Kocaelili işçiler: Bizim ekmeğimiz onların umurunda değil

Kocaeli'nin Derince ilçesinde görüştüğümüz işçiler gün geçtikçe yaşam koşullarının daha da zorlaştığını anlattı.

27 Aralık 2020 23:26
Paylaş

Mert SAMYELİ
Cemre KAVALA
Kocaeli

Arif 10 sene önce emekli olmuş. Yaşam koşullarını “Sefalet içindeyiz” diyerek tanımlıyor. “Vatandaş kuru ekmek yiyorsa aç değildir” diyen AKP’li vekile tepki gösteriyor: “O milletvekilinin durumu çok iyi sanırım. Açlık nedir, fakirlik nedir bilmiyor. Onların ekmekle derdi yok. Arkalarında kimler nasıl yaşıyor diye bir dertleri yok. Tek dertleri alacakları ihaleler.”

Ömer herkesin yaşam kalitesinin düştüğünü söylüyor. Bu koşullarda asgari ücretin en az 3 bin TL olmasını gerektiğini söyleyerek, “Asgari ücret işçi ve işveren arasındaki ortalama durum olmalı. 3 bin olursa her iki tarafı da kurtarır” diyor.

Asgari ücretle çalışan Murat ise “Şu an insanca yaşamıyoruz. Açlık sınırının altında bir ücretle çalışıyoruz” diyor. Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un “Yoksulluk Türkiye’de bir sorun olmaktan çıktı” sözlerine tepki gösteriyor: “Bakan başka bir ülkede yaşıyor galiba, kendi adına söylüyor bunu. O bakanı da halk seçmedi zaten başkan seçti.” Asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olması gerektiğini ama bu kadar zam yapılmayacağını düşündüğünü söylüyor.

DEVLET BİLİYOR DA DİYANETE GÜVENMİYOR MU?

Asgari ücretin bugünkü şartlarda yeterli olmadığını ve insanların aç kaldığını ifade eden Necip ise şöyle devam ediyor: “Asgari ücretin en az 3 bin 100 lira olması gerekir. Diyanet günlük fitreyi 27 lira olarak açıkladı. Bunu 4’le çarpıp 1 aydan hesaplayınca 3 bin 200 liraya tekabül ediyor. Devlet bunu biliyor da Diyanete güvenmiyor mu?”

Anıl da yaşam koşullarının çok zor olduğunu belirterek. “Asgari ücretin en az 3 bin 500 lira olması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız isterse asgari ücreti yükseltir” diyor.

HİÇBİR ŞEYE YETMİYOR

Selçuk ise “Asgari ücretle çalışıyorum. Bir bebeğim var. Onun masrafları, o bu derken hiçbir şeyi karşılayamıyorum” diyor. Marketten sadece peynir, çay, şeker almanın bile 150 liradan aşağı olmadığını belirterek “Kira 700, doğal gaz 320, elektrik 130 suyu artık söylemiyorum. Halka sorsunlar, fabrikaya gitsinler bu insanlar nasıl geçiniyor diye. Ücretsiz izin dediler 1168 lira verdiler insanlara. Yoksulluk yok diyen bakan çıkardı bunu. Bu yoksulluk değil midir? Asgari ücret 4 bin lira olsa bile insanca yaşayacak ücret için az. Kimse fazlasını istemiyor, herkes emeğinin karşılığını almak istiyor. Her ay o vergiyi kesmeseler insanlar rahatlıkla yasayacak” diyor.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Üç konfederasyona çağrı yapan işçiler: Grevse greve çıkalım

SONRAKİ HABER

Belediye işçileri: Asgari ücreti kira ödeyen, çocuk okutan işçiler belirlesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa