Tekstil işçileri: Asgari ücretle ev geçindiremiyoruz

Tekstil atölyesinde çalışan işçiler, iğneden ipliğe her şeye zam geldiğini, ücretlerinin eridiği belirtti. İşçiler, "Asgari ücretle ev geçindiremiyoruz" diyor.

27 Aralık 2020 23:34
Paylaş

Manolya GEZGİN
İstanbul

İstanbul’un Bahçelievler ilçesinde bulunan Zafer Mahallesi’ndeki tekstil atölyelerinde çalışan işçiler geçim sıkıntısı yaşadıklarını belirterek asgari ücretin geçinebilecek bir düzeye çıkarılmasını istiyor.

Leyla parça başı iş yapan bir atölyede çalışıyor. “Ekonomi diye bir şey kalmadı herkes perişan. Örneğin ben iki gündür uykusuz bir şekilde burada çalışmaya devam ediyorum” diyor. Asgari ücrete ilişkin ise şunları söylüyor: “Asgari ücrete yapılacak olan zammın yeterli olacağını düşünmüyorum. Yapılan tüm zamlar ile asgari ücrete yapılan zam arasındaki farka bakın. Artık eti, balığı alamıyoruz.”

Aynı atölyede çalışan Muzaffer ise “Şu şartlarda geçinmek çok zor. Bugün pazardan gelirken göz ucuyla baktım bir çupra 40 lira. Zaten 8-10 aydır çalışamıyoruz. Yok pandemi yok kısa dönem yok işsizlik, yani geçinmek gerçekten zor” diyor.

İNSANLAR YURT DIŞINA ÇIKMA PEŞİNDE

Ülke ekonomisinin batmış olduğunu söyleyen Muzaffer şöyle devam ediyor: “Hükümet de kendi hatasını başkasının hatası gibi gösteriyor. Ama hayır bu senin hatan. Asgari ücrette de iktidar ne derse o. Halka yine açlık, yine sefalet. Yine mutsuz, aç insanlar. Hepimiz berbat durumdayız. Mesela öğrenciler kaç kere tiyatroya gidebiliyor? Ben kaç senedir gidemedim. Ecevit zamanında yazar kasa fırlatıyorlardı o dönem bile elimi cebime attığımda para çıkıyordu. Ama şimdi para yok. En kötü zamanlarımda bile bir sefer tiyatroya bir sefer sinemaya gidiyordum. Şimdi öyle bir şey yok maalesef. Ben 45 yaşına geldim. Bu zamana kadar karşılaştığım en berbat yönetim. Yani düşünebiliyor musun 4 yıl üniversite okumuş adamlar bile işsiz. İki üniversite bitirenler ise yurt dışına çıkma peşinde.”

VERGİLERLE GERİ ALACAKLAR

Başka bir atölyede çalışan Tuncer de “Ne evimizi geçindirebiliyoruz ne bir şey alabiliyoruz. Hükümet milletle dalga geçiyor. Asgari ücrete 200-300 lira zam yaparlar, sonra vergilerle onları bizden geri alırlar” diyor.

24 yaşındaki Bünyamin şunları söylüyor: “İnsanların artık geleceğe dair herhangi bir umut beslediğini düşünmüyorum. Asgari ücrette de patronların ve hükümetin dediği oluyor. O yüzden asgari ücrete dair herhangi bir beklentim yok. Asgari ücret ne kadar artarsa temel ihtiyaçlara o kadar zam yapılıyor. Bekar birinin geçinebilmesi için asgari ücretin en az 5 bin lira olması gerektiğini düşünüyorum. Ama bu da bu ülkenin durumuna göre hayal kalıyor biraz.”

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Belediye işçileri: Asgari ücreti kira ödeyen, çocuk okutan işçiler belirlesin

SONRAKİ HABER

Gençlerin yeni yıl beklentisi ‘hayatta kalmak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...