30 Kasım 2020 22:17

Tokat ve Amasyalılar altın madenciliğine karşı ortak mücadele veriyor

Tokat ve Amasya’da yaşam alanlarını tahrip edecek altın madeni arama çalışmalarına karşı bölge halkı, köy muhtarları, siyasi partiler, milletvekilleri ve sendikalar ortak mücadele sürdürüyor.

Fotoğraf: Süheyla Doğan

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Tokat Erbaa ile Amasya’nın bazı köylerini etkileyecek olan altın madenciliğine karşı Tokat ve Amasyalılar örgütleniyorlar.

Erbaalılar yaylalarında altın madeni aranacağını Verusa Holdingin altın madeni rezervi hakkında KAP’a yaptığı açıklamanın haber olmasının ardından öğrendi. Haberlerin ardından Erbaa’daki tüm meslek odaları, AKP dahil tüm siyasi partiler, köy muhtarları, dernekler, sendikalar bir araya geldi. Yeşil Erbaa Çevre Platformu bu toplantıdan sonra kurulurken ilçenin MHP’li Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl de platform ile ortak hareket edeceğini açıkladı. Tokat’ın CHP ve MHP’li vekilleri de soru önergeleri ve basın açıklamaları ile platforma destek verdi.

Platform bünyesinde oluşturulan kurul, bir yandan köylerde toplantılar, öte yandan sosyal medya hesaplarından kampanyalar düzenliyor. İlçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanı’nda altın madenciliğine karşı kurulan imza standı ise iki gün sonra polis müdahalesi ile kaldırıldı.

MÜCADALENİN BİR AYAĞI DA İSTANBUL’DA

İstanbul’da bir araya gelen Erbaalı, Tokatlı dernekler ve federasyonlar da Doğama Dokunma Platformunu oluşturdu. Platformun Verusa Holding önünde yaptığı basın açıklamasına CHP ve HDP’li vekiller destek verdi. İstanbul’da açıklamasının yapıldığı gün, eş zamanlı olarak Erbaa’da gerçekleştirilmek istenen toplu kitap okuma eylemi ise polis tarafından ‘yasak’ gerekçe gösterilerek engellendi, eylem bir gün sonraya ertelendi. Ertesi gün de polis, kitap okumak isteyen yurttaşların ayakta durmalarına da müdahale etti, oturarak kitap okumalarına izin verdi.

AMASYA’DAKİ DERNEKLERDEN ORTAK TAVIR

Ortak açıklama yapan Amasya dernekleri de altın madenciliğine karşı tek vücut mücadele edeceklerini dile getirdi. Dokuz kurumun imzasıyla yapılan ortak açıklamada, Ardıçönü ile Kumluca köyleri arasındaki Buladan Çayı civarındaki arazide altın arama izni verildiği aktarıldı. Açıklamada, “Köylülerin haberi dahi olmadan kamuoyuna yansıyan bu durumda, ilimizde ve Taşova ilçemizde, altın madeninden olumsuz etkilenmesi beklenen yaşam alanlarında, gerek doğa, gerek insan hayatı, gerekse de her türlü canlımız tehdit altında kalacaktır. Köylerimizin ve mezralarımızın can damarında siyanürle ya da sülfürik asit nedeni ile bölgede çevresel bir felaketin yaşanılmasının kaçınılmaz hale geleceği konusunda ciddi endişelerimiz bulunmaktadır” denildi.

MEMLEKETİMİZDEN ELİNİZİ ÇEKİN’

287 köy, kasaba ve ilçe derneklerinden oluşan Tokat Konfederasyonu (Tokkon) Genel Sekreterliğinin açıklamasında da bölgedeki altın arama çalışmalarına tepki gösterilerek “Yemyeşil yaylaları, tertemiz akarsuları, ırmakları, dereleri, binlerce çeşit ekolojik dengeyi içinde barındıran cıvıl cıvıl kuşları canlıları olan bu güzel memleketimizden ellerinizi çekiniz ve derhal gidiniz. Sizlerin yapmak istediği sadece Tokat’a değil tüm ülkemize dış güçler tarafından ülkemizin kuraklaştırmak ve çölleştirmek adına yürüttüğü sinsi bir plan ve oyundur” ifadelerine yer verildi.

EKOLOJİ BİRLİĞİ EŞ SÖZCÜSÜ SÜHEYLA DOĞAN KOVİD OLDU!

Erbaa’da bulunan Ekoloji Birliği Eş Dönem Sözcüsü Süheyla Doğan da maden karşıtı bu çalışmalara aktif olarak katıldı. Yaşamını sürdürdüğü Kaz Dağı’ndaki altın madeni karşıtı mücadelenin de deneyimiyle Doğan, Tokat, Amasya, Erbaa’nın köyleri ve Fatsa’da altın madenciliği ile ilgili birçok yerde sunumlar yaptı. Bu toplantılar sürecinde kovid-19 testi pozitif çıkan Doğan’ın seksen yaşlarının üzerinde olan anne-babası da hastalığa yakalandı. Doğan, kamuoyuna yazdığı açık mektupla hastalığa yakalanmalarından bölgede çalışmalar yürüten altın madencilerini sorumlu tuttu.

HASTA YATAĞINDAN SORULARIMIZI YANITLADI

Tedavi gördükleri Samsun Devlet Hastanesinde o bölgedeki altın madenciliği ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Doğan, mücadeleden oldukça umutlu olduğunu söyledi. Özellikle gençlerin ve kadınların mücadeleye ilgi gösterdiklerini, sürekli öğrenmek istediklerini belirten Doğan şunları söyledi:

“Boğalı ve Sakarat’a üç tane çadır kuruldu, nöbetleşe kalıyorlar. Şirketin her hareketini gözlüyorlar. Bu arada şirket jeofizik araştırmayı tamamladı. Sondaja hazırlanıyor. Verusa iki üst düzey yöneticisini hemen Erbaa’ya gönderdi. Odalardan randevu istedi ama kimse randevu vermedi. ‘Platform başkanı ile görüşün’ denildi. Platform başkanı da herkese açık toplantı koşuluyla kabul etti. Şirket buna yanaşmadı.”

ÖNCEKİ HABER

Saros için dava dilekçesi: Yok edilmesini durdurun

SONRAKİ HABER

Denizli’de 20 gün önce döşenen su boruları otoyol projesi ile çakışınca söküldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...