13 Aralık 2020 12:06

Fransa’da eylemler: Yasaları çekin, halkı koruyun

Fransa’da polis şiddetini teşhir edenlere ceza öngören güvenlik yasa tasarısına karşı eylemlerde 142 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: Julien Mattia/AA

Paylaş

Fransa’da polis şiddetini teşhir edenlere ceza öngören güvenlik yasa tasarısına karşı eylemler devam ediyor. Yine cumartesi günü başta başkent Paris olmak üzere ülke çapında çeşitli yürüyüşler gerçekleştirildi. Yürüyüş bu kez “Cumhuriyetin ilkelerini pekiştirme” gerekçesiyle yapılan ve “ayrılıkçılığa karşı yasa” olarak adlandırılan yasal düzenleme hazırlığı da protesto edildi. Bu düzenleme, Radikal İslam’la mücadele adı altında Fransa’daki Müslüman kökenlilere ayrımcılıkla eleştiriliyor. 

Cumartesi günü Paris’teki Chatelet Meydanı’nda toplanan kitle, yasa tasarılarının geri çekilmesini istedi. Humanite gazetesi yürüyüşte hükümete “Özgürlük öldürücü yasalarınızı çekin, halkı koruyun” mesajı verildiğini yazdı.

142 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Republique (Cumhuriyet) Meydanı’na kadar yürüyen eylemcilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Polis, meydanda göstericilere tazyikli su sıktı. Eylemde polis bir kişiyi de yüzünden yaraladı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından, 142 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Fransa genelinde ise 85 eylem düzenlendi. 

Ulusal Mecliste kabul edilen ve Senatoya sunulan Güvenlik Yasası Tasarısı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayımlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörüyor. Gösterilerde “drone” kameralarının yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kameralarının insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Emmanuel Macron hükümeti yasanın polis görüntülerine ceza getiren 24. maddesini yeniden yazılacağını açıklamış ancak bu karar basın örgütleri, sol siyasi partiler ve birçok kesim tarafından yeterli bulunmamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ekmekçioğluları Metal işçileri: Bu yoldan da dönmeyeceğiz

SONRAKİ HABER

Stuttgart’ta kısa çalışma ödeneğiyle geçinemeyen emekçiler eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...