27 Kasım 2020 07:45

Karşı Sanat’tan yeni sergi: TikTok’un Emek Sineması

Ozan Çağlar ve Deniz Zeybek’in Karşı Sanat’ta hazırladığı TikTok’un Emek Sineması sergisi, Karşı Sanat’ın Beyoğlu’daki binasında izleyiciyle buluşuyor.

TikTok videolarından ekran alıntıları

Paylaş

TikTok’un Emek Sineması sergisi, Karşı Sanat’ın Beyoğlu’daki binasında izleyiciyle buluşuyor. Ozan Çağlar ve Deniz Zeybek’in Karşı Sanat’ta hazırladığı seçki, merkezinde emek ve beden ilişkisinin olduğu TikTok videolarından oluşuyor. 3 Aralık- 30 Aralık tarihlerinde sanatseverlerle buluşacak seçki kurmaca ve belgesel arasında salınan anlatım dilinin imkanlarını konu alıyor.

Seçki “Gösteri-gözetim toplumu kendine karşı kullanılabilecek olasılıkları da üretiyor mu?​” sorusunu merkeze alıyor. Farklı çalışma mekanlarında üretilen filmler challengelarla çoğalarak yeni ittifaklara alan açıyor olabilir mi diye sorarak emek ve beden ilişkisinin sinemadaki temsiline odaklanıyor. Kendini temsil etmenin yeni bir alan açma potansiyelini sorguluyor. Sergideki işler, kolektif bellekte birikmiş olan sinema bilgisiyle birlikte TikTok’un teknik alt yapısının kullanımından üretiliyor.

Seçkide çalışma mekanları, sokaklar, tarlalar platoya dönüşürken çalışma zamanları esniyor. TikTok sinemasının üreticileri; kürekleri, boruları ve meyve kasalarıyla çekim araçlarını oluştururken üretim bandını bir podyum gibi kullanarak mekanı dönüştürüyor. Umumi bir film festivali gibi işleyen TikTok’ta çalışma mekanı gizlenmeye çalışılmıyor. Çalışma mekanlarına ve üretim araçlarına; dekor, performans, müzik ve ses efektleri ile yapılan küçük müdahalelerle oluşturulan atmosferde iş mekanları yeni bir anlam kazanıyor.

Seçki video üreticilerinin katılımını, araştırmacılar ve akademisyenlerin söyleşilerini de kapsayan alternatif buluşmalara alan yaratıyor. TikTok’un üretmiş olduğu imge dünyasından oluşan seçkide yeni bir temsil biçiminin ihtimallerini sorgulatan, içinde gerçeği ve ironiyi aynı anda barındıran kurmaca/belgesel “işlere” yer veriliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere'de üniversite öğrencileri "kira indirimi" mücadelesini kazandı

SONRAKİ HABER

Kar örtüsünün altında ‘katil kim’ oyunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...