahrettin Altun ile ilgili haber nedeniyle ifadeye çağrılmamış mıdır? Çağrılmıştır.

Peki, bu bir haber değil midir? Öyledir.

Ve gazeteciliğin ahlaki gerekleri, basın meslek ilkeleri bu haberin yayımlanmasını gerektirir. Asıl, Fahrettin Altun kızacak ve BİK de size ceza verecek diye haberi halının altına süpürürseniz halkın haber alma hakkına ihanet etmiş olursunuz.

Evrensel bunu yapmaz, yapamaz. Bu, Evrensel’in varlık koşullarına aykırıdır. ‘Yuh artık!’ dedirten bu ceza karşısında gerekli dava süreçlerini işleteceğimizi belirtirken, Evrensel’in halkın haber alma hakkından asla taviz vermeyeceğini bir kez daha belirtiyoruz."

AV. DEVRİM AVCI: SADECE ÖVÜLEN HABERLER İSTİYORLAR

Evrensel'in Avukatı Devrim Avcı, sadece kendisinin övülen haberlerinin yayımlanmasını isteyen bir siyasi iktidarla karşı karşıya olunduğunu belirterek şunları söyledi: “Herhangi bir eleştiri ya da muhalif olan bir tutuma, habere, makaleye de hemen yargı sopası ya da idari kurumlar vasıtasıyla ceza veriyorlar. Tüm cezalara itiraz ediyoruz ancak hepsine ret kararı verildi ve hepsi Anayasa Mahkemesine taşındı. Gerekli yerlere tüm itirazlar yapılacak ama adil yargılanma ya da haber verme hakkı kapsamında olacağına dair bir inancım da yok.”

Avcı, “Altun, kendi bulunduğu kurumları, kendisini eleştiren haberlere dair kullanmakta bir sorun görmüyor” dedi.

EROL ÖNDEROĞLU: BİK'İ BU YAKLAŞIMA SON VERMEYE ÇAĞIRIYORUZ

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da sosyal medyada bir açıklama yayımlayarak BİK'in kararına tepki gösterdi. Önderoğlu, "Cumhurbaşkanlık İletişim Başkanı Fahrettin Altun “yıkılan kaçak yapı” haberi için hem Cumhuriyet Gazetesine açıklama yapmayıp yargılatıyor, hem de suçlayıcı ifade içermeyen haber için Evrensel Gazetesine 3 gün ilan kesme cezası verdiriyor. Basın İlan Kurumu, Eylül 2019’dan beri ilan hakkı durdurulan Evrensel’i 68 gün daha ilandan ederek ekonomik belirsizliğine hizmet ediyor. BİK’i, eleştirel gazetelere karşı, #basınözgürlüğü ve siyasi hoşgörü standartlarıyla bağdaşmayan bu yaklaşımına son vermeye çağırıyoruz."

İLAN DURDURMA’NIN ÜZERİNE 93 GÜN İLAN KESME

Evrensel zaten Eylül 2019’dan beri Basın İlan Kurumundan ilan alamıyor. Zira BİK Evrensel’e “İlan durdurma cezası” verdi. Sebebi ise okur dayanışması. BİK, bir kişinin iki gazete almasını suç saydı ve ceza kesti. Yani komşunuza, arkadaşınıza, eşinize, dostunuza aldığınız gazete BİK tarafından “suç” unsuru olarak görüldü. Yapılan başvurular da BİK tarafından ya yanıtsız ya da olumsuz cevaplandı. Evrensel’in ilan durdurma cezası hâlâ devam ediyor.

Bunun üzerine bir de bu 3 günlük cezayla beraber toplamda 93 günlük verilen ilan kesme cezası var. Bu cezalar ise şöyle:

* 27 Ağustos 2019’da gazetemizde yayınlanan “JES direnişine jandarma saldırısı: Bir sürü video çekti, kıralım telefonu” başlıklı haber nedeniyle 8 Ekim 2019’da 10 günlük ilan kesme cezası verildi.

* 17 Eylül 2019’da ise Kocaeli Derince’de pazar esnafı alanlarının yetersiz olduğu için tepki göstermesi üzerine yapılan polis saldırısını haberleştirildiği için 12 Kasım 2019’da 15 gün ilan durdurma cezası verildi.

• Basın İlan Kurumu (BİK) 24 Şubat 2020’de hem Evrensel’de hem de evrensel.net internet sitesinde yayımlanan Yazarımız İhsan Çaralan’a ait “Hükümet vatandaşına şehit olmayı vadeder mi?​” başlıklı yazısı nedeniyle 5 günlük ilan kesti.

• Basın İlan Kurumu Evrensel gazetesine 16 Nisan’da “CHP’li Özel’den Altun’a izinsiz inşaat tepkisi” başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle 5 günlük ilan kesme cezası verdi.

• Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel’de Ragıp Zarakolu’nun “Makus Kaderden Kaçış Yok” başlığıyla yayımlanan yazısına 45 gün süreyle resmi ilan ve reklamların kesilmesi cezası verdi.

• BİK, Mezopotamya Haber Ajansı (MA) imzası taşıyan “Basın İlan Kurumu Kürtçe yayımcılığı bitirdi” başlığıyla Gaziantep Üniversitesinin hazırladığı ve bölgede çalışan gazetecilerle görüşülerek hazırlanan ‘Eylem Planı’ raporuna 13 Kasım 2019’daki sayfalarımızda yer verdiğimiz için 10 günlük ilan kesme cezası verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AVM işçisi: Bizi belirsizliğe iten hastalık değil, 2020 değil, iktidarın tercihleri

SONRAKİ HABER

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki Belde AŞ işçileri "greve evet" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...