27 Kasım 2020 23:52

Hastane önlerinde bitmeyen test kuyrukları uzuyor: Sıraya sağlam giren kovid çıkar

Artan koronavirüs vakaları hastane önlerinde uzayan test kuyruklarında da kendini gösteriyor. Test kuyruğunda saatlerce bekleyenler “Bu sıraya sağlam giren kovid çıkar” diyor.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Türkiye’de koronavirüs tablosu ağırlaşırken her geçen gün vaka ve ölüm sayılarında rekor kırılıyor. Salgının boyutu hastane önlerindeki sonu gelmeyen koronavirüs test kuyruklarında da görülüyor.  Koronavirüs şüphesi olan insanlar soğuk havada saatlerce hastane önlerinde test için sıra bekliyor bekliyor. İstanbul’un çeşitli hastanelerinde kovid-19 polikliniklerini ve test kuyruklarını dolaştık. Uzayan kuyruklarda saatlerce bekleyenler “Bu sıraya sağlam giren kovid çıkar” diyor.

EN AZ İKİ SAAT BEKLİYORLAR

İlk durağımız İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde bulunan kovid-19 polikliniği. Hastane sabah saatlerinde oldukça yoğun. Kovid-19 için sırada bekleyen insanlarda bir endişe ve panik havası var. Sürekli eller dezenfekte ediliyor. Üst üste üç maske takanlar da var. ‘Nefes alabiliyor musunuz böyle?​’ sorumuza ise “Korkuyoruz, nefessiz kalmak koronadan iyidir” diye cevap veriyorlar.

Test kuyruklarında zaman zaman fiziki mesafe nedeniyle de tartışmalar da yaşanıyor. “Bu sıraya sağlam giren korona çıkar” diyor bu tartışma esnasında bir vatandaş. Burada bekleyen hastaların test yaptırıp çıkmaları, en az iki saati buluyor. Hafta sonları ise bu sıranın daha da uzadığı söyleniyor.

"PATRON ‘İŞE GEL’ DİYOR"

Polikliniğe girişte bir yazı dikkatimizi çekiyor, ‘Temaslıysanız evde kalın, evden çıkmanın cezası 3 bin 150 TL’dir. Test gerekliyse eve gelen ekipler alacaktır.’ Hastanede konuştuğumuz birçok hasta ise temaslı olduklarını dile getiriyorlar. İlçe sağlık müdürlüğünü defalarca aradığını söyleyen bir hasta, daha önce kovide yakalandığı için şimdi temaslı sayılmadığının kendine aktarıldığını söyleyerek, “Artık çok kötü oldum, patronu da idare edemedim. Patron ‘gel’ diyor. Ama belirtiler kovid. Mecburen test yaptırmaya geldim. Toplu taşıma ile buraya geldim. Benim testim pozitifse birçok insana belki bulaştırdım” diyor.

“2 SAATTİR BEKLİYORUM, NEFES ALAMIYORUM”

Başka bir hasta ise şunları söylüyor: “Kovid önlemi yok, herkes dip dibe sırada. İçeride dünyanın sırası var. Sonra da ‘Virüs yayıldı’ diyorlar. Tabii yayılır. Çoğu insan dışarıda soğukta bekliyor.  2 saattir dışarıda bekliyorum, nefes alamıyorum.”

HERKES DİP DİBE!

Bir sonraki durağımız Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Buraya gittiğimizde test yapılmadığını öğreniyoruz. Nereye gidebileceğimizi sorduğumuz ise elimize Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi yazan bir kağıt tutuşturuluyor.  Hastanenin durumu ise çok fena, herkes dip dibe oturuyor. Fiziki mesafe kuralları hiçe sayılmış durumda. Tedavi için gelen hastaların kovide yakalanmadan hastaneden çıkmaları ise imkansız gibi gözüküyor.

"ŞANS ESERİ YAŞIYORUZ"

Son olarak Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesine gidiyoruz. Yaklaşık iki saattir bekleyen bir hasta ile konuşuyoruz. “Korona olmayan insan bile bu sırada pozitif hastalarla bekleyerek kovid olur” diyor ve ekliyor: “Test sonuçlarını beklemeye gerek yok bu ortamda herkes pozitiftir zaten. İlk geldiğimde ‘Hastanede test bitmiş’ dediler. O şekilde eve gittim. Bugün geldim bakalım test yapabilecek miyim? Şans eseri yaşıyoruz.”

Avcılar Murat Kölük Devlet Hastanesi önünde beklerken bir ambulans gidiyor, diğeri geliyor. Siren sesleri hiç susmuyor. Bir ara ambulans çalışanları küçük bir çay molası veriyor. Kendi aralarındaki sohbete şahit oluyorum. Önlemlerin yetersiz olduğundan şikayet eden bir sağlık çalışanı “Kimin umurunda halk” derken bir diğeri de “Olan yaşlılara oluyor” diye konuşuyor.

ÖNCEKİ HABER

Diviti keskin, yüreği tutkulu devrimci bilgin: Friedrich Engels

SONRAKİ HABER

DEÜ'den bir hemşire: Sağlıkçılara ‘Yemeyin, içmeyin, oturmayın’ deniliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...